10 забележителни места в Източните Родопи

Преди известно време ми се отдадоха няколко възможности да посетя различни части от Родопите. Всички тези посещения мога да опиша с няколко думи: уникални, въздействащи, величествени и незабравими. Наистина смятам, че Родопите са нещо много специално по отношение на нашата не само география, но и история. В Родопите намерих на няколко пъти една невероятна атмосфера, красота, величественост и … тъга.

Тук представям най-интересните според мен места в Източните Родопи.

Язовир Кърджали - Източни Родопи

Язовир Студен кладенец – Източни Родопи

10. Язовир Кърджали – язовир, събиращ водите си от река Арда, който е един от най-големите язовири в България. Покрай него могат да се видят красиви заливи, заобиколени с интересни скални форми и стръмни хълмове.

Язовир Кърджали - поглед от село Главатарци

Язовир Кърджали – поглед от село Главатарци

9. Крепост Моняк (Мнеакос)  край Кърджали – една от най-големите, а също и най-високо разположените крепости в Родопите. Намира се недалеч от село Широко поле. Достъпът до крепостта е сравнително труден, тъй като е разположена нависоко и пътеките до нея са доста стръмни. Все пак усилието за изкачване до крепостта си заслужава поради красивите гледки, които се откриват от върха към град Кърджали, язовирите Кърджали и Студен Кладенец и околните хълмове.

Крепостта Моняк край Кърджали

Крепостта Моняк край Кърджали

8. Каменна сватба –  уникален природен скален феномен на 3 км от Кърджали, близо до село Зимзелен. Представлява ансамбъл от множество скални фигури, наподобяващи сватбено шествие. Централно място, разбира се, заемат младоженците, застинали завинаги в страстна, макар и каменна целувка.

СкаленКаменна сватба - целувката на младоженците

Каменна сватба – целувката на младоженците

7. Каменни гъби – още един неповторим природен скален феномен, недалеч от Кърджали –  намират се източно от с. Бели пласт, на главния път Кърджали – Хасково. Представляват скални образувания с формата на истински гъби, но доста увеличени по размер.

Скален феномен Каменни гъби

Скален феномен Каменни гъби

6. Средновековна Византийска крепост в покрайнините на село Мезек – една от най-запазените крепости в Родопите. Смята се, че съоръжението е използвано активно до падането на района под османска власт.

Средновековна Византийска крепост в село Мезек

Средновековна Византийска крепост в село Мезек

5. Тракийско светилище край село Татул – намира се на 200 метра южно от село Татул на около 15 километра от Момчилград. Представлява скално светилище съставено от различни изсичания. Интересно е и има много неща, които да се видят, но в същото време е малко неразбираемо за неспециалисти.

Тракийско светилище край село Татул

Тракийско светилище край село Татул

Тракийско светилище край село Татул - информация

Тракийско светилище край село Татул – информация

4. Тракийска гробница село Мезек – една от най-интересните, внушителни и запазени Тракийски гробници по нашите земи. Това е Тракийска куполна гробница от микенски тип, датираща от IV в. пр. н.е. и запазена в оригиналния си вид.

Тук е мястото да спомена, че имам много добри впечатления от екскурзовода, който ни разведе из гробницата – разказа ни за историята и находките, отговори изчерпателно на всичките ни въпроси. Нещо повече, хареса му това, че се интересуваме от подробности и продължи да разказва извън предвиденото, без да пести ни най-малко своите усилия и време.

Тракийска гробница село Мезек

Тракийска гробница село Мезек

3. Пещера Утробата – намира се на около 20 км от Кърджали, в скалистата местност Тангардък кая. Представлява малка пещера, входът и вътрешността на която наподобяват женска утроба. Смята се, че по някакъв начин е използвана от траките в техните обреди в израз на култа им към Богинята майка. Входът на пещерата е малко нависоко и за да се влезе в нея се минава по една леко паянтова дървена стълба.

Пещера Утробата

Пещера Утробата

2. Дяволският мост край Ардино – уникален римски мост над река Арда, находящ се на около 10 км от Ардино. Този мост някога е бил част от главен средновековен път между Бяло море и Тракия.

Дяволският мост край Ардино

Дяволският мост край Ардино

1. Перперикон – прорицалището на Дионис – това е безспорно най-големият културно-исторически феномен в Източните Родопи. Невероятно място – история, гледки, находки, усещане, изживяване … неповторимо!!! Едно от местата, които човек трябва да посети непременно.

Перперикон

Перперикон

Перперикон

Перперикон

Всички тези места (както и някои други) успяхме да посетим в рамките на три дни. Получи се чудесна екскурзия.

С течение на времето, някои от тези места посетихме отново, освен това открихме и други. Тук е мястото да споделя информация за още две знакови за Източните Родопи места, които бих поставила на челно място в горната класация, редом с Перперикон.

Глухите камъни – това е едно от най-големите древно-тракийски светилища по нашите земи. Представляват четири огромни скали с издълбани в тях множество ниши, за които се предполага, че са били използвани като урно-хранилища. Светилището се намира около 10 км от с. Малко Градище по пътя от Любимец към Ивайловград.

Глухите камъни: стълбите

Глухите камъни

Вила Армира – една от най-красивите антични вили по нашите земи, забележително археологическо и културно-историческо наследство, както с цялостната си архитектура, така и с невероятните мозайки, добре запазени и до днес. Вилата се намира на около 4 километра от Ивайловград.

Вила Армира - басейнът

Вила Армира

Този списък не изчерпва всички забележителности в Източните Родопи. Ако знаете още някое интересно място там, което липсва тук, ще ми бъде любопитно да споделите информация.

Оценка на читателите: 4.7 / 5 (67 Оценки)
Оценете 

 

Публикувано в екскурзии и почивки, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

22 отговора към 10 забележителни места в Източните Родопи

 1. barin каза:

  Ходил съм на 9 от 10-те. Може би има място да се допълни и кромлеха при с. Долни главанак( българският Стоунхендж), както и римска вила Армира, след като са я възстановили и оправили. Харесват ми всичките, заслужава си да се посетят.

 2. Ели Иванова каза:

  тези места някак съм ги пропуснала, но пък благодаря за информацията – давате ми чудесна идея за следващото посещение в Родопите.

 3. Maria каза:

  Чудесни предложения! Нямам търпение да обиколя Родопите и да посетя всички тези забележителни места! Чудесен блог, поздравления! 🙂

 4. Ели Иванова каза:

  Благодаря ти, Мария! Наистина Родопите са нещо много специално и в тях има една особена магия.

 5. Райна Върбова каза:

  Благодаря, Ели! Чудесен БЛОГ!
  С една приятелка се каним да пообиколим Източните Родопи през май и така попаднах на Вас. Много искаме да се качим на Перперикон, но никъде не можах да намеря информация дали вече е направен нормален достъп за посетители. Ще Ви бъда много благодарна, ако ме осведомите по този въпрос. Става ли за хора в пенсионна възраст 🙂 ?

  • Ели Иванова каза:

   Райна, благодаря за хубавите думи! До Перперикон има много добър и сравнително нов асфалтов път, а в подножието на Светилището има удобен паркинг. Посещението е приятно и достъпно за всички. Ако планирате да отидете там през лятото, по-добре да се избягва посещение в обедните часове при силно слънце, защото там няма къде да се скрие човек на сянка, а камъните излъчват доста топлина.

   • Райна Върбова каза:

    Сърдечно благодаря! Надявам се, че през май няма да е чак толкова горещо. Нямам търпение!
    Поздрави!

   • Мариана каза:

    Здравейте, Ели! Утре поемаме за Родопите! 🙂 Благодаря Ви! Притеснявахме се, защото сме по-големи, но не се даваме. 😀

    • Ели Иванова каза:

     Здравейте, Мариана, пожелавам Ви много хубаво време и да успеете да видите всичко, което сте си планирали в Родопите, а и другаде 🙂 !

 6. Красимир каза:

  Първите две снимки не са от яз. Кърджали,а са от яз Студен кладенец.
  Едно невероятно место в източните Родопи е и вила“Армира“ на десет км южно от Ивайловград.

 7. Ели Иванова каза:

  Здравейте Красимир, благодаря за уточнението относно язовирите. Наистина язовир Студен кладенец е много дълъг и стига почти до Кърджали. Сложих друга снимка – поглед от село Главатарци. А колкото до вила Армира – мястото ми беше препоръчано и от други хора, така че ще стигна и до нея 🙂 .

 8. Благодаря за информацията! Много полезно за човек като мен, който не познава нищо от Родопите, чуди се от къде да започне, а и разполага с ограничено време за пътувания… Чудех се и къде сте отсядали и дали бихте споделила впечатления. Мислех за нашето пътуване да отседнем на едно място, което да ползваме само за спане, но май местата са доста разпръснати и ще е добре да се местим.
  Благодаря още веднъж!
  Поздрави!
  Ирена

 9. Ели Иванова каза:

  Здравей, Ирена, и благодаря за хубавия отзив! Относно настаняването: когато и ние бяхме по тези места, мислехме да отседнем на едно място, близо до Кърджали – бяхме планирали три нощувки – и да отскачаме всеки ден нанякъде. Наехме една вила в село Главатарци с прекрасен изглед към язовира, но за нещастие имахме лош късмет с канализацията и едвам изкарахме една нощ там. След това опитахме с една къща за гости на язовир Студена – не се сещам за името. До нея няма достъп с кола, а само по вода с лодка. Не беше зле, но там стаите нямаха собствен санитарен възел. Като се вземе пред вид и трудния достъп, не повторихме. Третата нощувка вече беше при много добри условия – и като обстановка, и като цена – отседнахме в хотел Конак в Момчилград.

 10. Nikolay Nikolov каза:

  аз със сигурност бих добавил Глухите камъни – за мен е на първо място, и да и кромлеха трябва да фигурира и станаха над 10 обекта

  • Ели Иванова каза:

   благодаря Ви за ценната информация, Николай, не го бях чувала досега това място. Ще го посетя при първа възможност.

 11. Ива каза:

  Често ходя по този край и все пак не съм посетила част от местата, които си представила. Природата там наистина е уникална! За сега фаворит ми е Дяволският мост. Според поверието, около обяд можеш да видиш отражението на дявола във водите на реката. Вие успяхте ли, защото ние не… 🙂

  • Ели Иванова каза:

   за съжаление, не успяхме. Бяхме там малко преди свечеряване. Но пак си беше страхотно.

 12. Димма каза:

  Когато стигнете до вила Армира, не пропускайте да посетите и другите вълшебни места около Ивайловград. Давам предложения, а който може да добавя. Римския мост и крепостта лютица могат бъдат комбинирани в един ден заедно с вила Армира, НО за да стигнете бързо до крепостта ще ви трябва високопроходимо мпс. Ако остане време след тези три места може да видите и Голямата могила в с.Свирачи- свързват я с вила Армира и при разкриването бяха открити невероятно красиви богатства.. В същата посока може също да се видят „къщите от коприна“ в с.Белополяне. Като казвам къщи от коприна имам предвид че хората които са живели в тези къщи са отглеждали буби от които буби се е произвеждала коприната. Малко след това е защитена местност “ ликана“ където расте и дивата орхидея – пясъчница. Следва с.Долно Луково известно с подземната църква, която пази в себе си вековни икони запазени идеално! Надявам се да съм била полезна. Пожелавам ви приятна разходка из Родопите.

 13. Ели Иванова каза:

  здравейте, Димма, благодаря Ви за ценния коментар и богатата информация. Наскоро бяхме около Ивайловград и региона и успяхме да посетим част от местата, които споменавате – вила Армира и могилата в Свирачи. До останалите, за съжаление не успяхме да стигнем, което пък е чудесен повод да се върнем пак.

 14. Ивайло каза:

  Благодаря много за интересната информация.Беше ни много полезна.Не можахме да посетим всички места,но ще се върнем пак.Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *