Водопад Яворица

За маниаците на водопади и любителите на трънливи усещания в сплетени храсталаци тук споделям информация за малко известен водопад на река Яворица, който се лее съвсем близо до АМ Тракия, недалеч от тунела Траянови врата. Не знам как се казва водопада, затова го наричам с името на реката. За него разбрах от публикация във ФБ. Там го бяха кръстили Зрельовия вир, но никъде не намерих друга податка за името. Водопадът го няма по картите и като цяло липсва информация за него. Липсва също и пътека. Мястото е обрасло, а в период на тучна растителност, вероятно е и много трудно проходимо.

Водопад Яворица
Водопад Яворица

Водопадът по моя преценка (без да претендирам за прекомерна точност 🙂 ) е висок около 5-6 метра. Реката, която го захранва, както стана дума е Яворица. Тя е десен приток на река Тополница, която освен че протича край село Чавдар и през Копривщица, е от големите реки в Средногорието. Другото интересно нещо за река Яворица е, че тя тече съвсем близо до крепостта Стенос в прохода Траянови врата. Там в самата крепост може да се види добре запазен тунел към реката, служил преди векове за снабдяване с вода.

Водопад Яворица - горната му част
Водопад Яворица – горната му част

Как се стига

Водопадът се намира в района на селата Горно и Долно вършило. Ако идвате от София по магистрала Тракия в посока Пловдив, трябва да излезете от магистралата на около 7 километра след тунела Траянови врата. Пада се срещу бензиностанция Круиз и Турския ресторант. Малко след изхода завивате наляво и карате още няколко метра до отбивка вдясно от шосето.

Съвсем близо е до магистрала Тракия
Съвсем близо е до магистрала Тракия

Там е удобно да паркирате, но имайте предвид, че макар и с асфалт, отбивката е доста изровена. От отбивката поемате по стар лош асфалтов път надолу (останал от строежа на магистралата), който ви отвежда близо до реката. Напускате го и продължавате към реката в посока обратна на магистралата.

Поглед към гъстата растителност до реката. Водопадът е там при скалите.
Поглед към гъстата растителност до реката. Водопадът е там при скалите.

Няма пътека – гледате къде е най-удобно. След още малко ходене се стига до левия бряг на реката и до водопада. От отбивката до водопада са около 10-15 минути пеша.

Координати на:

  • отбивката: 42.3329097, 23.9907998
  • водопада: 42.3326964, 23.9937618

Водопадът е много красив – излива се в тясно каменно корито на няколко пада.

За по-добра видимост може да минете на другия бряг на реката, което в периоди на пълноводие може да окаже предизвикателство.

Нашето посещение

Ние използвахме един брод камъни малко по-надолу по течението, но после трябваше да се връщаме към водопада покрай реката през още по-големи храсталаци. Върнахме се обратно на левия бряг по едно дърво, което беше поставено напряко, но не беше хич удобно.

Водопад Яворица и скалите
Водопад Яворица и скалите

После се изкачихме по скалите на левия бряг вдясно от водопада, за да го видим и от горната му страна. Гледката отгоре също беше красива.

Преди време ви разказах за Яворнишкия водопад в Беласица, който е на река с подобно име – Яворница, но двата водопада не трябва да се бъркат.

Вижте и кратко видео от водопад Яворица.

Публикувано в водопади с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *