Водопад Скакля и Вазовата екопътека: активен туризъм в Искърското дефиле

През един ненормално топъл за януари ден посетих поредното живописно място за активен туризъм в България – водопад Скакля, основна забележителност по Вазовата екопътека. Тогава това беше първото ми посещение на този водопад и тази пътека. Харесаха ми. Известно време след това отидох там отново – в друг сезон и по друго време. Харесаха ми още повече. След време потретих и пак останах впечатлена от пейзажа. Да видим как ще е при следващото ходене.

Водопад Бовска Скакля е интересно място за разходка, недалече от София, с красиви природни забележителности, сравнително кратък туристически преход, но все пак добър преход, по една известна екопътека – Вазовата екопътека.

Водопад Скакля по Вазовата екопътека
Водопад Скакля по Вазовата екопътека

Как се стига до Вазовата екопътека и водопад Скакля от София

Вазовата екопътека се намира на около 50 километра от София в Искърското дефиле. Както е известно, шосейният път в Искърското дефиле е пълен със завои, което е напълно нормално за такъв тип терен, така че тръгвайки от София човек трябва да планира около един час път с кола до началото на пътеката. Вазовата екопътека свързва гара Бов (някой беше допълнил началната пътна табелка на Бов с едно „лю“, оградено със сърце; така че Бов се беше превърнало в ЛюБов 🙂 ) със село Заселе. За да се стигне до водопад Скакля, може да се тръгне както от едната, така и от другата й страна. Водопадът се намира долу-горе на средата на пътеката.

Ако решите да тръгнете по екопътеката, започвайки от Заселе в посока към Бов, идвайки от София, трябва да се отбиете наляво накрая на Церово. Има си съответната обозначителна табелка.

В горната част на Вазовата екопътека до село Заселе
В горната част на Вазовата екопътека до село Заселе

Аз лично препоръчам да се тръгне от Бов в посока Заселе, тъй като в тази посока пътеката върви нагоре и на места е доста стръмна. Затова е по-удачно човек да я измине в тази посока по-напред, когато е с по-свежи сили. Така обратният път до паркинга остава само спускане, което е значително по-лесно.

Ако се идва от София, началото на пътеката от Бов се пада тръгвайки по една отбивката вляво веднага след разклона за гара Бов. Гарата е вдясно от пътя, а почти веднага след като се подмине се вижда отбивка в ляво, по която трябва да се завие. Има си съответната обозначителна табела, така че не е трудно за ориентация.

площадче-паркинг
Площадче-паркинг в началото на екопътеката

В началото на Вазовата екопътека от гара Бов има малко площадче, което се използва за паркинг. Паркингът побира около 8-9 коли, което може да се окаже крайно недостатъчно в някой ден с множество туристи в района.

Природни забележителности по маршрута на Вазовата екопътека

Вазовата екоътека е много добра за пешеходен туризъм. В по-голямата си част тя е съвсем естествена. На места има построени дървени мостчета, на други – каменни стълби. Във високата и стръмна част в подножието на платото над водопад Скакля има доста каменни стълби и подсигуряващ стабилен метален парапет, строен с размах – така стабилен. Личи си, че основната част от пътеката е изградена по време на „развития социализъм“, когато като се правеше нещо, средства не се пестяха.

Вазова екопътека над водопад Скакля
Вазова екопътека над водопад Скакля
По Вазовата екопътека до Бов
По Вазовата екопътека до Бов
Водопад Скакля до Бов
Водопад Скакля до Бов

Колкото до водопада – той може да се окаже много красив в даден период, а в друг – съвсем да го няма. Реката, която го захранва – Скакля – е доста малка. Иначе си има височина и при период на пълноводие е прекрасен.

Близо до водопада
Близо до водопад Скакля

Местността наоколо е също чудно красива с тези високи скали. Очарователна и пролет, и лете, че дори и през късно-есенен и ранно-зимен период, характерен с безцветието на природата, когато няма сняг. Така че дори само заради местността (а и разходката) си заслужава идването.

Над водопад Бовска Скакля - поглед към Искърското дефиле
Над водопад Бовска Скакля – поглед към Искърското дефиле

За колко време се стига до водопад Скакля и до платото над него по Вазовата екопътека

Тръгвайки от споменатия паркинг в началото на Вазовата екопътека откъм гара Бов, до подножието на самия водопад, се стига за около половин час. Половин час, без да се бърза, със спокоен ход и време за разглеждане на околните забележителности.

Стигайки до подножието на водопада, пътеката минава под него и продължава от другата му страна. От там до платото над него се стига за около 40 минути (отново без да се бърза).

Като сумираме тези времена, може да се каже, че пешеходният маршрут от началото на Вазовата екопътека през водопад Скакля до платото отгоре, може да се вземе за около 70 минути, без да се бърза.

Веднага щом се изкачи човек на платото, може да види и рекичката, захранваща водопада. Това е едноименната река Скакля. Малко по-нагоре от реката се намира и малък заслон, който предоставя условия за кратък отдих и полева софра.

Пътят надолу, разбира се, е по-кратък като време – около 30 минути до водопада и общо 50 минути до паркинга.

гледка срещу водопада
Гледка срещу водопада
около водопад Скакля
Около водопад Скакля
река Скакля, отгоре на платото
Река Скакля, отгоре на платото
Отвесните скали до водопад Бовска Скакля
Отвесните скали до водопад Бовска Скакля

Останах много доволна от тази разходка, въпреки времето, през което я осъществих – малко след средата на януари, без много-много цветове, сиви дървета, без сняг и без всякакви краски, но въпреки това много ми хареса – скалите, водопада със всичките му каскади, добре ситуираната пътека, панорамните гледки към околните хълмове … всичко. Бих препоръчала този маршрут като една от интересните еднодневни туристически дестинации от София.

Със сигурност ще дойда пак по някое друго време.

–––––––––––-

Мина време и посетихме отново водопад Бовска Скакля през пролетта – закъсняла пролет след дълга зима с много сняг. Сняг, който пролетно време си е направо „гориво“ за водопадите. Пейзажът около водопада беше съвсем различен – беше пълно със свежа зеленина, цветчета и цъфнали люляци. А самият водопад беше значително по-пълноводен и мощен. Ето и кратко видео.

Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


12 Коментара към Водопад Скакля и Вазовата екопътека: активен туризъм в Искърското дефиле

 1. Мариян каза:

  Да добавя, че това е един от водопадите, които лятото и есента губят водната си маса, така че препоръчителния период за посещение е април-юни.

 2. Марго каза:

  В края на април и началото на май, когато цъфтят люляците е прекрасно!!! Когато водопадът е замръзнал – също! Любим маршрут!

 3. Даниела каза:

  Здравейте, дали там в района има подходящи отворени места на които може да се опъне палатка? Благодаря!

  • Дянко Чанков каза:

   Уважаема Даниела. Като изкачите платото от където е началото на водопада има много удобни поляни за палатки. За не повече от 3-4 палатки има едно място което до няколко години се използваше от компании. Мястото се намира до вазовата пътека там където тя пресича р. Скакля. В дясно от мостчето има празно място което е обрасло с трева. Носете си ножица за трева за да си подготвите терена защото мястото е запустяло. Наблизо има малка пещера и вода. Ако се решите може и да ме видите ако съм до малката ми виличка на около 20 метра от моста.

 4. Ивайло каза:

  Защо хората бъркат Скакля с Бовска Скакля?! Като пишете, изписвайте цялото име, за да няма объркани хора!

 5. Бисер Михайлов каза:

  Днес в рамките на на 6-7часа, преминах през Вазовата екопътека /от гара Бов/, посетиха Черепишки манастир и разгледах центъра на гр. Враца. Само положителни емоции!

 6. Владислава каза:

  Маршрута подходящ ли е за деца на около 5-7 години?

  • Ели Иванова каза:

   Много зависи от опита на децата, времето и темпото. Ако децата не са имали предишни преходи, по-скоро не.

 7. Ники каза:

  Здравейте,
  в края на седмицата смятаме да отидем до Вазовата екопътека. Имате ли представа дали това време от годината е подходящо, или ще бъде твърде кално и хлъзгаво, предвид, че според прогнозата за времето(доколкото е вярна) ще има краткотрайни или по-продължителни валежи в този район идните дни. Както и сутрешни мъгли. А ще го посетим преди обяд.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, не изключено да има кални участъци.

   • Ники каза:

    Но предполагам, че ще е проходимо? ИЛи препоръчвате да се изчака по-добро време?

    • Ели Иванова каза:

     Е, със сигурност ще е проходимо. Може да е малко хлъзгаво на места. Зависи от опита ви и ако решите, трябва да сте със стабилни обувки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *