Топ забележителности в Бари, цветната столица на слънчева Пулия

This post is also available in English.

В началото на този май си направихме вълнуваща екскурзия до „тока на ботуша“ – Южна Италия. Започнахме с разходка из най-интересните забележителности в Бари и продължихме с изследване на голяма част от район Пулия и малко от Базиликата. В отделна статия ще ви разкажа за цялата екскурзия. По-долу ще ви запозная с впечатленията си от Бари. В края на статията ще намерите няколко идеи за еднодневни екскурзии около Бари.

Бари: замъкът Свево
Бари: замъкът Свево

С няколко думи мога да го опиша като морски град с масивен замък, симпатична старинна част, две катедрали и мнооого цветове – мастилено синьо от морето, светло синьо от лазурното небе, преобладаващо бяло и бледожълто в сградите и ярки краски по старите улици.

Как се стига до Бари

Град Бари е административен център на регион Пулия – една от 20-те административни области в Италия, и едно от големите италиански пристанища на брега на Адриатическо море. Разположен е на по-малко от 800 километра югозападно от София. До там може да стигнете с кола, ползвайки маршрут по суша и ферибот. По-удобно в случая е пътуването със самолет – Wizz Air имат удобни редовни директни полети до Бари два пъти седмично. Полетът е кратък – трае около час, но трябва да си предвдите достатъчно време за придвижване до летището и чекиране.

От летището в Бари има няколко варианта да се стигне до центъра с обществен транспорт – влак, метро и автобус. Ние си бяхме наели предварително кола под наем, с която впоследствие пропътувахме стотици километри в Южна Италия. Пътуването от летището до центъра на Бари ни отне около 20-25 минути.

👉 Изгодни варианти за кола под наем в Италия и по-конкретно от Бари ще намерите в портала Discover Cars.

Къде да отседнете в Бари

На разположение на туристите са множество хотели, къщи за гости и апартаменти. Ето няколко предложения за настаняване в Бари с висок рейтинг и добро местоположение.

  • CASA ALMIKA PRINCIPE AMEDEO, в близост до историческия център – Booking.com рейтинг 9.2, 250 лв.
  • Il Tempio degli Artisti – Suites, в близост до историческия център – Booking.com рейтинг 9.4, 599 лв. за две нощувки.
  • Domus Nikolai – Booking.com рейтинг 8.4, 280 лв.
  • B&B Dei Cardinale, в близост до историческия център – Booking.com рейтинг 9.6, 317 лв.
  • Mercure Villa Romanazzi Carducci – Booking.com рейтинг 8.2, 370 лв.
  • Dimora Acanto, в близост до историческия център – Booking.com рейтинг 9.4, 390 лв.

Интересни забележителности в Бари

Този раздел е посветен на интересните места и неща, които видяхме по време на нашата разходка в Бари. Още докато пътувахме, ми направиха впечатление няколкото градини с маслинови дървета вътре в самия град. В центъра паркирахме на обширен паркинг близо до замъка. Таксата за паркиране там беше 1 евро на час. Плащаше се на автомат.

Норманският замък Свево в Бари
Норманският замък Свево в Бари

Така, първата ни забележителност в Бари беше норманският замък „Свево“, строен през първата половина на 12-ти век. В днешно време замъкът се използва за изложби. Не сме влизали в него. Пред замъка имаше интересни статуи на чушки, цяла композиция.

Постояхме пред замъка и се впуснахме по уличките на стария град, като влязохме през една малка арка точно срещу портите на замъка. В ляво от нея имаше по-голяма арка, вход към друга от уличките на стария център на Бари.

По уличките на старата част на Бари
По уличките на старата част на Бари

В началото на улицата край малката арка в едно малко дюкянче видяхме как ръчно месят паста и я оформят като миди. Пастата беше от два вида тесто – сиво и бяло.

Нещо, което видяхме както по тази, така и по другите улички беше висящото от балконите разноцветно пране, покрито с найлони като предпазна мярка срещу влажния тукашен въздух.

Цветове и пране в старата част на Бари, Италия
Цветове и пране в старата част на Бари, Италия

Друго нещо, което ни направи впечатление бяха различни цветни мотиви по балконите, повечето от които направени с подръчни средства – цветни декорации, саксии, различни предмети.

Цветните сувенири в Бари
Цветните сувенири в Бари

Трето нещо бяха магазинчетата за сувенири с цветни витрини. На много от техните табла с туристически магнитчета преобладаваха различни картини на Бари, разположени вътре в големи черни миди – символ на една от традиционните местни храни.

Още цветни сувенири в Бари
Още цветни сувенири в Бари

Да продължа с разходката и интересните места. Следващото беше голямата катедрала Свети Сабин в романски стил, който, както ни обясниха, е характерен за Пулия. Много интересна декорация на фасадата на катедралата бяха статуите на св. Николай, св. Богородица и Св. Сабин, както и изящната розета.

Бари: орнаменти от фасадата на катедралата Свети Сабин
Бари: орнаменти от фасадата на катедралата Свети Сабин

От страни на катедралата има голяма тумбеста постройка, а зад нея се издига величествената кула – камбанария на катедралата, най-висока в целия град.

Бари: високата кула-камбанария на катедралата Св. Сабин
Бари: високата кула-камбанария на катедралата Св. Сабин

Друга главна забележителност в Бари, която посетихме, беше църквата Свети Николай, близо до крайбрежната алея. Много е красива тази църква, както отвън, така и вътре.

Забележителности в Бари: църквата Свети Николай
Забележителности в Бари: църквата Свети Николай

В главния олтар има впечатляваща статуя на свети Николай в много скъпи одежди от 18-ти век.

Статуята на свети Николай
Статуята на свети Николай

Интересно е също да се слезе долу в криптата, където в централния олтар е изграден параклис зад решетка, в който е изложен каменен ковчег с мощи на самия светец, покровител на Бари – св. Николай. В ляво от този параклис има друг, а накрая в ъгъла може да се види и православен параклис.

Икона на свети Николай в криптата
Икона на свети Николай в криптата

След църквата Свети Николай излязохме на близката крайбрежна алея, проточила се до останките от крепостните стени на града. Цялата алея е дълга около 9 километра и е една от най-дългите в Италия.

Цветове от крайбрежната алея в Бари
Цветове от крайбрежната алея в Бари

По-дълга е само алеята в Триест. Под крайбрежната алея и под крепостните стени се разполага голям булевард. До преди време морето е миело крепостните стени. В по-ново време тази крайбрежна улица е отвоювана от морето с бетон. Прокарана е по времето на Мусолини.

Бари: гледки от крайбрежната алея
Бари: гледки от крайбрежната алея

Ние продължихме с разходката по крайбрежната алея още малко до яхтеното пристанище и близкия театър в морето. Отсреща се издигаше виенско колело.

До театъра има особено оживен площад – Пиаца дел Ферарезе, който всъщност разделя стария от новия град. Мястото е много оживено. За сравнение, въпреки туристите, в стария град на Бари е малко по-спокойно.

Този площад беше и едно от последните места в разходката ни. Искахме да си купим сладолед някъде край площада, но големите опашки там ни отказаха. Затова, тръгнахме обратно по лабиринта от стари и тесни улички, където нямаше толкова хора. Намерихме си спокойно малко магазинче за сладолед. Нямаше как да не опитаме.

Този първи наш ден в Пулия беше много интересен и предвещаваше, че екскурзията там ще се превърне в цяло приключение, което и се получи. Следва продължение 🙂 .

Идеи за еднодневни разходки от Бари

Ако сте на екскурзия в Бари за повече дни, може да обогатите впечатленията си с разходка до някои интересни близки дестинации. Ние бяхме в района на Пулия за 7 дни и успяхме да разгледаме много градчета там. Ето няколко предложения за еднодневни разходки около Бари.

👉 Разнообразни опции за кола под наем от Бари потърсете в платформата Discover Cars.

Матера

Град Матера се намира на 65 километра от Бари, които се изминават с кола за около час. До градчето може да стигнете и с директен влак, който пътува до там около час и 45 минути.

В последните години Матера се превърна в популярна дестинация за туризъм и има защо. Старата част на градчето е уникална с пещерните си жилища, обитавани и до днес, със скалните си църкви и с разположението си в каньона на река. Имам отделна статия за Матера.

Полиняно а Маре

Полиняно а Маре е красиво крайморско градче само на 35 километра от Бари. До него също има директна жп линия. Полиняно а Маре е разположен на няколко малки полуострова, на всеки от които има панорамно място с прекрасна гледка. Интересно е също да се разходи човек в историческия център. Повече за града прочетете тук.

Ако сте с кола, може да комбинирате ходенето до Полиняно с посещение на Археологически парк Егназия. Много хора отскачат и до близкия град Монополи, от който аз за съжаление нямам лични впечатления.

Алберобело

Алберобело, наричан още градът на трулите, е разположен на 55 километра югоизточно от Бари, които се изминават с кола за около час. Най-интересни там са двата стари квартала с чудати бели къщички – трули. На мен лично ми се стори прекалено комерсиално там.

Посещението на Алберобело може да се съчетае с разходка в близкото градче Локоротондо и малко по-далечното Мартина Франка. Аз лично останах очарована от Мартина Франка. В историческия център на града има едни порти, които са нещо като врата на времето – пред тях се простира модерен площад, а след тях се пренасяш 200-300 години назад. Могат да се видят интересни стари сгради и няколко огромни църкви в бароков стил.

Ако се интересувате от Венеция, Триест и други места в Италия, може да погледнете статиите от съответния раздел в блога.

Booking.com
Публикувано в Италия, свят голям. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


1 Коментар към Топ забележителности в Бари, цветната столица на слънчева Пулия

  1. Ивета каза:

    Била съм в Бари. Определено има какво да се види, освен това е наблизо!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *