До връх Криви камик в Люлин планина – лека следобедна разходка с много красиви панорами

Когато нямаш време за преходи, но все пак ти се иска да се пораздвижиш на открито и да поогледаш от високо, търсиш някой панорамен връх наблизо с кратък маршрут до него.

Така избрахме връх Криви камик (1128 м.), който се оказа чудесна идея за разходка около София. Изкачихме го в една слънчева февруарска неделя.

Криви камик
Криви камик

Тръгнахме от пернишкото село Люлин. То се намира на около 28 километра западно от София, които се изминават за около 30 минути. Когато ние тръгнахме натам, минахме по малко по-дълъг маршрут към селото, тъй като пътят през Мало Бучино беше затворен поради прокарването на тръбата от София към язовир Студена заради водната криза в Перник.

Както и да е…

Към върха

Маршрутът за изкачване на връх Криви камик е дълъг около 2 километра в посока и започва от северните покрайнини на село Люлин. Координатите на началото на пътеката са <42.649680, 23.086790>.

Начало на маршрута към връх Криви камик
Начало на маршрута към връх Криви камик

Пътеката е черен коларски път, който се изкачва плавно нагоре. Маркировка няма, но и разклонения няма, затова не е трудно за ориентация.

Напред към върха
Напред към върха

Тръгва се нагоре през ливадата, после през борова гора, а след нея се върви все през гол терен с красиви панорами наоколо.

Гледки
Гледки

Поглеждайки назад прекрасно се виждат Витоша и Рила.

Поглед назад - Витоша и Рила на хоризонта
Поглед назад – Витоша и Рила на хоризонта

За около 45 минути без много зор се стига до върха. Слизането е по-бързо, защото е все надолу, а теренът не е труден.

Връх Криви камик и последните метри до него
Връх Криви камик и последните метри до него

Горе на върха има малка зона за отдих – маса с пейки под едно дърво. Гледките са чудесни и във всички посоки.

На връх Криви камик
На връх Криви камик

Като се превали върха, малко по-надолу се стига до скала, а още няколко метра по-надолу се вижда да стърчи огромен ръбат камък – именно това е Кривият камик, дал името на върха.

Криви камик и гледката на север
Криви камик и гледката на север

Легендата за Кривия камик

Докато бяхме на върха и се наслаждавахме на гледките, за кратко си имахме и компания – човек от околността, който също беше на разходка и разтоварване. Той ни разказа интересна легенда за Кривия камък, която чул от по-възрастни хора. Накратко, някога от мястото, където сега стърчи камъка, буйно извирала вода, която наводнявала селото отдолу. В един момент хората от селото решили да запушат извора с този голям камък.

Кривият камък
Кривият камък

Обогатяване на маршрута

Ако не бързате и искате да разширите маршрута, може да слезете до Дивотинския манастир от другата страна на хълма. Той е от старите софийски манастири и е много добре поддържан.

Също така, на връщане може да кривнете до кръста над село Дивотино, съседно на село Люлин, който се вижда от пътеката.

Публикувано в изкачване на върхове, на един ден от София, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Поръчайте тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


3 Коментара към До връх Криви камик в Люлин планина – лека следобедна разходка с много красиви панорами

 1. Искра каза:

  Любители туристи сме и търсим красиви и интересни места за обход

 2. Рая каза:

  Здравейте,вчера (26.09.2021) изминахме описания маршрут.Предложената разходка наистина е приятна, но посочените времена се оказаха непостижими за нас.Разстоянието не е дълго, но е само изкачване. На нас лично ни отне час и половина,за да стигнем до върха.Това е с почивки. Връщането беше в рамките на 20-25 мин.
  Ще добавя,че по пътя карат много мотори и АТВ-та.
  Иначе,благодаря за маршрута и описанието.Гледките наистина си заслужават 🙂

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Рая, благодаря за отзива! Времената, които давам са ориентировъчни и за всеки могат да се окажат различни. Радвам се, че сте харесали разходката!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *