Водопад Боаза до Търговище

Преди време, докато се подготвяхме за едно наше пътуване до Мадара и околностите, попаднах на информация за малък водопад – водопад Боаза, намиращ се недалеч от шосето близо до Търговище. Тогава не успяхме да го видим, тъй като беше вече мръкнало, когато минавахме от там и не бяхме сигурни точно къде се намира. Но не го забравихме. И ето, има няма и година оттогава, го посетихме на връщане от морето.

Водопад Боаза

Водопад Боаза

Водопад Боаза се намира в живописния пролом Дервента, наричан още Търговишки пролом, много близо до главния път София-Варна, между село Пролаз и град Търговище. Отбивката за водопада е вляво от шосето на около 3 км след село Пролаз, ако се движите в посока Варна или на около 7 км след Търговище вдясно от шосето, ако сте в обратната посока. До водопада се стига с кола по стар асфалтов път. Това е поредният лесно достъпен водопад, който посещаваме.

Водопадът не е много пълноводен и висок – водите му падат от около 5 метра височина и се изливат в река Врана. Самата река, която го захранва е малък приток на тази река Врана и извира от някаква пещера малко по-нагоре.

Водопад Боаза, който се излива в река Врана

Водопад Боаза, който се излива в река Врана

Мястото е красиво и си заслужава отбивката, ако минавате наблизо. Когато ние го посетихме, някакви младежи си бяха опънали палатка и си бяха направили пикник буквално насред реката върху дървени стелажи.

Самото име Боаза означава пролом, дефиле, теснина. Това е още едно наименование на Търговишкия пролом, образуван при преминаването на река Врана през тази част на Балкана, известна още като Преславска планина.

Друг интересен обект за посещение наблизо са останките от древния град Мисионис.

Оценка на читателите: 4.6 / 5 (11 Оценки)
Оценете 

 

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!

Информация за още интересни маршрути и любопитни места в България с красиви фотографии ще намерите в моята първа книга "52 екопътеки за всеки", издадена от издателство Сиела!. Поръчайте сега с 10% отстъпка в онлайн книжарницата на издателството!

Публикувано в водопади с етикети . Постоянна връзка.

1 Коментар към Водопад Боаза до Търговище

  1. Димитър Димитров каза:

    Благодаря Ви! Узнах още нещо за нашата мила родина!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *