Маршрути на Витоша: до Боянския водопад и другите водопади по Боянската река

Тази неделя решихме да си направим поредната разходка до Витоша. Разходка по добре познат, но малко позабравен (за нас) маршрут – от Бояна до Боянския водопад. Отдавна не бяхме ходили натам, а и случайно попаднахме по интернет на оскъдна информация за някакъв малък, но красив водопад по Боянската река – Зверчето, който искахме да видим. Не знаехме в коя точно част на реката се намира този водопад и как се стига до него. Но бяхме наясно, че се намира някъде по пътеката за Бояна до едноименния водопад.

Водопадите по Боянската река

Водопадите по Боянската река

И така – тръгнахме към Бояна, оставихме колата в горната част на квартала, където започват пътеките нагоре към Боянския водопад на Витоша.

Пътеките към Боянския водопад

Отправна точка за Боянския водопад е столичния квартал Бояна и по-точно горния край на квартала, където започват витошките пътеки.

Пътеките нагоре към водопада са две: едната е по-дълга, но по-лесна за ходене, тъй като не е толкова стръмна. По нея се върви около час и половина до Боянския водопад. Другата е по-кратка, но по нея се върви по-трудно, защото на места е доста стръмна. Освен това, по нея има тесни и хлъзгави участъци. По тази пътека се върви около един час до водопада. И двете пътеки започват от Бояна, но не след дълго се разделят. До мястото, на което се разделят има маркировка и указателни табелки. След това по трудната пътека такива указания липсват, но не е сложно за ориентация – върви се почти успоредно на Боянската река. На места тази пътека се разделя на няколко пътечки, но те винаги се събират и всички водят до Боянския водопад.

По пътеката покрай Боянската река

По пътеката покрай Боянската река

Боянският водопад е най-високият водопад във Витоша. Висок е около 40 метра, а водите му падат от доста релефен скален венец (между другото, в много статии го споменават като „андезитния скален венец“. На мен не ми беше ясно какъв пък ще да е този тип скален венец, затова си направих труда да проверя – андезит е вид вулканична скала. Явно скалата под водите на Боянския водопад е именно такава).

Нашата разходка до Боянския водопад и обратно

Ние решихме без много мотаене първо да стигнем до Боянския водопад, да постоим на хлад под пръските му, а след това по пътя наобратно на спокойствие да се оглеждаме и за други водопади по реката.

Стигнахме водопада по план за около час. А там около него имаше толкова много хора, че едвам си намерихме хубаво място в подножието му.

Боянски водопад

Боянски водопад

Постояхме, поснимахме, понамокрихме се и тръгнахме на обратно по същия път. Където пътеката и теренът позволяваха, слизахме възможно най-близо до реката. И така като се започна – снимахме водопад след водопад. Имаше някои по-малки водоскоци, но имаше и по-височки.

Снимките по-долу са на водопадите по Боянската река, като се започне от най-близкия до Боянския водопад и се стигне до последния – този в близост до Бояна.

Водопади по Боянската река

Водопади по Боянската река

Водопади по Боянската река

Водопади по Боянската река

Водопади по Боянската река

Водопади по Боянската река

Водопади по Боянската река

Водопади по Боянската река

Водопади по Боянската река

Водопади по Боянската река

И доколкото успявам да се ориентирам по снимката в strannik.bg, най-вероятно този последния водопад е онзи, който търсехме – Зверчето. Кой знае? Някаква по-достоверна информация за такъв водопад не намерих. Няма го нито в официалния сайт на Национален парк Витоша, нито в туристическата карта на Витоша, която имаме като пътеводител. Гугъл също няма мнение по въпроса. Информацията в интернет за водопада е противоречива – различни координати, оскъдно описание.

Все пак със или без Зверчето, разходката на Витоша от Бояна до Боянския водопад е много приятна и разтоварваща. Малко по-тежка от разходка в парка, но не чак толкова трудна. Разходка за един неделен следобед.

Други маршрути до Боянския водопад

До Боянския водопад може да се стигне и по две други пътеки, идващи от по-високите части на Витоша. Едната пътека тръгва от Копитото и се изминава за около час. Другата пътека започва от Златните мостове и се изминава за около един час и половина. Тези две пътеки се събират в гората над водопада. По тях се стига първо до горната част на Боянския водопад, а после – по стръмна и тясна пътека до подножието му.

И още

В няколко статии прочетох, че при пълноводие и в ясно време Боянският водопад може да бъде видян от центъра на София като сребърна нишка в средата на витошкия склон. Аз, все още нямам лични впечатления от това, но се надявам скоро да го видя и аз.

В прекрасната книга на Фани Попова-Мутафова „Боянският майстор“, Боянският водопад се споменава на няколко пъти като любимо място за отмора на Калоян –  севастократор на Средец в средата на 13-ти век по времето на Второто българско царство.

Публикувано в водопади, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


10 Коментара към Маршрути на Витоша: до Боянския водопад и другите водопади по Боянската река

 1. Nik каза:

  da,tova na poslednata snimka e vodopad “Zvercheto““. predi vreme dori imashe malka tabela s imeto otstrani. chudesno miasto!

 2. Н. каза:

  Водопада може да бъде видя през по-голяма част от година от София от Красно село и всички западни райони на града.

 3. Иво найденов каза:

  През цялата година ли е пълноводен?

  • Ели Иванова каза:

   Боянският водопад е активен целогодишно, но е най-пълноводен през пролетта. Напоследък е доста сушаво и може сега да не е толкова красив и внушителен.

 4. Рени Иванова каза:

  Страхотно статия, благодаря !

 5. Пенко каза:

  Прекрасно описание!

 6. Пламен каза:

  Сега, края на Април, водопада се вижда добре от Красно село, Борово и Павлово – най добре преди обяд, когато слънцето го огрява.

  • Ели Иванова каза:

   Пламен, благодаря много за отзива и споделената актуална информация за Боянския водопад!

 7. надя каза:

  не разбрах,как да тръгна по тази пътека за 1ч 30мин,която по не е стръмна,да не ги объркам,има ли ляво или дясно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *