Водопад Под Камико или още активен туризъм в Искърското дефиле

Преди време написах статия за водопад Бовска Скакля. Въпреки малкото дебит на водопада тогава, бяхме очаровани от неговата височина, скалния венец и красотата на околната местност. Още тогава решихме да опитаме да стигнем до другия известен водопад в близост – Под Камико. Не бяхме никак подготвени за това, но все пак стигнахме до първия водопад по протежение на екопътека Под Камико (водопадът и екопътеката носят едно и също име). За съжаление времето не ни позволи да продължим нататък, тъй като вече беше започнало да се смрачава. Тогава фокусът ни беше водопад Скакля и тази екопътека с водопади беше като пожелание. Сега обаче, целта ни беше самият водопад Под Камико.

Водопад Под Камико

Водопад Под Камико


Беше Борисовден, вторият ден на май. Времето беше леко капризно – не чак така топло, както през предишните дни, но все пак беше хубав пролетен ден. Ден, в който решихме да си направим поредната чудесна еднодневна екскурзия. Ден, прекрасен за посещение на водопади (и то какви!).

Към водопад Под Камико

Така поехме през Искърското дефиле до Гара Бов. На Гара Бов завихме надясно, минахме покрай гарата, после покрай местното читалище по една улица нагоре и стигнахме до стадиона, откъдето всъщност започва екопътеката. Там при стадиона оставихме колата и се насочихме към водопада.

Стадионът на гара Бов

Стадионът на гара Бов

Още в началото обаче, бяхме изненадани от многото кал, която ни попречи да пресечем реката при второто мостче на екопътеката. Затова продължихме по десния бряг, поради което изпуснахме няколко красиви пада на водата. Малко по-натам успяхме да прекосим реката по едно дърво-мостче и се включихме отново в екопътека Под Камико. На места имаше и други труднопроходими заради калта участъци, но можеше да се мине отстрани.

Като изключим калта, преминаването по тази пътека беше особено приятно. Видяхме и се полюбувахме на толкова много водопади и скокове на водата – някои съвсем малки, други по-големи.

Красоти по пътеката

Красоти по пътеката

Някъде към 15-я спрях да ги броя. Бяха наистина много и наистина кой от кой по-красив. Затова си мисля, че би трябвало да кръстят реката не Бовска, а Водопадска! Ето най-красивите и най-забележителни от водопадите, които видяхме.

Красиви водопади по река Бовска

Красиви водопади по река Бовска

След около два часа ходене пред нас се откри обширен скален венец и самият водопад Под Камико. Да уточня, че тези два часа включват не само ходенето, но също разглеждането и снимането на красотите по река Бовска.

Екопътеката

Да кажа също, че до водопада се върви все по реката, срещу течението й. На няколко места пътеката пресича реката и въпреки рядката маркировка по тези места, трябва да се знае, че пътеката в посока водопада върви успоредно срещу течението на реката – къде по-близо, къде по-далеч. Екопътеката е маркирана с бяло-зелена маркировка. На места маркировката е стара, но на други е съвсем нова, което говори, че пътеката се поддържа добре.

Екопътеката

Екопътеката

Китно килимче малко преди водопада

Китно килимче малко преди водопада

Водопадът

Водопад Под Камико е един от високите водопади в България. Височината му е около 40 метра. Не е много пълноводен и силен, но това не намалява красотата му.

Водопад Под Камико

Водопад Под Камико

А малко вляво от водопада имахме приятна изненада – още един водопад, и то също почти толкова висок.

Другият водопад

Другият водопад

Не беше трудно да стигнем до подножието и на единия, и на другия водопад и да се понамокрим от свежите им пръски. След това поехме по пътеката, която водеше отгоре над скалите.

Обратният път

След като се качихме отгоре на скалния венец на водопадите до самото село Бов, някак – дали поради недоглеждане от наша страна, дали поради недотам ясна маркировка – загубихме екопътеката. Така минахме почти през цялото село и използвахме асфалтовия път, за да се върнем долу при стадиона, т.е. при изходната точка на екопътека Под Камико. Връщането по пътя от село Бов до стадиона на гара Бов, където бяхме оставили колата ни отне около час и 15 минути.

И още един водопад

Радостни бяхме, че все пак беше останало достатъчно време да посетим и нашия стар познайник – големият водопад Бовска скакля. Този път той беше в цялата си мощ – висок и достатъчно пълноводен. С две думи – „работеше“ на пълни обороти!

Друго какво да кажа – прекарахме един прекрасен ден. Видяхме три високи водопада и успяхме да почувстваме техните пръски и така да се заредим с нови сили и положителна енергия!

Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути, на един ден от София, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


9 Коментара към Водопад Под Камико или още активен туризъм в Искърското дефиле

 1. Петя каза:

  Преди седмица се вдъхновихме от статията и ходихме до водопада Под Камико. Останахме приятно изненадани от новата маркировка по пътеката. Някой е вложил не само време, материали и труд, но и мисъл в маркирането на пътеката. Нямахме никакви колебания и затруднения да я следваме и съответно насочихме вниманието си към красотите, които се разкриваха наоколо. Благодаря и за статията, която ни насочи да си прекараме деня там.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Петя, благодаря Яи за отзива и за информацията относно новата маркировка на пътеката! Имаше нужда. Радвам се, че ви е харесало там. Гара Бов и двата водопада са един район, който много харесвам и скоро пак ще наминем да споразходим натам.

 2. Надя Трифонова каза:

  Вчера бях по пътеката към водопад „Под Камико“. Няма никакъв проблем с намирането на маркировката от гара Бов. А за връщането – пътеката „завива“ така да се каже още при първите къщи в селото, след като минете чешмата в ляво. Не знам как и дали мога да прикача снимка за да се види. След това се минава „над водопада, покрай изоставена стара воденица и се продължава по широк черен път надолу. Там по-може да се отклони човек, но просто ще се удължи пътя – иначе пак се слиза на пътеката, която идва от Вазовата къща и води към гарата.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Надя, благодаря за отзива и споделената информация за водопад Под Камико! Поздрави!

 3. Тодор Стойчев каза:

  Здравейте, вчера посетихме пътеката. Маркировката се виждаше почти на всякъде въпреки снежната покривка, само веднъж се наложи да направим справка с GPS. И двата водопада бяха замръзнали и страхотно красиви, дори на десният имаше три момчета, които се катереха по леда. При ходене в поне 20см сняг през цялото време взехме маршрута до водопадите за около 2 часа и след това решихме да се върнем по шосето, защото пътеката беше доста обрасла и с паднали дървета и не ни се минаваше отново през храсталаците. Като цяло чудесна дестинация за еднодневен излет и страхотни гледки към замръзналите скоци на реката. Определено ще се посети и през друг сезон.

  Поздрави

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте! Благодаря за отзива и полезната информация! Поздрави и още много приключения!

 4. Дили Мандаджиева каза:

  Здравейте Ели,
  Тази събота посетихме Водопад Под Камико, невероятно красиви водопадчета по течението на реката и панорамни гледки!
  Горещо бих го препоръчала на всеки ценител на красивата ни природа.
  Благодарим за така добре описания маршрут!
  Поздрави

 5. Ники каза:

  Здравейте,
  някой посещавал ли е водопада през последната година, тъй като се каним следващата седмица да го посетим, но ми казаха, че маркировката почти я няма и пътя бил труден? Ще се качваме с деца, и за това питам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *