Варна позната и непозната: 7 идеи за добре прекарано време встрани от плажа

This post is also available in English.

Варна – морската столица, третият по големина град в България, пристанище на Шумен 🙂 – все добре известни определения за красивия ни морски град. Освен всичко това, Варна е един от любимите ми български градове. В последните 20 години почти не съм пропускала година, без да се поразходя там по един или друг повод. Като цяло, през всичките тези години съм прекарвала лятната си отпуска по Северното Черноморие с много малко изключения.

Варна, морето и залезът
Варна, морето и залезът

Така беше и това лято. Разпускахме на Камчия за пореден път и по време на почивката, както обикновено, избрахме няколко места за посещение извън плажа, с които да разнообразим впечатленията от отпуската. Впоследствие обогатихме ваканцията с цяла серия Родопски приключения, но за това ще ви разкажа друг път. Всичко по реда си.

Тук ще споделя информация за местата, които посетихме за два дни от почивката ни, посветени специално на Варна. Все интересни места, някои популярни, а други – не чак толкова. Повечето от местата по-долу могат да бъдат посетени почти по всяко време от годината. Вярвам, че споделената информация и пресни впечатления ще ви бъдат полезни.

1 Археологически музей

За някои думата музей вероятно извиква асоциации с нещо скучно, но в случая с Варненския археологически музей не е така. В няколко зали на първия етаж от музея е изложено Варненското златно съкровище, което е най-старото открито обработено злато в света, датирано в края на 5 – началото на 4 хил. преди Христа. Открито е случайно през 1972 година при изкопни работи край северния бряг на Варненското езеро. Мястото е било некропол – постепенно били разкрити 294 гроба и златните предмети били намерени в някои от тях.

Варна: Археологически музей
Варна: Археологически музей

Като оставим настрана късмета, че сме наследници на много стари цивилизации, бих искала да подчертая друго – златните предмети и другите находки са изложени много интересно в музея. Наред с витрините и информационните табла в една от залите е направена възстановка на най-богатия от гробовете – гроб 43, този на владетеля. Така човек може да се почувства като изследовател почти на терен. Аз не съм археолог, но като ученичка съм участвала в археологически разкопки, та имам представа долу-горе какво е.

Когато ние бяхме в музея, той беше пълен, а повечето от посетителите бяха чужденци и видимо се впечатляваха от експонатите.

Ще споделя и нещо, което смятам, че би могло да се подобри – работното време. Музеят работи и зиме, и лете от 10.00 до 17.00 часа от вторник до събота. Аз прекрасно разбирам, че всичко това е свързано с разходи, но може да се помисли за някаква по-гъвкава схема – например през лятото два дни в седмицата музеят да отваря по-късно и съответно да затваря по-късно вечер. Добронамерен съвет от запален турист!

2 Римски терми

Римските терми са интересен обект от римско време в сърцето на Варна. Известни са още като Големите терми. Били са обществени бани на римския град Одесос, предшественик на днешна Варна. Били построени в края на 2-ри или в началото на 3-ти век при управлението на император Септимий Север. Със своите 7000 квадратни метра площ одесоските терми се нареждат сред най-големите известни римски терми в Европа.

Варна: Големите римски терми
Варна: Големите римски терми

Интересно е човек да се разходи сред тези старинни останки. Както споменах, те се намират в самия център на Варна, а наоколо са обградени от жилищни блокове със старинна гледка „на аванта“ 🙂 .

Големите терми
Големите терми

Да спомена, че има и Малки терми – също интересен обект. Можете да ги видите на бул. Приморски (улицата от ЖП гарата, успоредна на брега) малко преди началото на Морската градина.

Горната ми бележка за работното време важи и тук.

3 Ретро музей – машина на времето

Това е още един музей, който няма нищо общо със скуката. Място, което ме върна назад в детството ми. Основен акцент в Ретро музея са колите от онова време – емблематичните волга, чайка, москвич, жигули, вартбуг, шкода, заз, трабант. Всички експонати там бяха лъснати като нови.

Варна: Ретро музей
Варна: Ретро музей

Освен колите, могат да се видят и много вещи от „социализма“ – дрехи, обувки, дипломатическо куфарче, „любимата“ ми форматна тоалетна хартия, една идея по-нежна от шкурка, перални, прахове за пране, телевизори, радио-приемници с размерите на голям телевизор, особено богата колекция от детски играчки, множество надписи и лозунги, болшинството от тях отнасящи се до пожарна безопасност, обществена чистота и лична хигиена.

Ретро музей - един от най-забавните лозунги
Ретро музей – един от най-забавните лозунги

Музеят определено беше 5Д – освен трите пространствени измерения и времето, върнато назад, като фон звучеше музика от ония години. Много забавно беше всичко. Истинска атракция! Препоръчвам го на всеки, който поне малко е живял в „ерата на развития социализъм“ или просто иска да разбере какво е било тогава.

Ретро музей - игрите от детството ми
Ретро музей – игрите от детството ми

Намира се в Гранд мол, точно над автогарата. Един съвет – ако сте за първи път в мола и сте с кола, запомнете си паркинг нивото и после внимавайте в картинката на нивата в молския асансьор – не е изобщо „юзер френдли“, така да се каже. Върви разбери шифрите ок и 1к какво значат. Доста се лутахме, докато си намерим колата. Прозрението дойде, след като ни налегнаха съмнения, че „ок“ може би не е ОК (окей), а нула и К до нея, т.е. 0к. Е, варненци сигурно си го знаят, аз исках да „светна“ останалите.

4 Аладжа манастир

Въпреки че това беше третото ми посещение на манастира, пак ми беше изключително интересно. Там на място, по стабилно изградена стълба човек може да се изкачи до високите скали и да разгледа двете нива, на които са били различните помещения на светата обител – параклис на горното ниво, а на долното – църква, останки от стенописи, килии, кухня, трапезария.

Аладжа манастир край Варна
Аладжа манастир край Варна

Аладжа манастир бил създаден през 12-13-ти век и действал до края на 15-ти или началото на 16-ти век.

Аладжа манастир - параклисът на горното ниво
Аладжа манастир – параклисът на горното ниво

На 700 метра от манастира могат да се видят стари катакомби. До тях се стига за около 10 минути по горска пътека, започваща до музея, вляво от входа на обекта.

Аладжа манастир - катакомбите
Аладжа манастир – катакомбите

Манастирът не е действащ. Намира се на около 15 километра североизточно от центъра на Варна, отбивката за манастира е по шосето за Златни пясъци, има табелка. Хубаво е, че през лятото обектът работи с удължено лятно работно време – от 9:00 до 21:00 часа без почивен ден.

5 Побитите камъни

Побитите камъни са също място, на което се връщах за пореден път. Намират се на около 25 километра западно от Варна, до село Слънчево – по стария път към София.

Побитите камъни край Варна
Побитите камъни край Варна

Няма да ви ги описвам в подробности, защото те са доста популярен обект. Само ще кажа, че новото този път беше, че на някои от най-чудатите скали бяха дадени имена, зашифровани със символи от глаголицата. В информационния център ни дадоха едно листче с имената и символите и тръгнахме да търсим коя скала как е наречена. Не успяхме да разпознаем всички, тъй като символите доста трудно се различаваха в основата на камъните, но имахме известни попадения.

Побитите камъни - енергийното място
Побитите камъни – енергийното място

Другото ново нещо за мен беше енергийният кръг – място, обозначено с камъни, наредени в кръг. Намира се на около 800 метра южно от информационния център. Обясниха ни, че там са правили замервания и са установили, че това било второто най-енергийно място в България след Рупите. Звучеше много интересно и загадъчно.

6 Атракции във Варна: Круиз по залез с корабчето Пинта Варна

Посещението до всяко от местата по-горе си е атракция само по себе си. Само че да не забравяме, че става въпрос за Варна, а щом говорим за Варна, няма как да пропуснем морето. Тук ще споделя една забавна и типично морска атракция – морски круиз по залез с корабчето Пинта Варна. Провежда се в събота и неделя, започва по вечерно време от Морска гара Варна. Като времетраене е около час и половина.

Корабчето Пинта Варна
Корабчето Пинта Варна

Pinta Varna е тримачтов ветроходен кораб и е съвременна реплика на каравелата PINTA с която през 1492 година Христофор Колумб открива Америка. Екипът на Пинта Варна организира и други круизи, за които може да прочетете на техния уеб сайт.

Нашето преживяване на Пинта Варна беше много забавно и дори леко романтично. Настанихме се в корабчето и отплавахме, като междувременно бяхме инструктирани за мерките за безопасност. Насочихме се към Варненското езеро. Минахме под Аспаруховия мост – не го бях виждала отдолу, а езерото го познавах само отдалеч. От езерото се откри прекрасна гледка към Варна от ъгъл, който не познавах до сега. А в това време слънцето бавно се плъзгаше към хоризонта.

Във Варненския залив по залез
Във Варненския залив по залез

По време на круиза персоналът на кораба организира различни атракции – почерпихме се с чаша шампанско, имахме възможност да се снимаме с пиратски дрехи, намерихме съкровище – „йо-хо-хо и бутилка ром“, да, сериозно – плаваща бутилка ром 🙂 .

По някое време направихме обратен завой в езерото и поехме обратно към пристанището. Слънцето се снижаваше и правеше краските наоколо много меки. Беше вълнуващо.

7 Къде да хапнем във Варна: ресторант La Casa

Ресторант La Casa е много приятно заведение, от което имам отлични лични впечатления. Намира се на главната улица, близо до централния вход на Морската градина, почти срещу Фестивалния център.

Ресторант La Casa във Варна
Ресторант La Casa във Варна

Кухнята в ресторанта е много добра – и на вкус, и на вид, обслужването е на високо ниво, а цените – съвсем нормални.

В La Casa - вкусно и приятно
В La Casa – вкусно и приятно

И още: Варна сити кард

Вероятно, някои от местата по-горе са ви познати, надявам се, че съм ви запознала и с нещо ново. Тук искам да споделя и още една информация – отскоро, като всички модерни туристически дестинации, Варна си има Varna city card – електронна карта, която дава възможност за безплатни посещения до множество забележителности и добри отстъпки за интересни атракции и места за хапване.

От списъка по-горе забележителностите от 1 до 5 са напълно безплатни за посещение с Varna city card, круизът по залез с корабчето Пинта Варна е с 25% отстъпка, а хапването в ресторант La Casa е придружено с невероятен бонус пак за хора с валидна карта.

Картата е с две форми – физически носител под формата на пластика и чисто дигитална, предоставена с мобилно приложение. Има възможност за закупуване на карта с период 24 часа, 48 часа или 72 часа.

Пълна информация за това как да се снабдите с Варна сити кард и какви отстъпки и безплатни посещения ви дава вижте на сайта. Аз вече я използвах.

Varna city card
Varna city card
Публикувано в екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към Варна позната и непозната: 7 идеи за добре прекарано време встрани от плажа

  1. П.Иванова каза:

    към Ели „Друми в думи“ – за Варна може да добавите и Парк-музей Владислав Варненичик – има какво да се научи , макар че полето на боя е квартал. Благодаря Ви за сведенията .Така се разхождам из цяла България

    • Ели Иванова каза:

      Благодаря Ви за хубавите думи и интересното допълнение към тази статия за Варна!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *