3 неща, с които ще запомня Бела крайна, Словения

Не знам дали сте чували за района Бела крайна в Словения. До скоро аз не бях . Благодарение на Big Berry, малък къмпинг с луксозни къщички за семейна почивка, имах късмета да го посетя съвсем наскоро. Останах впечатлена от района, а и от цяла Словения. Затова бързам да споделя своите впечатления.

Привечер край реката

Река Колпа, Бела крайна

Бела крайна

Бела крайна е малка област в югоизточната част на Словения, точно на границата с Хърватска. На север и запад се простира до планините Горянци и Кочевски рог, а на юг и изток – до река Колпа, която е гранична река между Словения и Хърватска. Бела крайна е част от по-голямата област Доленска, която е най-добре съхранената словенска етнографска област.

По време на нашия едноседмичен престой в Словения обиколихме повечето известни забележителности в тази толкова добре уредена държава на Балканския полуостров. През тези седем дни имаше един, който посветихме изцяло на Бела крайна. Там посетихме интересни обекти и събития, които със сигурност не влизат в туристическите гайдове. Но именно тези обекти и хората, с които се запознахме покрай тях ни позволиха да усетим духа на района.

3 от всички посетени места в околността ми направиха огромно впечатление и навярно именно с тях ще свързвам за в бъдеще Бела крайна, а и Big Berry – луксозният къмпинг на брега на Колпа и екипа зад него, организирал нашата визита там.

Състезание за най-вкусен ГУЛАШ

Нашият ден в Бела крайна започна с посещение на интересно събитие, което се провеждаше на приятно място за пикник на брега на река Колпа до град Метлика. Събитието беше от онези вкусните – състезание по готвене на гулаш. Няколко отбора готвачи трябваше да сготвят това апетитно ястие по зададена рецепта. Победителят щеше да бъде отборът, чийто гулаш е най-вкусен. За съжаление, ние не останахме до края, за да видим кой ще спечели – вкусен гулаш се готви доста бавно, но все пак добре усетихме атмосферата, да не кажа аромата на гулаш при това идващ от много места.

Как се готви гулаш

Как се готви гулаш в Словения

Да споделя малка подробност за ястието гулаш. То е тип яхния с говеждо месо. Принципно е унгарско, но националната кухня на Словения е силно повлияна от кухнята на съседните й държави. Унгарското кулинарно влияние се изразява в гулаша.

Кравеферма с екстри

Другото интересно място в Бела крайна, което ми направи силно впечатление, беше една голяма модерна кравеферма с доста съоръжения за обслужване на кравите, включително машина за масаж и доилен агрегат – напълно автоматизиран, без никаква човешка намеса.

В кравефермата

В кравефермата

Вероятно звучи странно, че изминахме близо 1000 километра, за да посетим краварник. Да, вярно, и тук в България си имаме крави и модерни краварници, но аз съм си „градско чедо“ и досега поне не съм посещавала краварник.

Пивоварна с традиции

Най-голямо впечатление от всички посетени места в Бела крайна ми направи пивоварна Визир, където не само успяхме да научим за производството на качествена бира, без консерванти и изкуствени добавки, но имахме и специална дегустация.

Бирено изобилие в пивоварна Визир

Бирено изобилие в пивоварна Визир

Пивоварната е бивша винарна. Всъщност не точно бивша, защото все още хората си произвеждат и вино, но в значително по-малки количества отколкото са произвеждали преди.

В пивоварната

В пивоварната

Съдовете за производство и съхранение на вино сега се използват за производство и съхранение на бира. По време на нашето посещение там имахме особено интересна беседа, която завърши подобаващо – с дегустация на 7 вида бира.

Дегустация на бира

Дегустация на бира

Оказа се дори, че един от моделите беше проектиран и произведен по поръчка на българска фирма.

Наздраве!

Наздраве!

Публикувано в свят голям, Словения. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *