Всичко за водопадите

Водопадите са едно от чудесата на природата. Красиви, буйни, шумни, някои от тях изключително величествени, други – скромни и потайни. Водата се лее отвисоко я като душ на отделни капки, я като силна струя, я като широко прозрачно перде. Водопадите създават настроение, чувство за релаксация и отмора, дори романтика. Освен всичко това, оказва се, водопадите влияят изключително благотворно върху човешкия организъм.

Райското пръскало
Райското пръскало

В тази статия съм се постарала да събера и изложа накратко интересна информация за положителното въздействие на водопадите върху човешкото здраве и някои полезни съвети за посещение до водопад. В последния раздел на статията отделям специално внимание на някои от най-красивите водопади в България.

Полезното въздействие на водопадите

Като всяка разходка сред природата, разходката до водопад спомага за общото укрепване на организма в резултат на движението, за понижаване на кръвното налягане и дори за сваляне на излишното тегло. В допълнение на това, около водопадите се образува специфичен климат, който има особено положителен ефект върху човешкия организъм.

Какво прави климата около водопадите толкова специален и как той влияе върху здравето?

Положителното въздействие на водопадите е известно отпреди повече от 120 години. Още в далечната 1892 година германският физик от унгарски произход Филип Ленард (носител на Нобелова награда за физика през 1905 година) доказва, че въздухът около водопадите става отрицателно зареден. Той открил, че при разпръскване на водни частици при падане на вода от високи скали или склонове, се отделят отрицателни йони (анйони). Те се образуват в резултат на триенето между водните пръски и въздуха. Концентрацията на анйони в близост до водопади може да достигне порядъка на 10 000 йони/cm3 въздух (за сравнение концентрацията на отрицателни йони в чистия планински въздух е около 2 000 йони/cm3 въздух).

Отрицателни йони могат да се образуват още при вятър, дъжд и гръмотевици.

Редица изследвания показват, че отрицателните йони имат здравословно въздействие върху човешкия организъм. Тук ще отбележа три от най-важните ползи.

Пречистване на въздуха

Отрицателни йони абсорбират замърсителите от въздуха и попадайки във вода спомагат за пречистване на въздуха от прах, полени, спори на плесени и други.

Астма и поленови алергии

Пречистеният въздух подобрява функцията на белите дробове и облекчава симптомите при астма и алергични ринити.

Стрес

Микроклиматът около водопадите, съчетан с разходка сред природата, спомага за намаляване на стреса и подобряване на общото състояние на организма.

Най-подходящо време за посещение

Най-подходяшото време от годината за посещение на всеки един водопад са месеците април и май, непосредствено след пролетното снеготопене, което ги захранва. Освен това, точно по това време всичко наоколо е зелено и свежо.

Много от по-пълноводните водопади могат да се посетят и „работят“ през цялата година. Други, които са по-маловодни, често пресъхват през летните месеци.

Златната есен с нейните неповторими цветове е добър период за разходка до онези от водопадите, които са по-мощни и пълноводни.

Някои полезни съвети за разходка до водопад

Разходката до водопад по правило е много приятна. В последните години покрай немалко от водопадите в България бяха изградени екопътеки, улесняващи и обезопасяващи значително достъпа до тях. Все пак трябва да се имат пред вид някои опасности, свързани с природата на водопадите, за които да се внимава.

На първо място, поради естествената влага, почвата и скалите около водпад са хлъзгави. Затова – внимавайте и се пазете от подхлъзване и падане. Ако паднете в кал е малката беля – просто после ще има много за пране. Но ако паднете от високо, това може да се окаже фатално.

Друга потенциална опасност могат да бъдат падащите камъни. Не навсякъде ги има и не е толкова често, но все пак се случва. Така че, пазете се от падащи камъни, когато сте в долните части на водопада.

Понякога – задъхани и запотени от разходката – веднага заставаме под водните пръски за разхлада. В такива случаи трябва да внимаваме да не „пипнем“ някоя настинка. По-добре да се изчака няколко минути, за да може тялото да се климатизира.

Един чисто практичен съвет е да си носите резервни обувки. Обикновено около водопадите е мокро и кално, особено там, където няма изградени пътеки и мостчета. Много често обувките и крачолите стават целите в кал.

Най-красивите водопади в България

България е богата на водопади. Аз лично съм посетила повече от 30 водопада през последните 2-3 години. Тук представям една класация на най-красивите водопади в България, базирана на мои лични впечатления и публикации в интернет. Достъпът до всеки един от тях не е чак толкова труден, а гледките към тях и около тях са зашеметяващи.

Райско пръскало

Със своите повече от 124 метра, това е най-високият водопад на Балканския полуостров. Водопадът се намира под връх Ботев, до хижа Рай в Националния парк „Централен Балкан“. Не само водопадът, но и гледките наоколо са защеметяващи. До него се стига за около 4 часа ходене по екопътека, започваща от местността Паниците до Калофер.

Фотински водопади

Това е водопад с три много мощни пада в Западните Родопи, намиращи се близо до село Фотиново. Около тях има изградена живописна екопътека. Най-високият от падовете е 16 метра.

Попина лъка

Живописен водопад в Пирин, на 15 километра от Сандански. До него се стига с кола. Състои се от два пада, по-високият от които е около 15 метра.

Влахински водопад

Много красив и мощен водопад, висок около 25 метра. Той също се намира в Пирин планина. До село Влахи е, недалеч от Кресна. Лошото е, че до селото няма асфалтов път. Стига се по черен път, което прави пътуването до селото малко бавно. Трябва да се изминат 4 километра по този черен път, за да се стигне до селото. Иначе водопадът и гледките около него си заслужават услилията.

Бовска скакля

Един от високите водопади в България – той се състои от няколко пада с обща височина около 120 метра. Намира се до гара Бов в Искърското дефиле. Около него криволичи една от най-известните екопътеки в България – Вазовата вкопътека.

Варовитец

Водопад Варовитец или още Етрополският водопад се намира близо до Етрополе, зад Етрополския манастир „Света Троица“. Не е много висок – около 15 метра – но е широк и се сипе като тънка прозрачна завеса. Той е един от най-леснодостъпните водопади в България – намира се на 5-10 минути ходене от паркинга пред манастира.

Горица

Нарича се още Овчаренски водопад и се намира в Рила планина до село Овчарци, близо до Сепарева баня. Водопадът е висок близо 40 метра. Много е буен и шумен. До него се стига бързо и лесно по обособена екопътека.

Използвани източници

 1. http://waterfallsbg.info/
 2. http://www.atmos-chem-phys.net/7/2271/2007/acp-7-2271-2007.pdf
 3. http://www.landesmuseum.at/pdf_frei_remote/NP-Hohe-Tauern-Conference_5_0265-0268.pdf
Публикувано в водопади. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


4 Коментара към Всичко за водопадите

 1. Димитър каза:

  Влахински водопад до Криичим.?? Поправете се.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, не ми стана ясно какво мислите, че трябва да се поправя?

   • Vanya каза:

    Кричим е на 200км от Влахинския водопад. А село Влахи е близо до Кресна 🙂

    • Ели Иванова каза:

     Здравейте, Ваня, благодаря за поправката. Направила съм печатна грешка. Разбира се, че не е Кричим, а Кресна градът до Влахинския водопад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *