Дяволският вир, Малката и Голямата копка: водопадите до село Кръвеник

Трите водопада до севлиевското село Кръвеник се оказаха страхотна изненада. Посетихме ги точно на първи май. В деня на труда те си работеха с пълна сила. И как иначе – пролетта е време за водопади !

Водопад Голямата копка до село Кръвеник, севлиевско
Водопад Голямата копка до село Кръвеник, севлиевско

Водопадите не са никак популярни. Те са на река Негайчевица, наричана още Негойчевица, която има сравнително солиден водосбор и е ляв приток на река Росица. Водопадите са активни през цялата година, но ние ги хванахме не само в период на снеготопене, но и след обилни дъждове в района. Бяха страхотни, особено най-долният – водопад Голямата копка. Е, в резултат на дъждовете стръмните пътечки до реката и подножието на водопадите бяха изключително хлъзгави и на места опасни, но каквото, такова.

Водопад Голямата копка
Водопад Голямата копка

Кои са трите водопада до село Кръвеник

Изброени от най-горния до най-долния по течението на реката, това са водопад Малката копка, висок около 2 метра, водопад Дяволският вир с височина около 3 метра и водопад Голямата копка, висок около 7 метра.

Водопад Малката копка е почти до моста над реката.

Водопад Дяволският вир е няколко метра по-надолу. Водите му се изливат в дълбок вир, който според местни хора е с дълбочина над 7 метра. Пак според местни, името му е дадено заради трагична случка отпреди много години – там е паднал камион, който е потънал и останал в дълбините заедно с хората в него.

Водопад Дяволският вир до с. Кръвеник
Водопад Дяволският вир до с. Кръвеник
Водопад Дяволският вир отблизо
Водопад Дяволският вир отблизо

Водопад Голямата копка се намира още няколко метра по-надолу по течението и е най-висок и атрактивен от трите. Там при него, в горната му част преди да се излее, се влива друга река.

Горната част на водопад Голямата копка и сливането на реките
Горната част на водопад Голямата копка и сливането на реките

Той е широк и водите му падат по ръбати скали на няколко слоя. По рисунък напомня за Христовския водопад близо до град Елена.

Как се стига до Водопадите

Водопадите се намират в югоизточните околности на село Кръвеник, което отстои на 29 километра от общинския център Севлиево. Като влезете в селото откъм Севлиево, трябва да завиете по първата отбивка наляво – това е мостът на реката. На разклона ще видите табелки за махала Табашка и за водопадите. Поставени са на дърво. След моста се минава през промишлена зона (част от телферния завод Балканско ехо), а след нея – по втори мост. Той е на река Негайчевица – точно тази, която образува водопадите. От самия мост се вижда най-горният водопад Малката копка.

Веднага след моста се отделя черен коларски път, по който трябва да тръгнете. Някъде край моста може да оставите колата.

Първият водопад, Малката копка, е много близо до черния път. За другите, трябва да поемете по пътека наляво, която започва 50на метра след Малката копка. За да слезете до реката в подножието на водопадите, трябва да се оглеждате за подходящи места – има няколко тесни и стръмни пътеки.

Голямата копка отблизо
Голямата копка отблизо

Координати на водопадите:

  • Малката копка: 42.84356725887621, 25.01744482672135;
  • Дяволският вир: 42.84390869596671, 25.017742582384113;
  • Голямата копка: 42.844413124313206, 25.018022824064712.
Публикувано в водопади с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


1 Коментар към Дяволският вир, Малката и Голямата копка: водопадите до село Кръвеник

  1. Илка Добрева каза:

    Точно описание, още едно вълнуващо знание за природна Красота – в България, в Балкана. Малка страна – отрязана от всички страни, но богата на природни Красоти. Да направим “ непознатата България“ позната – мила, близка, родна!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *