Активен туризъм във Враца, план-програма за два дни

В тази статия за активен туризъм във Враца ще намерите точните съвети относно какво да посетите за два дни, ако за първи път отидете в града – през уикенда или в делнични дни, откъде да започнете и какво да очаквате. Може да я ползвате като основен план за посещенията.

Враца: площад "Христо Ботев"
Враца: площад „Христо Ботев“

Когато човек отиде за първи път на едно място, трябва да се запознае най-напред със знаковите там места. Такива са повечето от местата по-долу, емблематични за Враца. Посетите ли ги, ще започнете да търсите и други интересни идеи за туризъм във Враца и наоколо.

Съдържание

Ден 1: туризъм във Враца – емблемите на града и околностите
Ден 2: туризъм във Враца и наоколо
Къде да отседнете
Финални думи

Ден 1: туризъм във Враца – емблемите на града и околностите

Започвам с разходки из Врачанския Балкан. За някои това начало може да е странно, но според мен, сутрин човек е със съвсем свежи сили и затова, това е точният момент да се захване с по-трудните неща. В никакъв случай разходката в Леденика и пътеката Врачански карст не са трудни, но все пак изискват малко повече усилия от разходката по централния площад в града.

Проход Вратцата

Вратцата е живописният пролом на река Лева, съвсем близо до Враца на път към пещера Леденика. Поспрете там, за да му се полюбувате, има отбивки. Проломът е символ на града и се свързва с името му, а отвесните скали на прохода са сред най-високите на Балканския полуостров – над 400 метра. По тези скали са прокарани около 70 катерачни маршрута с различна степен на трудност.

Проход Вратцата
Проход Вратцата

До Вратцата се намират останките от крепост Вратица. Смята се, че именно тя е предшественик на града. Ако имате време и сили, може да се отбиете, за да разгледате руините. Има си табелки.

Пещера Леденика

Пещера Леденика е измежду най-популярните забележителности до Враца и то в продължение на няколко десетилетия. Намира се на около 16 километра западно от града и до нея се стига по асфалтов път. Има си кафяви указателни табелки. В близост до скалния феномен е изграден голям паркинг. Пещерата работи целогодишно, а посещенията са на всеки кръгъл час. Тя е част от 100те национални туристически обекта.

Преди години край пещерата беше изграден развлекателен парк, включващ посетителски център, амфитеатър, стена за катерене, тематичен приказен парк с герои от приказките.

Край пещера Леденика, амфитеатър
Край пещера Леденика, амфитеатър

Входът на пещера Леденика е разположен на 830 м надморска височина, тя е дълга 320 метра и има 10 зали, най-популярната от които е Концертната зала. В нея се провеждат подземни пещерни концерти. Пещерата е отворена за посещения през 1961 г. При разходката си в нея посетителите могат да разгледат интересни пещерни форми. Името си обаче пещерата дължи не на пещерните, а на множеството красиви ледени форми, които се образуват през зимата в двете ѝ входни галерии при ниски температури.

Цената за посещение в пещера Леденика е 15 лв., с намаление – 12 лв. За актуалното сезонно работно време може да се осведомите от ФБ страницата на обекта.

Познавателен маршрут „Карст и биологично разнообразие“

Посещението в пещера Леденика може да се комбинира с близката пътека на Карста. Тя започва до входа към пещерата. Има голямо информационно табло. Прочетете го внимателно, за да се запознаете с маршрута.

Пътеката е лека и приятна за ходене, но все пак, не тръгвайте с чехли, а със затворени обувки, удобни за преход!

Познавателен маршрут "Карст и биологично разнообразие" край Враца
Познавателен маршрут „Карст и биологично разнообразие“ край Враца, снимка petevoditel.com

Маршрутът е кръгов и се движи в гората до пещера Леденика. Затова е много подходящ за летни жеги. Дълъг е 3.2 км и е маркиран с дървени стрелки и избледняла синя маркировка. Пътеката е добре обособена. Ние го изминахме за около час, чисто ходене без почивките. На няколко места са изградени зони за отдих – масичка с две пейки. Може да си направите и пикник. Няма вода по маршрута.

Множество информационни табла съобщават полезна информация за карстовите райони като цяло и в частност Врачански карст. Освен на карстовите форми, се обръща внимание на биоразнообразието в района.

Ако разполагате с програма за навигация, може да използвате приложения GPS трак, но и без него не би трябвало да имате проблем с ориентацията, просто следете добре указателните стрелки.

В гората до пещера Леденика по Маршрута на карста
В гората до пещера Леденика по Маршрута на карста

Ние изминахме пътеката в горещ летен ден и по нея намерихме приятна прохлада. Пътеката е подходяща за всички сезони, но според мен в късна пролет там, когато цъфтят много горски цветя, би било особено красиво. От мой познат разбрах, че там изобилства от левурда, която се яде и която цъфти с красиви цветове.

Исторически музей

При едно от последните ми ходения до Враца посетихме Регионалния исторически музей. Той се оказа страхотно място откъм история и експонати. Нещо повече, приюти ни в хладната си прегръдка в един горещ юлски следобед. По този начин опознахме историята на Враца на едно място, при това – добре климатизирано.

Регионалният исторически музей във Враца се намира на централния площад и изобилства с информация за миналото на целия регион. Залите са доста, а експонатите и съпътстващата информация – много и разнообразни. До повечето от експонатите е посочен QR код, който след сканиране отвежда посетителя до уеб място с повече данни за разглеждания обект. Интересна, а и много полезна е тази интерактивност.

Враца: Исторически музей
Враца: Исторически музей, снимка: petevoditel.com

Няма да изброявам всички зали и обекти в музея, защото е най-добре да ги видите на място. Ще спомена няколко и най-интересното от тях, поне според мен.

Зала Археология – централно място в експозицията заемат два скелета – на мъж и жена, разкрити в неолитното селище край с. Оходен, което е от най-ранните човешки селища, открити в Европа. Впечатление правят също рога от елени, различни видове керамика, оръдия на труда. Експозицията съдържа част от много интересен средновековен надпис от времето на Асеневци, на който е изписано средновековното име на град Враца – Вратица.

Изключително интересна и модерна е новата зала на РИМ Враца Врачански съкровища. В нея са изложени златни и сребърни находки от региона, датирани в различни епохи: антични и средновековни съкровища, произведения на Врачанската златарска школа между XVI и XIX век. За най-значимите експонати са създадени и кратки филмчета.

Зала Възраждане, в която са изложени фотографии от съответната епоха със съпътстващи надписи, стари икони, сребърни кръстове, църковна утвар. Обособени са няколко по-тясно специализирани зони:

 • кът на Софроний Врачански,
 • кът на просветната дейност през Възраждането;
 • кът за посещението на Левски във Враца и създаването на Врачанския революционен комитет. Интересно ми беше да науча, че тази среща се е състояла близо до подножието на водопад Врачанска Скакля.

В една от залите може да се види оригиналното знаме на Врачанските съзаклятници. То има чудата форма с три зъба отдясно, а на него пише само думата Свобода (без смърт). Това се тълкува, че хората в региона не са допускали, че след въстанието ще ги сполети друго освен победа.

В Ботева зала, освен всичко друго изложено, е направена любопитна графика (в нашия съвременен ИТ свят подобни схеми се назовават с името инфографики), илюстрираща пътя на Ботевата чета от Козлодуй към Враца. Графиката е с фон на бели и черни райета, асоцииращи се с пътя на четата съответно денем и нощем.

Черешката на тортата е зала Рогозенско съкровище, в която са изложени по-голяма част от компонентите му. То е намерено през 1986 година в село Рогозен и се състои от 165 съда. 16 от тях понастоящем са изложени в Националния исторически музей в София.

То е било владетелско съкровище. Основният материал, от който е изработено е сребро – 99%. Някои съдове са с лека позлата. Най-известната част от него е каничка с богинята Бендида.

Историческият музей във Враца работи всеки ден от 9:00 до 17:30, но непременно имайте предвид, че след 17.00 ч. се преустановява приемът на посетители (иначе може да си имате проблем с охраната🙂 ). Цената на билетите е 8 лв. за възрастни и 4 лв. с намаление, беседа – 15 лв. Заснемането с телефон или фотоапарат се заплаща допълнително.

Честно казано, това да се плаща заснемането (особено с телефон) винаги ми е било странно. Беседата обаче, определено си струва.

Разходка из центъра

Непременно се разходете по центъра, за да усетите атмосферата на града. На площада и наоколо ще минете покрай някои знакови за Враца паметници, кули и къщи:

Кула на Мешчиите на централния площад във Враца
Кула на Мешчиите на централния площад във Враца
 • паметник на Христо Ботев;
 • паметник на Васил Левски;
 • паметник на режисьора Людмил Кирков;
 • Куртпашова кула – от XVII век, тя прилича на замък и според легендата принадлежала на местния феодал Куртпаша, който живеел в нея;
 • кула на Мешчиите – жилищно-отбранителна часовникова кула , строена през XVII век.
Из центъра на Враца
Из центъра на Враца

На самия площад е изградена дълга редица от дървени люлки – интересен начин човек да отдъхне, ако се е уморил от разходката. На площада, в близост до кулата на Мешчиите е поставено красиво сърце с надпис „Обичам Враца“. Мястото е много подходящо за атрактивни снимки.

Враца, площад Христо Ботев
Враца, площад Христо Ботев

Ден 2: туризъм във Враца и наоколо

Във Враца има още един музей, който си струва да посетите – Етнографският. Все пак, за да не ви се слеят впечатленията от двата музея, препоръчвам ви да ги посетите в два отделни дни.

Етнографски комплекс „Софроний Врачански“

Намира се в централната градска част. Комплексът е под шапката на Регионалния исторически музей и включва две възрожденски къщи, зала с файтони и училище „Възнесение“.

Етнографски комплекс „Софроний Врачански“, училище „Възнесение“
Етнографски комплекс „Софроний Врачански“, училище „Възнесение“

Училище „Възнесение“ е основната сграда на Етнографския комплекс. Тя е архитектурен паметник. Била построена в началото на XX век на мястото на първото местно светско училище. Функционирала е като школо до 80-те години на миналия век. На първия етаж се е помещавало училището, а на втория – детска градина. Тук може да видите някогашния селски и градски бит и култура и експозиция, посветена на Дико Илиев и духовата музика в Северозападна България.

Враца: музей на файтоните
Враца: музей на файтоните

Срещу сградата на училището е разположена експозицията „Традиционни транспортни средства“ или накратко залата с файтоните. Първата работилница за коли в региона на Враца е основана в края на XIX век от Мито Орозов, виден местен общественик и предприемач. На място ще видите волска кола, каруца, бричка, карети, файтони. На стената на залата е изложена интересна информация, свързана с Мито Орозов и неговата фабрика, включително факсимиле на оригинален договор за изработка и продуктов каталог.

Експозицията включва още две възрожденски къщи с няколко експозиции. Най-интересните за мен бяха няколко:

 • бубарство, включваща пашкули, бубарски инструменти и копринени изделия;
 • златарство с експонирано цяло ювелирно ателие;
 • винарство – стари съдове от различните етапи на винопроизводството. Интересно ми беше да науча за местния сорт грозде – Врачански мискет, познат още като Врачанска теменуга.

Етнографският комплекс във Враца работи всеки ден от 9:00 до 17:30. Цената на билетите е 7 лв. за възрастни и 3 лв. с намаление, беседа – 15 лв. Заснемането с телефон или фотоапарат се заплаща допълнително.

Църквата „Св. Възнесение”

Тя е действаща и се намира до етнографския комплекс и понастоящем се нарича храм-паметник „Св. Софроний Врачански“. Построена е през 1848 г. и е най-старата култова сграда в града. Тя била център на духовния и политически живот във Враца през втората половина на ХІХ в.

Църквата „Св. Възнесение”, Враца
Църквата „Св. Възнесение”, Враца

Болярската църква

Ако не знаете за нея, най-вероятно няма да я видите, макар да се намира в сърцето на Враца – в двора на митрополитския храм „Св. Николай Мирликийски“ зад паметника на Христо Ботев. Тя е вкопана в земята и е изцяло каменна. В архитектурно отношение църквицата е еднокорабна без абсида със сводест таван. До входа ѝ се стига по каменно стълбище. Край нея са разположени две информационни табла с идентична информация. Там четем:

Враца, Болярската църква
Враца, Болярската църква

„Болярската църква е най-старата и единствена подземна обител във Враца. Уникалният храм е от края на XVI и началото на XVII век и в него е проповядвал Софроний Врачански.

Каменната църква е построена от болярина Георги, чиято дъщеря е омъжена за турски първенец и после отведена в Цариград…“

Цялата история прочетете на място!

Болярската църква е заключена, но може да вземете ключ от митрополитската църква. Няма билет за посещение.

Комплекс Вестителя (Хижата)

Комплексът е разположен на горист хълм само на 400 метра от централния площад във Враца и е любимо място за разходка на врачани. До него отвеждат над 400 каменни стъпала. Може да се стигне и по алеите, които се вият на серпентина край стълбите. Комплексът се състои от паметник и хижа с интересна кула и кафене. Паметникът е на руския войник Петлак (Вестителя), който от този хълм на 9 ноември 1877 г. известил за освобождението на Враца.

Комплекс Вестителя (Хижата)
Комплекс Вестителя (Хижата)

Край хижата и паметника са изградени зони за отдих. От там се открива великолепна панорама към града.

Гледка от комплекс Вестителя
Гледка от комплекс Вестителя

Връх Околчица

Връх Околчица е един от върховете над Враца. Висок е 1048 метра и е познат още като връх Вола. Намира се на 20 километра южно от града и до него се стига по асфалтов път. Има табелки. На върха се издига паметник, подобен на опълченски кръст, посветен на подвига на Христо Ботев и неговите четници. Близо до върха, на 1 юни (20 май по стар стил) 1876 г. се е състояла последната битка на Ботевата чета.

Връх Околчица, Врачански Балкан
Връх Околчица, Врачански Балкан

Мястото е предимно историческо, но и природно, защото от него се откриват красиви панорамни гледки. Всяка година там на 2 юни се провеждат национални тържества в чест на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

Панорама от връх Околчица
Панорама от връх Околчица

Къде да отседнете

Във Враца и близките околности има немалко места за настаняване, но по време на провеждане на някои събития трудно могат да се намерят места. В такива случаи ви съветвам да резервирате навреме.

Като конкретно място ви препоръчвам къща за гости „Вила Теодора“. Тя се намира в квартал Медковец и разполага с 6 уютни стаи. Цялата обстановка е изключително приятна. Уникалното в къщата е вкусната добре поднесена храна, приготвена с много любов от домакинята на къщата Венера, живяла над 30 години в Италия.

Враца, Вила Теодора
Враца, Вила Теодора

Финални думи

Враца и близките околности предоставят на жителите и гостите на града богати възможности за активен туризъм. Най-важните от тях, с които най-напред трябва да се запознае човек (поне според мен), описах в настоящата статия. Ако сте се заинтригували, погледнете и тази публикация, посветена на още много и разнообразни забележителности в района на Враца.

Още интересни места, маршрути и събития вижте в онлайн туристическата платформата Open Vratsa. Тя е създадена с основната цел да информира за събитията в града и региона и да бъде полезен справочник за местните природни и културни забележителности. В допълнение в сайта „Отвори Враца“ (Open Vratsa) може да прочетете любопитни истории от миналото и настоящето, които напомнят за богатата история на града и целия регион.

Благодаря на Петя Петкова, фотограф ( petevoditel.com ) за две от снимките в статията. Местата, описани по-горе обходихме заедно.

Тази статия е от поредицата „Популяризиране на туризма в Северна България” – проект, финансиран от Фондация “Америка за България” и координиран от туроператор “Травентурия” ООД. Впечатленията са си лично мои.

Публикувано в екскурзии и почивки, музеи, пещери, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Поръчайте тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *