В рая на водните лилии край Плевен

Тази статия е съвсем кратичка, но пък е свързана с много красота.

По път към Тутракан спряхме във ферма за водни лилии близо до Плевен. Фермата е разположена до шосето. Стопанинът й Дойчин и малкият му екип отглеждат различни видове водни лилии в няколко басейна.

Във ферма за водни лилии близо до Плевен
Във ферма за водни лилии близо до Плевен

Могат да се видят лилии с различни цветове и големина. В басейните плуват риби. На място научихме любопитни факти от света на водните лилии. Например, че някои от тях са оцветени с различен цвят отвън и отвътре, а други дори променят цвета си.

Розови водни лилии
Розови водни лилии

Според Дойчин отглеждането на водни лилии е лесно – нуждаят се само от три простички неща: малко тор, много вода и огромна любов.

Една все още самотна розова лилия
Една все още самотна розова лилия

Повече от интересно ми беше да потъна в света на красивите водни лилии. Нещо, което ми се случи за пръв път там – да държа в ръцете си водна лилия, невероятна розова красавица. Човекът подари на всеки от групичката ни по една.

Да подържиш красива водна лилия. Беше ми за първи път.
Да подържиш красива водна лилия. Беше ми за първи път.

Още нещо, което научих по време на пътуването беше, че латинското име на водната лилия е нимфа (някаква) или на български блатна роза.

Цени и контакти на фермата за водни лилии край Плевен
Цени и контакти на фермата за водни лилии край Плевен

Ако имате път към Плевен, отбийте се за доза красота. Билетът за посещение струва символичните 5 лв. Хубаво е да се обадите предварително. В снимката по-горе има информация за контакт, а на този линк са координатите в картата на Гугъл.

Тази статия е от поредицата „Популяризиране на туризма в Северна България” – проект, финансиран от Фондация “Америка за България” и координиран от туроператор “Травентурия” ООД. Впечатленията са си лично мои.

Публикувано в разни с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *