10-те най-високи водопада в България

Ако и друг път сте попадали на страниците на блога ми, вероятно сте забелязали, че съм страстен любител на водопадите. А ако не сте, ето признавам си – може и вие да сте запалени по тях, или пък да се заинтригувате тепърва. И има защо – всеки водопад изглежда различно, има свой собствен шум, начин на движение и падане на водата. Освен това, научно доказано е, че водопадите имат благотворно въздействие върху човека.

Преди известно време написах статия за лесно достъпните водопади в България. Тази статия е посветена на най-високите водопади в нашата прекрасна страна. Подредих ги по височина в низходящ ред. Някои от тези водопади са доста трудно достижими, но това е съвсем нормално – нали са си първенци 🙂 .

Водопад Бовска Скакля

Водопад Бовска Скакля

Има още

Публикувано в водопади | Вашият коментар

3 забележителни места по път с кола до най-големия каньон в Европа

През почивните дни покрай този Великден се отправихме към най-големия каньон в Европа, този на река Тара, за да се потопим в едно вълнуващо рафтинг приключение. В световен мащаб, по-голям от каньона на река Тара е само Големият каньон в САЩ (Гранд каньон) на река Колорадо.

Вишеградският мост над река Дрина

Вишеградският мост над река Дрина

Има още

Публикувано в свят голям | Вашият коментар

До Басарбовския скален манастир, недалеч от Русе

Басарбовският скален манастир манастир „Свети Димитър Басарбовски“ беше едно от няколкото интересни места, които посетихме в Русенко за една неделя. Манастирът отдавна беше влязъл във фокуса ни от места, които много искахме да посетим, така че, съвсем естествено попадна в списъка от задължителни обекти, когато планирахме посещението си в този красив регион.

Басарбовски скален манастир

Басарбовски скален манастир

Има още

Публикувано в български манастири | Регион | Вашият коментар

Кадин мост в Невестино

В един от първите слънчеви дни на тази пролет, идвайки от един водопад и пътувайки към друг, случайно попаднахме на красивия Кадин мост над река Струма в село Невестино. В миналото бях чела легенди за него, но ги бях позабравила. Веднага щом пътят ни пресече река Струма по Кадин мост, една лампичка ми заблещука, че тук нещо ми е познато …

Кадин мост в Невестино

Кадин мост в Невестино

Има още

Публикувано в на един ден от София | Регион | Вашият коментар

Езерото Керкини: невероятното усещане да си толкова близо до птиците

Езерото Керкини в съседна Гърция е познато като едно от най-добрите места за наблюдение на птици в Европа. Преди броени дни, имах щастието да се потопя в този изключително красив и различен свят. Бях във възторг, бях очарована, бях слисана! До сега не бях имала подобно изживяване – толкова близо до птиците!

В езерото Керкини: близо до птиците

В езерото Керкини: близо до птиците

Има още

Публикувано в природни забележителности, свят голям | Вашият коментар

Виена: обективно за Елизабет Баварска ( Сисси )

„Свободата, моята майка,
Безгрижна кукувица,
ме изостави в чуждо гнездо…”

Елизабет Баварска (Сисси),
Императрица австрийска
и унгарска

Този, който е видял имението на Елизабет Баварска ( Сисси ) на остров Корфу, не може да не посети двореца Хофбург, виенския дом на романтичната владетелка. Тук, в изпълнения с изненади ХІХ век, тя отстоява настойчиво своята индивидуалност.

Дворецът Хофбург във Виена

Дворецът Хофбург във Виена

Има още

Публикувано в свят голям | Вашият коментар

Крепостта Червен, пещера Орлова чука и още 2 интересни места, които посетихме за една неделя в Русенско

Един от празничните дни около този Великден, решихме да посветим на средновековния български град Червен. Бяхме го набелязали отдавна като интересно място, което задължително искаме да посетим. За да направим деня си възможно най-богат и интересен, комбинирахме посещението на крепостта Червен с още 3 забележителности по път и наоколо.

Крепостта Червен

Крепостта Червен

Има още

Публикувано в екскурзии и почивки, крепости, пещери | Регион | 4 коментара

Малко културен живот: Петрушка и Жар птица в Софийската опера и балет

Сигурно няма да се изненадате, ако ви кажа, че когато бях съвсем малка исках да стана балерина. Та коя малка госпожица не си е мечтала за това?! Аз си имах едно малко албумче за пример и вдъхновение със снимки от различни изпълнения на великата Мая Плисецкая. Разглеждала съм го хиляди пъти, без да преувеличавам бройката. И всеки път ми беше интересно – толкова красота, грация и финес напираше от снимките. Една от най-впечатляващите снимки за мен беше превъплъщението на голямата балерина в ролята на Жар Птица от едноименния балет на Игор Стравински. Снимката беше запечатала в един кадър целия образ на Жар Птицата – красотата, силата, грацията, магията, огнено-червения костюм …

Жар птица

Жар птица. Снимка: Софийска операи балет

Има още

Публикувано в разни | Регион | Вашият коментар

Крепостта Хоталич край Севлиево: пазителят на Стара планина

Крепостта Хоталич – едно място, което посетихме тази пролет, когато свежестта и зеленината настъпваха смело. Да си призная, не очаквах да видя кой знае какво … Оказа се, че доста съм бъркала.

Крепостта Хоталич

Крепостта Хоталич

Има още

Публикувано в крепости | Регион | Вашият коментар

Край Драгоман: планината и блатата – великолепни пейзажи в ансамбъл с пъстри цветчета, птички и други разни гадинки

Драгоман. Малко градче с голямо богатство – Драгоманското блато и Чепън планина. Един район, изпълнен не само с природни пейзажи, но и с изключително богато биологично разнообразие – и на растения, и на животни.

Драгоман: блатото

Драгоман: блатото

Има още

Публикувано в на един ден от София | Регион | Вашият коментар