Водопад Попина лъка до Сандански – едно природно бижу в полите на Пирин

В последния ден на февруари и първия от поредицата почивни дни покрай Националния празник 3-ти март се отправихме на юг към Петрич и околностите. Имахме по план доста места за посещение пътьом, а и там наоколо. План, който успяхме да изпълним, благодарение на хубавото време, което се случи (и което по никакъв начин не предвещаваше такава люта Баба Марта, но това е друга тема 🙂 ).

Водопад Попина лъка

Водопад Попина лъка


Първото интересно място от плана беше водопад Попина лъка до Сандански. Имайки предвид материалите, които бяхме прочели за водопада, както и периодът от годината – времето на обилно снеготопене, очаквахме да видим един пълноводен водопад с бурно-кипящи води, заглушаващи всички звуци наоколо. И не се излъгахме в очакванията си. Дори бих казала, че реалността беше по-красива от първоначалната нагласа.

Как се стига до водопад Попина лъка

Водопадът се намира на около 15 километра от град Сандански в едноименната местност Попина лъка. До него се стига за около 20 минути с кола по тесен, но добър асфалтов път, промушил се там в ниското, в дефилето на река Санданска бистрица между високите околни хълмове. За да хванете този път, ако идвате от София и влезете в Сандански, на второто кръстовище завивате вляво (първото кръстовище е за центъра на Сандански).

Не след дълго пътят излиза от Сандански, минава покрай един къмпинг, няколко ВЕЦ-а от каскадата Санданска бистрица, покрай една каменоломна и навлиза във вилна зона, която от своя страна е част от местността Попина лъка.

По протежение на шосето има красиви за окото кътчета – големи заоблени речни камъни, на места целите позеленели от мъх, много завои и скокове на водата. На няколко места по пътя към водопада има чешми и обособени кътчета за барбекю.

Покрай река Санданска бистрица

Покрай река Санданска бистрица

След първите къщи във вилната зона се намира хижа Яне Сандански, а на 50-ина метра след хижата е водопад Попина лъка. Има табелка за него в ляво от шосето. Там някъде по платното трябва да се паркира.

Водопад Попина лъка - информационната табелка близо до водопада

Водопад Попина лъка – информационната табелка близо до водопада

Красотата на водопада

След табелката за Попинолъшкия водопад започва кратка пътечка, която води до място, удобно за наблюдение на горната част на водопада. Могат да се видят две малки падчета, след които водата се укротява за кратко, тъкмо преди да падне от високото. После водата образува малко езерце и се спуска по втория голям пад, който е два пъти по-нисък от първия.

От това място има малка и хлъзгава пътечка, която води до подножието на втория скок. От там може да се наблюдава целият водопад и да се усетят пръските му.

Водопад Попина лъка - горният пад

Водопад Попина лъка – горният пад

Много е красив този Попинолъшки водопад, а достъпът до него е особено лесен. Ако имате път на юг към Сандански, непременно отделете един час от времето си, за да се насладите и почувствате свежестта на този водопад. А до тогава – ето няколко мига красота и ромон, запечатани на краткото видео.Booking.com

Публикувано в водопади, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *