До панорамния връх Шильоко и стария Пенкьовски манастир

Април. Неделя. Цветница. Село Пенкьовци. Обзорен връх. Стар манастир.

Това беше кратката версия на статията. А сега и по-дългата 🙂 .

Беше първият истински топъл ден за тази година. Бяхме си го определили като ден за активен туризъм, гледки и разтоварване. Започнахме го с изкачване на обзорния връх Шильоко (Шилека) по най-новата туристическа пътека, маркирана и разчистена от Трънското туристическо дружество. Обогатихме го с посещение до старинния Пенкьовски манастир. Точка сложихме при Пещерския водопад, за който вече ви разказах, но беше важно своевременно да разглася, че в тези дни водопадът работи 🙂 .

По-долу ще опиша маршрута до връх Шильоко. Ще кажа няколко думи и за Пенкьовския манастир.

Изкачване на връх Шильоко

Начало на маршрута

Отправна точка е центърът на село Пенкьовци. То се намира на около 92 километра западно от София, които се изминават за около час и 40 минути.

Селото е доста дълго. Връх Шильоко се извисява над началните къщи на селото, така че пътеката към него е долу-горе в противоположна посока на тази, от която сте дошли. Това го казвам за най-обща ориентация.

Начало на маршрута - село Пенкьовци
Начало на маршрута – село Пенкьовци

Влизате в селото, стигате до мегдана, продължавате още малко, минавате моста и точно след него започва пътеката към връх Шильоко. Има указателна табелка. Там край нея е удобно да оставите колата – място има за няколко коли.

Начало на пътеката: 42.604356, 22.621814.

Една от махалите
Една от махалите

Особености

Според табелката, върхът се изкачва за около два часа. Както знаете, всичко зависи от хората и темпото. Ние го изкачихме за час и 45 минути – не сме бързали, но не сме и почивали. Слязохме за час и 25 минути.

В горната махала се открива хубава гледка към целта - връх Шильоко
В горната махала се открива хубава гледка към целта – връх Шильоко

През по-голямата част от маршрута се движите по черен път. Последните около 20 минути до върха се върви по стръмна горска пътека, а крайните метри са на открито и съпътствани с красиви билни гледки.

Близо до върха
Близо до върха

Докато напредвате към върха, през повечето време плавно се изкачвате, но има и места с кратко спускане, което леко убива преодоляната височина. Като цяло маршрутът не е труден. В същото време е много добре маркиран. Няма опасни участъци. Минава се покрай две обезлюдени махали. Тъжно е да видиш тези опустели къщи. Пред някои от тях заедно с плевелите бяха израснали свежи цветя, надживели стопаните си…

На връх Шильоко - поглед към връх Руй
На връх Шильоко

От връх Шильоко се разкриват красиви панорамни гледки. С просто око се забелязват връх Руй, Витоша и Рила в далечината, връх Любаш, връх Милевец и още, и още. Върхът, макар и не много висок, е изключително панорамен.

На връх Шильоко - долу е село Пенкьовци, а вдясно на хоризонта - Витоша
На връх Шильоко – долу е село Пенкьовци, а вдясно на хоризонта – Витоша

Пенкьовски манастир Света Петка

Намира се в северните покрайнините на село Пенкьовци. До манастира се стига с кола. Основна част от него заема старата му църква, в която могат да се видят стари стенописи както вътре, така и вън. Интерес буди и камбанарията. Много приятно свято място.

Пенкьовски манастир Света Петка
Пенкьовски манастир Света Петка

От сайта на Софийската света митрополия, разбирам, че няма точни сведения за времето на основаване на манастира, но се знае, че е разорен към XIV-XV в. По-късно е възстановена църквата. Днес манастирът е облагороден и в много добро състояние, благодарение на европейско финансиране.

Пенкьовски манастир
Пенкьовски манастир

И още: Пещерски водопад

Апотеоз на впечатленията през този слънчев ден беше капризният Пещерски водопад, който освен много красив се оказва и ленив – невинаги работи. За него ви разказах в отделна статия.

Публикувано в български манастири, изкачване на върхове, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


3 Коментара към До панорамния връх Шильоко и стария Пенкьовски манастир

 1. константин еленков каза:

  ЧУДЕСНИс сними и сведения!!

 2. Виктор Ценков каза:

  Здравейте, прекрасни снимки и описания. Имам възражения само относно информацията свързана с Пенкьовския манастир. Мястото е облагородено, не заради европейско финансиране, а поради неимуверните усилия на Стефан Стойов, който дори и към днешна дата (23.02.22г), събира пари за малка част от пътя, камбана и още една сонда за вода. Нито общината му помага, нито някоя друга институция, всичко събира от близки, приятели и чрез кампании, които организира.

  Ако някой има интерес да помогне, може да се свърже с мен, аз ще го свърша с г-н Стойов.

  Поздрави,
  Виктор Ценков

  мейл за контакт: viktor.cenkov@gmail.com

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, благодаря за коментара и полезната информация!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *