Деултум – едно от чудесата на България

Точно на първия учебен ден тази година имах щастието да присъствам на изключително интересен урок – и теоретичен, и практически. Той се състоя в Националния археологически резерват „Деултум-Дебелт“ и бе проведен от особено ерудиран човек – Красимира Костова, директор на историческия музей в град Средец и главен отговорник на археологическите разкопки край село Дебелт.

Национален археологически резерват "Деултум-Дебелт"

Национален археологически резерват „Деултум-Дебелт“

Има още

Публикувано в екскурзии и почивки, крепости, музеи | Регион | Вашият коментар

В Монтана: античната крепост Кастра ад Монтанезиум и потопената църква Св. Възнесение

Бяхме минавали през Монтана неведнъж, но ей така, само транзит. На връщане от последното ни посещение във Видинско, решихме да се отбием за кратко в града, за да разгледаме монтанската крепост и да потърсим потопената църква в язовир Огоста. Знаехме долу-горе къде се намира църквата, но не бяхме сигурни как точно да стигнем и дали въобще ще успеем да я приближим. В следващите редове ще ви разкажа за това наше посещение в Монтана, което се получи доста интересно. Пред вид това, че от София до Монтана се стига за около 2 часа с кола, тази разходка може да се счита като идея за еднодневна разходка от София.

Край Монтана: потопената църква Св. Възнесение

Край Монтана: потопената църква Св. Възнесение

Има още

Публикувано в крепости, на един ден от София | Регион | 2 коментара

Крепостта Кастра Мартис и високата кула в град Кула

Там в Северозападна България, недалеч от добре известните забележителности – пещерата Магура, Белоградчишките скали и крепостта Баба Вида, се намира градчето Кула, в чийто център могат да се видят останките от интересната римска крепост Кастра Мартис.

Крепостта Кастра Мартис в град Кула

Крепостта Кастра Мартис в град Кула

Има още

Публикувано в екскурзии и почивки, крепости | Регион | Вашият коментар

Пещера Венеца край Орешец: венец на всички пещери

Много харесвам красивите кътчета на Северозападна България, може би, защото повечето от тях са все още не особено познати. Тази година на два пъти бяхме в Северозапада – веднъж през пролетта, когато се бяхме установили в района на Враца, и втори път по време на септемврийските празници, когато си припомняхме известните забележителности във Видинско и изследвахме нови за нас места. Едно от тези нови места беше пещера Венеца край Орешец – много красива пещера, приемаща туристи съвсем от скоро. Нека ви запозная накратко с нея. Ако обичате пещери, сигурна съм, че ще ви хареса.

Пещера Венеца

Пещера Венеца

Има още

Публикувано в екскурзии и почивки, пещери | Регион | Вашият коментар

Крепостта Маркели край Карнобат – леко позабравена

Тази година посетихме много на брой забележителни места в България, сред които и доста крепости – някъде около 10. Хубаво е, че в последно време се отделиха средства за проучване и реставрация на немалко укрепления, съществували по нашите земи през античността и Средните векове.

Една от най-скоро посетените от нас крепости беше крепостта Маркели до Карнобат. Минахме да я видим на път към морето, отивахме в Созопол, за да се потопим във фестивала Аполония.

Крепост Маркели

Крепост Маркели

Има още

Публикувано в екскурзии и почивки, крепости | Регион | Вашият коментар

Тракийското светилище в Мишкова нива – едно от чудесата на мистична Странджа

След прекараните няколко дни там, Странджа несъмнено остави в нас дълбок отпечатък и ни заплени завинаги. Едно от най-интересните места покрай Малко Търново, които посетихме, беше светилището в местността Мишкова нива. Тази статия е посветена на него.

Тракийското светилище в Мишкова нива

Тракийското светилище в Мишкова нива

Има още

Публикувано в екскурзии и почивки | Регион | Вашият коментар

Отново в Странджа: Марков камък и долменът Змеюва дупка в местността Корубата

Тази година имах късмета да посетя мистичната Странджа на два пъти. За предишното ни посещение там, което беше в разгара на лятото, вече ви разказах подробно. Сега ще ви разкажа за 4 интересни места, до които отскочихме и разгледахме за един слънчев септемврийски следобед.

Марков камък

Марков камък

Има още

Публикувано в екскурзии и почивки | Регион | Вашият коментар

Черноморец: градчето с непознатата хилядолетна история

Преди години отсядахме на няколко пъти в Черноморец по време на лятната отпуска. Разхождали сме се неведнъж в градчето и наоколо, но не сме и подозирали, че то е свързано с хилядолетна история. Да, вярно, както сега, така и в миналото, мястото е било в сянката на Созопол, тогава Аполония, но сами по себе си откритите в района на Черноморец находки и късчета история будят голям интерес.

Тази статия е посветена на историческите обекти в един от най-младите български градове – Черноморец. Позволете ми да ви разходя за малко там и да ви го покажа от един коренно различен ъгъл от досега познатия.

Черноморец: крепостта Акра

Черноморец: крепостта Акра

Има още

Публикувано в екскурзии и почивки, крепости, музеи | Регион | Вашият коментар

Виена: историческа разходка

Да се поразходим във Виена! Наш гид ще бъде писателят Димитър Хаджитодоров.

Виена: дворецът Белведере

Виена: дворецът Белведере

Има още

Публикувано в свят голям | Вашият коментар

Романтика, простор и невероятни морски пейзажи в хотел Селена, Созопол

В края на това топло и богато на впечатления лято, когато повеят на есента вече се усещаше по малко, имахме възможността да посетим Созопол, Аполония и хотел Селена, в който отседнахме.

В последните десетина години бяхме летували все по Северното Черноморие, заради простора и спокойствието. Затова, не е чудно, че пристигнахме в Созопол леко притеснени, че по тесните улички на стария град трудно ще може да се разходим поради многото хора и че на плажа вероятно ще сме един върху друг по същата причина. За наша радост, опасенията ни не се оправдаха. Да, хора в Созопол си имаше, но не беше така пренаселено, както го помним градчето от преди години в разгара на сезона.

Другото ни притеснение беше времето – когато пристигнахме валеше силно и стабилно и скоро не се очертаваше да спре. Точно в такава мокра и мрачна обстановка се настанихме в хотел Селена. Влязохме в стаята и уау! Прекрасната морска гледка към малкия залив и стария град веднага ни грабна. С такава гледка времето не изглеждаше хич лошо.

Хотел Селена в Созопол: гледката ни от терасата

Хотел Селена в Созопол: гледката ни от терасата

Има още

Публикувано в екскурзии и почивки, ревю | Регион | 3 коментара