Маршрути в Рила: връх Големия камък с птичи поглед към Овчаренските водопади

Избрахме да изпратим пролетта по пътеката над с. Овчарци в северните гънки на Рила. По маршрута погледнахме няколко пъти от високо към Овчаренските водопади по река Горица и изкачихме връх Големия камък точно над тях. Оказа се прекрасен маршрут с много гледки, а на финала и с адреналин.

Птичи поглед към Овчаренските водопади
Птичи поглед към Овчаренските водопади

Времето се случи чудесно за прехода – тръгнахме при доста надвиснали черни облаци с гърмежи в далечината назад към Витоша, валя ни на няколко пъти по малко, но определено бяхме късметлии – нито се изсипа порой, нито се изви буря, а облаците ни правеха дебела сянка и ни пазеха от прегряване 🙂 . Все пак за скромните си около 3 километра дължина, маршрутът е с над 400 метра денивелация – върви се все нагоре, което предполага доста пот дори без жарко слънце.

Преди време ви запознах с кратката и лека екопътека Горица, която също започва от село Овчарци и води до панорамна площадка срещу водопад Горица – най-долния от Овчаренските водопади. Това е друг маршрут – за понапреднали, по който има панорамни места към голяма част от каскадата водопади и който стига до обзорния връх Големия камък. Пак ще повторя, че това е скалният връх над водопадите, вижда се още от главния път и после от панорамните места, което прави целта на маршрута добър ориентир.

Къде се намира и как се стига до началото на пътеката

Пътеката започва от западните покрайнини на село Овчарци, координати: <42.274874, 23.230929>. Селото се намира на около 11 километра западно от Дупница и на около 74 километра южно от София, които се изминават за около час.

За да стигнете до началото на пешеходния маршрут към връх Големия камък, в село Овчарци завивате надясно (на север към планината) веднага след училището, ако идвате откъм Дупница. Улицата се казва „Водопада“ и има указателна табелка към водопад Горица, но тя указва всъщност началото на леката екопътека, за която ви споменах.

За Големия камък трябва да завиете по първата пряка вляво малко по-нагоре по тази улица. Тази пряка вляво е черен път с трошено-каменна настилка. За ориентир – малко след като сте завили вляво, в същата улица отляво се включва друга улица. На кръстовището там има стълб със зелена маркировка – сигурвен знак, че сте на прав път.

Малко след това, трябва да завиете надясно към планината, пак по път с трошено-каменна настилка. Карате още съвсем малко и стигате до двете последни къщи от двете страни на този път, след тях пътят е коларски. Там някъде трябва да оставите колата и да продължите нагоре пеша.

В началото на маршрута към връх Големия камък
В началото на маршрута към връх Големия камък

Особености на маршрута

Пешеходният маршрут от покрайнините на село Овчарци до връх Големия камък е дълъг около 3 километра и се изминава пеша за около час и половина нормален ход, без да се смятат почивките, а те са неустоими на местата с панорамни гледки. Следва се зелена маркировка. Слизането отнема около час.

По маршрута, като цяло, няма опасни участъци, но на панорамните места трябва да се внимава, че наоколо са пропасти!

Поглед от първото панорамно място
Поглед от първото панорамно място

Долу-горе половината от пътеката представлява каменно-песъчлив улей, издълбан с годините от водите, спускащи се към ниското.

По-едър план към горните Овчаренски водопади
По-едър план към горните Овчаренски водопади

На отиване първото място за наблюдение на водопадите по река Горица се пада на около 20 минути от началото на прехода. Гледката е наистина невероятна.

Водопад Горица
Водопад Горица

Второ място е около 10 минути по-късно – това е близкият каменист връх над първото място. Пътеката минава покрай него, но за да погледнете към водопадите и към върха-цел, който е точно отсреща, ще трябва да кривнете по скалата на въпросния връх.

Второ панорамно място
Второ панорамно място

След това място пътеката със зелена маркировка се движи в гората. Следва поляна, после чешма и пак гора.

Чешмата малко преди заслона - интересен дизайн
Чешмата малко преди заслона – интересен дизайн

Стига се до затворен заслон – Сталевица.

Заслон Сталевица
Заслон Сталевица

Още малко ходене след него и започва кратко спускане, а после се озовавате в подножието на канарата, наречена връх Големия камък.

В подножието на скалистия Големи камък - от тук започва катеренето
В подножието на скалистия Големи камък – от тук започва катеренето

До самия ѝ връх трябва да се изкатерите по нея, което е адреналиновата част, за която ви казах в началото. Няма страшни места и опасни участъци, но все пак си е катерене. Следвайте маркировката!

Гледки от връх Големия камък - поглед към с. Овчарци и Дупница
Гледки от връх Големия камък – поглед към с. Овчарци и Дупница

На самия връх ще бъдете възнаградени с великолепни гледки – към Овчарци, Дупница, Бобошево, Витоша…

Още гледки - Витоша на хоризонта
Още гледки – Витоша на хоризонта

Докато на предните две панорамни места беше доста ветровито, на връх Големия камък си беше тихо и заветливо, пазен от високите склонове на дерето на река Горица.

Поглед към околните хълмове и облаците
Поглед към околните хълмове и облаците

Да спомена също, че не видяхме никакви хора по маршрута.

Нашето посещение

Ние на отиване се отклонихме от зелената маркировка веднага след второто панорамно място. След този скален връх, вместо да завием наляво по зелената маркировка, тръгнахме по пътеката направо. Не след дълго стигнахме до поляна с две постройки тип бараки.

Поляна с бараки над с. Овчарци
Поляна с бараки над с. Овчарци

От тази поляна правилният маршрут е наляво и малко след това пътеката се включва в основната пътека с маркировката.

Ние леко се объркахме от тази поляна и излязохме по пътеката направо срещу първата къща. В резултат – на известно разстояние напред трябваше да прескачаме разни паднали дървета и да драпаме нагоре, докато се включим в основната пътека със зелената маркировка. Да, със сигурност съкратихме някой и друг метър от маршрута, но като време едва ли спестихме.

В резултат на това „диво ходене“ на моменти през нищото, бих ви посъветвала да си следвате маркировката.

В заключение

Маршрутът към връх Големия камък над село Овчарци в Рила се оказа изключително интересен – с невероятни гледки, изкачване, малко адреналин… Ако обичате водопадите и имате известен опит с преходите, непременно планирайте ходене натам!

Публикувано в водопади, изкачване на върхове, на един ден от София, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


11 Коментара към Маршрути в Рила: връх Големия камък с птичи поглед към Овчаренските водопади

 1. Петър Николов каза:

  Ходил съм досега на три пъти до водопад Горица, но не съм и предполагал за този маршрут.
  (липса на елементарна логика от моя страна, защото навсякъде над долните водопади винаги има и горни…)

  Още един повод да се следи най-редовно този чудесен пътеводител по друмите, а те са наистина безбройни…

  • Ели Иванова каза:

   И аз не предполагах до скоро за маршрута към Големия камък, макар да бях ходила два пъти до водопад Горица. Но наскоро попаднах на една снимка във ФБ от панорамното място към каскадата, заинтригувах се много, проучих го и ето ме там 🙂 .

 2. Ised каза:

  ОвчарЧенски се пише

 3. Ния каза:

  Здравейте,
  Описали сте добре маршрута, но дължината му е 6 км в посока, а не 3.
  Така общо стават 12 в двете посоки (считано от площада на селото).

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, в моето описание визирам маршрут с начална точка от покрайнините на с. Овчарци, а не от центъра. Оттам и разликата.

 4. Първи маршрут, който следваме от новата ви книга „52 по-малко познати пътеки за всеки“ ! Много точно описание (което не ни попречи и ние да „съкратим“ по същия начин – разбира се не нарочно :). За всички които ще опитат пътеката – маркировката като цяло е доста избледняла (1 май 2022) . Разклона описан по-горе – лявата пътека има пирамидка – опитахме се да я повъзстановим малко – друга маркировка не видях.

 5. Серафимова каза:

  С приятелка решихме да изпробваме екопътеката (22.05.2022 г.). Ориентирахме се трудно къде точно се пада началото й. Питахме хора от селото и един човек ни ескортира с колата до нея. Тръгнахме нагоре и след около 30 мин излязохме на първата панорамна гледка към водопадите. По пътя обаче не липсваше адреналин. Както си ходехме, две огромни кучета се показаха срещу нас. Едното беше дружелюбно, но другото започна да ни ръмжи. Запазихме самообладание и замръзнахме на едно място. Тръгнаха бавно срещу нас, но за щастие от ъгъла се показва възрастен дядо с магаре, товарено с дърва. Извика си кучетата и така се разминахме, но се изплашихме доста. малко след тази случка излязохме на първата панорамна гледка към водопадите – неземна красота. След 10 минутна почивка там продължихме, повървяхме около 10 Мин и решихме да приключим нашето приключение, тъй като през целия път( като изключим дядото) не срещнахме никого и съответно това означаваше, че още час и нещо до върха нагоре ще сме само ние. Изплашихме се и се върнахме обратно. Умно решение. Надолу ни заваля дъжд. Отбихме се до Овчарченския водопад, до Ресиловския манастир и до парка в Дупница. Денят беше оползотворен. Споделям всичко това, за да знаят хората. Пътеката е слабо известна за съжаление. Ако ходите, бъдете група минимум от трима. С маркировката не сме имали проблем – вижда се. Но може да се направи много повече за това да бъде по-популярна и съответно по-посещавана екопътека.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, г-жо Серафимова, благодаря Ви за споделения отзив за пътеката и съжалявам, че не Ви се е получил целия маршрут поради описаните от Вас случки! Ние не сме имали проблем, а като цяло маршрутът е доста атрактивен с този панорамен поглед към водопадите Горица и горе от върха.

   Желая Ви много разходки на открито без никакви проблеми!

   Поздрави,
   Ели

 6. Боги каза:

  Пътеката е атрактивна, следвайки описанието лесно намерихме началото й, въпреки липсата на табели. В началото липсата на маркировка не прави впечатление, просто защото няма какво да объркаш, няма как да излезеш от коловозите, но влизайки в горската част и ние се “отклонихме”. Хора не срещнахме. Определено има нужда от освежаване на маркировката и… голямо драпане е 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *