Маршрути във Витоша: село Железница – връх Белчева скала

Връх Белчева скала е невероятно панорамно място в югоизточните части на Витоша, до което се стига по широка не много дълга пътека, която обаче е с голяма денивелация. Маршрутът предлага красиви гледки и солидно раздвижване. При това не ви трябва много време – един следобед е напълно достатъчен.

Връх Белчева скала във Витоша
Връх Белчева скала във Витоша

Беше дълъг уикенд с три почивни дни покрай празника по случай Съединението на България. Бяхме си в София и за втория ден – този с най-малко трафик – търсихме интересен високопланински маршрут около София, по който не бяхме минавали. Мислехме си за Рила и циркуса на Рибните езера, но прогнозата за дъжд с вероятност от гръмотевици ни отказа.

Затова се поразтърсихме за нещо по-близко. Пак високо в планината. Пак солидно раздвижващо. Пак с невероятни гледки. В такива случаи Витоша е винаги насреща да откликне на високите изисквания. Наистина, солидно богатство, още повече – в съседство!

Така се насочихме се към връх Белчева скала, висок 1831 метра. Маршрутът не е много популярен и е слабо посещаван. Започва от с. Железница. Сравнително кратък е, но денивелацията е голяма – 830 метра. Това е едното предизвикателство при изкачването. Другото е липсата на указателни табели и маркировка в началната част на маршрута.

Как се стига до началото на пътеката

Пътеката – черен коларски път – започва точно преди моста над река Железнишка от шосето за Самоков. Има малка указателна туристическа табелка вдясно от шосето. До там може да стигнете с кола. Друг вариант е да използвате градски транспорт от София (автобус 69 или 98), който ще ви спре в центъра на Железница и от там трябва да продължите пеша нагоре към планината.

Точно там започва и популярната пътека от Железница към хижа Алеко през спортната база Академик под връх Голям купен. Маршрутът за връх Белчева скала се отделя от тази пътека малко след началото при Железница.

Особености на маршрута до връх Белчев камък

Маршрутът до връх Белчев камък може да се раздели условно на следните три етапа:

 • етап 1: село Железница – разклонение наляво към връх Белчев камък – 10 минути;
 • етап 2: разклонение наляво – заслон Синята стрела: 1 час и 40 минути;
 • етап 3: заслон Синята стрела – връх Белчев камък: 40 минути.

Изкачването до върха отнема около 2 часа и половина – денивелацията е голяма, през по-голямата част от маршрута се върви все нагоре и затова придвижването към върха е сравнително бавно. Слизането е доста по-бързо – отнема около час и половина, тъй като се върви все надолу и пътеката е от пръст и трева – няма камъни и други пречки за прескачане. На места има хлъзгав пепеляк с малко дребни камъни, но не са големи тези участъци.

Това е кратката информация за маршрута до връх Белчев камък. По-долу ще дам повече подробности.

Етап 1: село Железница – разклонение наляво към връх Белчева скала

Както споменах, стартирате от село Железница. Пътеката започва от шосето за Самоков точно до моста над реката. Има указателна стрелка.

Началото на маршрута до връх Белчева скала
Началото на маршрута до връх Белчева скала

В тази част пътят се движи по протежение на реката. Наклонът е съвсем слаб. След десетина минути ходене се оглеждайте за разклонение вляво от пътя към местата за пикник.

Разклонението в ляво
Разклонението в ляво

Няколко метра по-нагоре по пътя има по-голямо разклонение с табелки. Ако сте стигнали до него, върнете се малко назад, за да хванете тясната пътека през гората. Това е важно, за да не объркате посоката към връх Белчева скала.

Този първи етап от пътеката към Белчева скала съвпада с пътеката към хижа Алеко. За информация само – за Алеко се продължава направо.

Етапът се изминава за около 10 минути.

Етап 2: разклонение наляво – заслон Синята стрела

Минавате по тясната пътечка и след това по дървеното мостче над река Железнишка (река Селска).

Мостът над река Железнишка почти веднага след отклонението в ляво
Мостът над река Железнишка почти веднага след отклонението в ляво

След това хващате черния път нагоре в горичката – малка ориентация е светлосинята лента на първото дърво вляво – служи за маркировка.

В началото на първото изкачване
В началото на първото изкачване

Следва първото стръмно изкачване по черния път с пепел и малки камъни в широколистната гора, кратко е – около 20 минути. После се излиза на поляна и за кратко (5 минути) се върви по равно.

Поляната след първото изкачване
Поляната след първото изкачване

След поляната се стига до разклонение на пътя – държим дясно и нагоре.

Разклонение след поляната - държим дясно
Разклонение след поляната – държим дясно

Пътят продължава през иглолистна гора. След около 10-15 минути се излиза от нея и пак има разклонение – тук държим ляво и пак нагоре. Следва гол участък и някакъв заслон вляво от пътеката. Появява се синьо-бяла маркировка и първите красиви панорамни гледки.

По пътеката към връх Белчева скала - вече сме понабрали височина, а целта е напред.
По пътеката към връх Белчева скала – вече сме понабрали височина, а целта е напред.

Стигате до още едно разклонение – поемате направо и нагоре по склона, като не се интересувате от разклонението вляво. След поредното изкачване пътеката се включва в черен път, идващ отляво. Продължавате по него и навлизате в горичка. Тази част от маршрута е също изкачване, но е съвсем плавно и е по-леко. Но не задълго.

След поредното изкачване се стига до заслон Синята стрела, който остава вдясно от пътеката. Това са всъщност две постройки – нова и стара. Огледайте се. Над заслона се е ширнала широколистна гора, а точно над нея е целта – връх Белчев камък.

Заслон Синята стрела във Витоша
Заслон Синята стрела във Витоша

Етапът се изминава за около един час и 40 минути.

Етап 3: заслон Синята стрела – връх Белчев камък

Подминавате заслона и изкачвате още малко.

Малко над заслона
Малко над заслона

След това пътеката завива надясно.

Поглед назад към село Железница
Поглед назад към село Железница

От там насетне вървите само направо и нагоре към върха. Последният щурм.

Право напред към върха
Право напред към върха

Малко преди върха маркировката се отклонява вляво, за да го подсече и да продължи към билото и върховете Сиврикая и Купена. Нашият маршрут за Белчева скала е право нагоре. Наклонът е стръмен, вървим бавно, но поне целта вече се вижда. Още малко и сме на върха.

Връх Белчева скала
Връх Белчева скала

Виждаме каменния кол, но продължаваме още малко към пирамидката от камъни, която изглежда по-висока.

 Връх Белчева скала - пирамидката от камъни
Връх Белчева скала – пирамидката от камъни

Етапът се изминава за около 40 минути.

Горе на върха

Следва заслужена почивка и наслада на красивите високопланински гледки, а те са във всички посоки – напред е витошкото било, вижда се в далечината спортната база „Академик“ и каменната грамада на връх Голям Купен, долу в ниското се белее София, вижда се Лозенската планина, Плана, а в далечината и Рила.

Гледка към връх Голям купен и София
Гледка към връх Голям купен и София

Тук е мястото да кажа, че ми беше любопитно да разбера произхода на името на върха – Белчева скала. В сайта на Дирекцията на ПП Витоша намерих кратка информация, че той е кръстен така на вола Белчо, който намерил смъртта си точно тук на върха на някаква скала на северния склон на върха.

Ние, след като си изядохме сандвичите и отпочинахме добре, решихме да хвърлим един поглед на гледките, които предлага мястото от северната му страна. Затова слязохме малко по склона и стигнахме до една интересна скала, под която беше почти пропаст. Дали това е била въпросната скала – лобно място на вола Белчо не мога да кажа, но поне ни беше интересно.

Наобратно
Наобратно

След това трябваше да се връщаме към София, защото времето бързо напредваше. Обратното разстояние го взехме доста по-бързо – за около час и половина.

И още

В случай, че имате повече време и са ви останали сили, може да продължите напред към витошкото било и да изкачите близките първенци – Сиврикая, Купена, Кара чаир. Може да продължите към базата „Академик“ и от нея да се спуснете надолу към Железница и да затворите кръга. Може да продължите и към хижа Алеко. За прехода Алеко – Железница вече съм писала тук.

В заключение

Ако искате да се раздвижите добре и на високо, а нямате много време, имайте предвид този маршрут към връх Белчева скала – стига ви един следобед.

Публикувано в екопътеки и маршрути, изкачване на върхове, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


7 Коментара към Маршрути във Витоша: село Железница – връх Белчева скала

 1. Петър Николов каза:

  Всичко е ясно! Тръгвам веднага … :=)

 2. Симеон Горанов каза:

  Благодаря за новия подход към Белчева скала. Качвал съм се на „камъка“ много пъти, но никога не ми е хрумвало да търся пътека от Железнишката река, започвам изкачването от Царева махала по-нататък по шосето, оттам всичко е съвсем ясно. Ще опитам от Железница сл. път.

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря за отзива! А как е там от Царева махала – по-леко ли е качването? За колко време?

 3. Велко Спасов каза:

  Много благадаря!
  Утре отиваме, имам ново яке за дъжд и се надявам да мога да го тествам… ха-ха.

 4. Jean Claude Ruch каза:

  Здравейте
  Аз съм французин, живея в София почти ежедневно самотен турист. Запознат съм с пътеката желесница – Алеко и в двете посоки. Имам пешеходен GPS, но предвид броя на пътеките не мога наистина да видя кой да предприема за Белчева скала – бих ли могъл маршрута на карта?
  голямо благодаря

  jean-Claude Ruch

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, благодаря Ви за интереса! Ето карта на маршрута: https://map.bgmountains.org/#map=15/2598331.28/5241152.07/0 . Тръгвате от Железница и още в началото на прехода се отклонявате наляво (на юг) и следвате синята маркировка към Белчева скала. Поздрави!
   Ели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *