Водопад Боаза до Търговище

Преди време, докато се подготвяхме за едно наше пътуване до Мадара и околностите, попаднах на информация за малък водопад – водопад Боаза, намиращ се недалеч от шосето близо до Търговище. Тогава не успяхме да го видим, тъй като беше вече мръкнало, когато минавахме от там и не бяхме сигурни точно къде се намира. Но не го забравихме. И ето, има няма и година оттогава, го посетихме на връщане от морето.

Водопад Боаза

Водопад Боаза


Водопад Боаза се намира в живописния пролом Дервента, наричан още Търговишки пролом, много близо до главния път София-Варна, между село Пролаз и град Търговище. Отбивката за водопада е вляво от шосето на около 3 км след село Пролаз, ако се движите в посока Варна или на около 7 км след Търговище вдясно от шосето, ако сте в обратната посока. До водопада се стига с кола по стар асфалтов път. Това е поредният лесно достъпен водопад, който посещаваме.

Водопадът не е много пълноводен и висок – водите му падат от около 5 метра височина и се изливат в река Врана. Самата река, която го захранва е малък приток на тази река Врана и извира от някаква пещера малко по-нагоре.

Водопад Боаза, който се излива в река Врана

Водопад Боаза, който се излива в река Врана

Мястото е красиво и си заслужава отбивката, ако минавате наблизо. Когато ние го посетихме, някакви младежи си бяха опънали палатка и си бяха направили пикник буквално насред реката върху дървени стелажи.

Самото име Боаза означава пролом, дефиле, теснина. Това е още едно наименование на Търговишкия пролом, образуван при преминаването на река Врана през тази част на Балкана, известна още като Преславска планина.

Друг интересен обект за посещение наблизо са останките от древния град Мисионис.

Публикувано в водопади с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


5 Коментара към Водопад Боаза до Търговище

 1. Димитър Димитров каза:

  Благодаря Ви! Узнах още нещо за нашата мила родина!

 2. Дидо Крумов каза:

  Здравей, Ели!
  Да си призная, не знаех за този водопад. Научих за него то теб. Благодаря ти!
  Вчера го посетихме. Приятно място, удобно за няколко минутна отбивка и почивка.
  Поздрави!

 3. Теодор Иванов каза:

  Водопадът е много красив и задължително трябва да се посети, а стигането до водопада става бързо- след отбивката карате 100м по разбит път с по-висока кола или спирате колата в паркинга в началото на отбивката и вървите 2 мин. Няма еко пътеки или други пътища, просто заставате пред водопада и се наслаждавате на гледката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *