Водопад Скока край село Реселец: изключително буен и шумен през пролетта

Ранна пролет. Време за водопади. Възхитили сме се на рисунъка и пръските на не един и два водопада в България. Но въпреки зареждащата разходка до всеки един от тях, интересът ни да търсим нови и нови водопади не спира. Така че, търсим … и съответно намираме. А всъщност не е толкова трудно. Защото България е страна, богата на много водопади.

Обект на тази статия е водопад Скока край село Реселец. Близо е до град Червен бряг. Посетихме водопада в един от почивните дни около Националния празник 3-ти март. Информацията, на която попаднахме в интернет за това място, беше доста оскъдна, но все пак достатъчна, за да ни „зариби“.

Реселешки водопад Скока

Реселешки водопад Скока

Реселешки водопад Скока

Сега, след нашето посещение, мога да кажа, че разходката до водопад Скока е много подходяща за еднодневна дестинация и за хора, които търсят нещо различно и не толкова популярно. Точното време за посещение на водопада е именно през пролетта, след снеготопенето, което го захранва.

Реселешки водопад Скока

Реселешки водопад Скока

Иначе, през останалата част от годината водопадът не е никак мощен, на моменти дори едвам капе, по думите на хора от селото.

Когато ние го посетихме, водопадът гъмжеше и ревеше с необятна сила. Пръските, които хвърляше, се усещаха навсякъде около него. Водата падаше на три огромни струи.

Водопад Скока е интересен и с още нещо – скалата, от която пада водата, се извисява напред като козирка и под козирката, точно зад водопада се образува кухина, една проходна пещера. Така може спокойно да се мине зад водопада – от едната до другата му страна и обратно.

Проходната пещера зад водопада

Проходната пещера зад водопада

Друга радваща окото забележителност покрай водопада са множеството скални образувания с вид на кули, наречени подобаващо – Купените. Гледката към тях се открива още преди водопада.

Скален феномен Купените край село Реселец

Скален феномен Купените край село Реселец

Как се стига до водопада

Да се стигне до Реселешкия водопад не е трудно, въпреки че е малко познат. Село Реселец е на 6.5 километра от Червен бряг.

Началната точка на пътеката към водопада се намира на 200 метра след крайната табелка на село Реселец в посока село Бресте. Пътеката започва в ляво от пътя, точно след мантинелата, веднага след завоя, на който се откриват уникалните скални образувания Купените.

Завоят, но гледан наобратно - от Купените към Реселец

Завоят, но гледан наобратно – от Купените към Реселец

Пътеката започва преди Купените, а след тях има каменен мост над реката, който се вижда от шосето. Стигнете ли до него, значи сте подминали пътеката за водопада, така че връщайте се до предния голям завой. Все пак за утеха, там близо до моста, но от другата страна на шосето, спуска водите си друг по-малък водопад.

Да се върна на началото на пътеката към водопада, която започва след мантинелата на големия завой след село Реселец. Пътеката се спуска надолу към реката.

Пътеката към водопада

Пътеката към водопада

За ориентир, от шосето до реката са не повече от 5 минути ходене. Там , до реката, водопадът вече се вижда в горната си част.

Горната част на водопада

Горната част на водопада

За да се стигне до подножието му, има два варианта:

 • по-труден: да се прескочи реката и по стръмна пътека да се слезе до водопада;
 • по-лесен: от мястото над водопада да се свие по пътека веднага вляво, която сред малко трънаци води до пещерата зад водопада. Преминава се зад водопада и се стига в основата му, където отвежда и по-трудната пътека.

Когато ние посетихме водопада, реката беше изключително пълноводна и аз не се осмелих да я прескоча. Още повече, че си имах горчив опит с прескачането на реката на водопад Казаните до село Чавдар (тогава пльоснах доста живописно в опит да прескоча реката). Така, по неволя открих и минах по лесната пътека. Което по никакъв начин не ме ущети. Видях го от всички страни, в целия му ръст, блясък и мощ.

Водопад Скока край село Реселец

Водопад Скока край село Реселец

Други интересни места наблизо

Разходката до Реселишкия водопад Скока може да се комбинира с разходка в гео-парка Искър-Панега и с посещение на пещера Проходна, по-известна като Очите на Господ, край Карлуково.

Ето и кратко видео от водопада.

Публикувано в водопади, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


9 Коментара към Водопад Скока край село Реселец: изключително буен и шумен през пролетта

 1. Водопад Скока край село Реселец е уникално място и снимката е великолепна, супер.

 2. Ели Иванова каза:

  здравейте, Татяна, благодаря за отзива. Водопад Реселец действително е уникален, въпреки че не е сред широко-известните водопади в България.

 3. Мишо каза:

  Наблизо е и екопътека „Тектонски гребен – Калето“. Красива, приятна и лека разходка.

  • Гергана каза:

   Днес по спешност посетихме тази еко пътека…тъй ни дойде отвътре…прекрасно, интересно, тихо и чисто място…има горна и долна пътека…минахме през една триъгълна провиралка и попаднахме в друго пространство време…и тишина..сякаш мястото е обитаемо…има пещери, малки, но от там лъха хлад…та чак те втриса, особено ако те е напекла жегата…не е много ходенето, но е нужно време да огледаш скалите и да усетиш мястото..посетете го…

 4. Бисер Янакиев каза:

  Супер, не бях и чувал за това място! Иначе и аз пльоснах навремето във един дълбокичък вир при Костенски водопад!

 5. Дили Мандаджиева каза:

  Здравейте Ели,
  Отново благодарности за прекрасното място, видяхме го на 30.03.2019 г., буен и много очарователен! На Водопада срещнахме и група румънски туристи. Жалко, че няма никаква указателна табела за тези, които не са чували за него, но благодарение на Други в думи лесно ще го открият.
  Благодаря за информацията за Тектонския гребен – Калето,която ни бяхте дали. Величествен е! Горещо го препоръчвам.
  Поздрави!

  • Ели Иванова каза:

   Радвам се, че сте видели водопад Реселец в цялата му красота. За Тектонски гребен, още не съм успяла, но е в плана. Поздрави!

 6. Чавдар Лалов каза:

  Благодаря Ви! Споделените тур. дестинации са зареждащи! Красотата винаги привлича и такива като нас ветерани! Докато можем ще се движим и мечтаем! А някой път ще правим турове на лаптопа!

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря Ви за хубавите думи! Желая Ви да посетите още много места из красивата ни страна!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *