Късчета от Брюксел в откраднати мигове

За първи път посетих Брюксел, столицата на Европа, през вече далечната 2005 година във връзка със старта на един голям европейски изследователски ИТ проект, който продължи близо 4 години и по който имах късмета да работя. Това беше едно от първите ми излизания зад граница след много години. Покрай работната програма тогава, все пак ни остана един ден да поразгледаме града. Бях очарована!

След това се заредиха още много посещения в Брюксел, по-дълги и по-кратки, къде по този, къде по други проекти и винаги си заделях минути, час или няколко – в зависимост от възможностите, за да видя центъра или нещо ново.

Брюксел: Хълм на изкуствата

Брюксел: Хълм на изкуствата

Обичам Брюксел – града, забързания му ритъм, атмосферата, харесва ми архитектурата – сградите, 2-3 етажни в по-голямата си част, и най-вече, обичам да се разхождам на Гранд плас и около него.

Макар че познавам Брюксел добре, досега не се бях замисляла да пиша статия за града, просто защото ми се струваше, че всичко интересно там е добре известно. При последната ми командировка там обаче, реших да поостана и за уикенда. И открих още места, непознати за мен.

Тази статия е посветена на всички най-интересни, според мен, забележителности в Брюксел. В духа на блога Друми в думи, това са все места, които лично съм посетила и разучила по време на многото ми ходения там. Места, посетени между задачите и бизнес срещите и някои други – посетени нарочно или на които съм попаднала случайно.

Брюксел не е типичната туристическа дестинация, но все пак е богат на забележителности, макар и разпокъсани – разположени са в различни части на града. Ако сте били в Брюксел, може би знаете много от тях, но може и да намерите нещо любопитно в редовете по-долу. Ако не сте били в Брюксел, статията ще ви бъде добра основа за планиране на посещение.

Гранд плас

Гранд плас, големият централен площад е най-известната забележителност и символ на Брюксел, притегателно място за всички туристи и не само. Мястото буди възхищение с красивите готически и барокови сгради, като над всичко и всички се извисява високата кула на кметството (Hotel de Ville), отличаваща се от далеч. Това е и най-старата сграда на площада, построена на етапи между 1401 и 1455 г.

Гранд плас - кметството

Гранд плас – кметството

Лично за мен, Гранд плас има някаква магия – когато съм в Брюксел, никога не пропускам да отскоча да го видя, макар и за няколко минути и винаги съм очарована от мястото – изящните сгради, техните деликатни орнаменти, дори тълпите от хора, които почти денонощно са там.

Гранд плас

Гранд плас

Спомням си, че при една от командировките нямах никакво време да отида на площада, нито през деня, нито вечерта. Затова, един ден станах рано, рано преди работа и отидох още преди 6 – беше късна есен и все още не беше съмнало. Толкова тих и пуст беше тогава Гранд плас, само една боклукчийска кола нарушаваше крехката тишина преди началото на новия ден.

При последното посещение случих и на сватба там.

Гранд плас е част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Статуята на Еверард Т’Серклес

В началото на малката уличка в дясно от кметството се намира интересна статуя – тя е на умиращия Еверард Т’Серклес. В средата на 14-ти век той бил смятан за освободител на Брюксел, тъй като изтласкал фламандците от града. През Средновековието днешните земи на Белгия често сменят принадлежността си поради стратегическото централноевропейско местоположение.

Статуята на Еверард Т’Серклес

Статуята на Еверард Т’Серклес

Статуята много рядко остава без посетители, защото с нея е свързано поверие, че който потърка ръката й ще има късмет и също така, някой ден отново ще се върне в Брюксел.

Пикаещото момченце (Manneken Pis)

Пикаещото момченце е още един от ярките символи на Брюксел. Представлява малка статуя на голо момченце, пикаещо във фонтан. Статуята е стара, но не е известна точна датировка – смята се, че е или от края на 14-ти век, или от 15-ти век. В днешния си вид е от началото на 17-ти век. След това е сменяла местата и собствеността си (разбирайте – била е крадена многократно 🙂 ).

Пикаещото момченце

Пикаещото момченце

Не знам дали знаете, но Пикаещо момченце има и в централния парк на Стара Загора.

Заедно с Гранд плас винаги съм отскачала да видя и Манекена, нещо като ритуал 🙂 . Последния път го видях облечен.

А знаете ли, че има още две статуи с пикаещи същества в центъра на Брюксел? Аз знаех само за госпожицата, но нямах идея къде се намира. За кучето не бях чувала. Но при последното ми ходене до Брюксел, тъй като си осигурих два свободни дни на разположение, се разтърсих за разни непознати за мен места и попаднах на кучето, а после се замислих, че трябва да намеря и пикаещото момиченце. Ето ги!

Пикаещото момиченце (Jeanneke-Pis)

Jeanneke Pis, пишкащото момиченце е контрапункт на известното момченце. Статуята е направена от фондация, подпомагаща медицински изследвания за лечение на рака. Намира се в малка тясна уличка без изход – Impasse de la Fidelite, близо до Гранд плас.

Координати: 50.8483835, 4.353829.

Пикаещото момиченце

Пикаещото момиченце

Пикаещото куче (Zinneke Pis)

Това е третото официално пикаещо същество в центъра на Брюксел – кучето. То е малко по-далеч от Гранд плас в сравнение с момченцето и момиченцето, но пак е в центъра – близо е до Борсата.

Координати: 50.8493657, 4.3488267.

Пикаещото куче

Пикаещото куче

Борсата

Сградата на Борсата е друга интересна сграда, неотменна част от маршрута на повечето туристи. Брюкселската борса (BSE) е била създадена през 1801 г. с декрет на Наполеон.

Борсата

Борсата

Кралска галерия Сан Хуберт

Строена в средата на 19-ти век, тя е като безистен с много лъскави магазини и витрини и няколко заведения. Състои се от две главни части, дълги от по около 100 метра, съответно Галерия на краля и Галерия на кралицата.

Кралска галерия Сан Хуберт

Кралска галерия Сан Хуберт

Сградата с часовника (Дворец на династиите)

Сградата се намира между Централна гара и Кралската библиотека. Интересна е заради часовника с фигурки, които оживяват на всеки кръгъл час. Построена е за световния панаир Expo 58 – първото голямо световно изложение, след Втората световна война.

Сградата с часовника (Дворец на династиите)

Сградата с часовника (Дворец на династиите)

Между тази сграда и Кралската библиотека има интересен парк с форма на правоъгълник. Паркът се нарича „Хълм на изкуствата“ и е замислен да свързва Кралския дворец и Гранд плас. Приятно и оживено място.

Хълм на изкуствата, в далечината - кулата на кметството

Хълм на изкуствата, в далечината – кулата на кметството

Брюкселската катедрала Сан Мишел – голяма и пищна

Голяма и внушителна, красива отвън и отвътре. Катедралата, изцяло завършена през 1519 г. след 300 години строителство, е построена върху стара църква от 9-ти век.

Катедралата Сан Мишел

Катедралата Сан Мишел

Триумфалната арка

Триумфалната арка е малко в страни от центъра – намира се в източните квартали, близо до сградите на Европейската комисия.

Триумфалната арка и фонтаните

До арката има голям красив обществен парк за разходка. Арката е част от по-голям U-образен комплекс от сгради, поръчани от белгийското правителство под патронажа на крал Леополд II за Националната изложба от 1880 г., отбелязваща петдесетата годишнина от белгийската независимост.

Триумфалната арка

Триумфалната арка

Прилежащите към арката сгради днес са музеи.

Триумфалната арка: Кралски военен музей

Триумфалната арка: Кралски военен музей

Сградите на ЕК

Близо до Триумфалната арка в посока центъра са разположени лъскавите стъклени сгради на Европейската комисия. Вероятно много от вас са ги виждали по новините.

Европейската комисия

Европейската комисия

А между лъскавите сгради човек може да попадне на интересни находки.

Интересна находка сред лъскавите сгради

Интересна находка сред лъскавите сгради

Кралският дворец и Кралският парк

След краткото бягство встрани ви връщам отново в централните части на столицата на Европа. Този път към Кралския дворец с много зеленина пред него и големия парк до двореца – от другата страна на улицата.

Кралският дворец

Кралският дворец

Църквата Дева Мария от Саблон

Саблон е квартал в историческия център на Брюксел с интересни старинни сгради. Църквата Дева Мария е масивна готическа сграда, построена през 15-ти век.

Църквата Дева Мария от Саблон

Църквата Дева Мария от Саблон

Езерата в Иксел

Иксел е една от 19-те общини в Брюксел. Малко в страни от центъра има две езера, които събират доста хора заради приятната и необичайна за Брюксел обстановка. Истински оазис в забързания град. Езерата са разположени в низина – това е долината Маалбек, в миналото влажна зона, която била пресушена през 19-ти век. Двете езера, част от тази влажна зона, все пак са оцелели и до днес.

Езерата в Иксел

Езерата в Иксел

Атомиума

Атомиума е друг символ на Брюксел. Намира се доста встрани от центъра. Представлява огромен монумент на молекула. Вътре в монумента може да се влезе и да се погледне към Брюксел от високо. Има и заведение.

Атомиума

Атомиума

До Атомиума има парк с миниатюри на известни европейски забележителности – парк Мини Европа, между които е и Рилският манастир.

Атомиума и трамвая

Атомиума и трамвая

Църквата Св. Катерина и районът около нея

Църквата Света Катерина

Църквата Света Катерина

Много красива католическа църква, а мястото около нея е доста оживено и наситено със заведения и хубави сгради.

Край църквата Св. Катерина

Край църквата Св. Катерина

Към една от сградите е залепена старинна кула – доста странен и любопитен пейзаж. Нарича се Черната кула и е една от най-старите запазени постройки в Брюксел. Била построена в началото на 13-ти век като част от първите укрепителни съоръжения в района.

Черната кула до църквата Св. Катерина

Черната кула до църквата Св. Катерина

Полезна информация за Брюксел

Брюксел се намира на около 2000 километра северозападно от София. Има редовни директни полети, обслужвани от България Ер (до летище Завентем) и Wizzair (до летище Шарлероа). Не съм летяла до Шарлероа. Ще ви кажа как най-бързо се стига от летище Завентем до центъра на Брюксел – с влак, отнема около 15-20 минути. ЖП гарата е на най-долното ниво на терминала, влаковете са доста начесто.

По централните улички в Брюксел

По централните улички в Брюксел

Ако ви се наложи, летището предлага и сейфове за багаж, които се намират на нивото на автобусите. Но тези сейфове често са заети. Ако така и така сте тръгнали към центъра, по-добре използвайте сейфовете на Централна гара, които са значително повече.

В Брюксел няма как да не опитате шоколад и гофрети

В Брюксел няма как да не опитате шоколад и гофрети

Не споменавам цените на транспорта, защото често се менят (в посока нагоре).

Ако имате повече време на разположение в Брюксел, може да отскочите до Брюж – уникално градче със стари сгради, улици и канали.

Ако имате още повече време, може да отскочите до Париж (пътува се около час и 20 минути) или Амстeрдам (около 2 часа) с железниците www.thalys.com, или дори Лондон (около 2 часа с www.eurostar.com).Booking.com

Публикувано в Белгия, свят голям. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *