Долменът в местността Нъчеви чаири край Хлябово

И пак към Сакар …

Да, мина месец от нашето посещение там, но картините, които видяхме, не избледняват, а емоциите, които изпитахме са все така силни.

Този път ще ви разкажа за един от най-големите долмени, открити в България – този, в местността Нъчеви чаири край Хлябово. Това беше и първият обект, който посетихме по време на нашето незабравимо посещение в Сакар планина.

Долменът в местността Нъчеви чаири край Хлябово

Долменът в местността Нъчеви чаири край Хлябово

Задкулисни работи

Няма спор, Сакар планина е известна с многото си долмени – мегалитни некрополи от древни времена. При подготовката на посещението ни в Сакар и планиране на местата за посещение, достигнах до извода, че да отидеш на екскурзия в Сакар и да не видиш долмен е все едно да отидеш в Рим и да не видиш папата.

Ето защо, казах си, трябва да посетим поне един долмен. Съдбата, разбира се, ни помогна, а и многото питане, в резултат на което местните хора ни упътиха към един от най-големите, най-запазените и същевременно най-лесно достъпни долмени край село Хлябово – долменът в близката до Хлябово местност Нъчеви Чаири.

Как се стига до долмена

Долменът се намира на около 2 км от Хлябово по пътя за с. Българска поляна. Около мястото има изграден паркинг и малка пътека. Ако пътувате в посока от Хлябово към Българска поляна, паркингът се пада в ляво от шосето и от него надолу по склона започва пътеката. Има малка обозначителна стрелка.

Началото на пътеката до долмена край Хлябово

Началото на пътеката

Любопитно

Долмените са мегалитни съоръжения, които са изградени от няколко отвесно положени каменни плочи,  покрити с друга каменна плоча, като по този начин плочите образуват камера. Датирани са към бронзовата и към ранната желязна епоха. Изграждането им е свързано с религиозните вярвания и ритуали през древността и много често са използвани за погребения. Разпространени са в Европа, Азия и Африка.

На територията на България са открити стотици долмени, запазени в различна степен, като най-висока концентрация на долмени има в планините Сакар, Странджа и Източните Родопи. В Сакар планина са открити над 600 долмена. Село Хлябово в Сакар е сред местата в България с най-голяма концентрация на долмени, като един от най-големите и добре проучени е именно долменът в местността Нъчеви чаири.

Този долмен се състои от две камери – голяма и малка, като в малката камера са разкрити следи от погребален ритуал и части от скелет. Сред находките са бронзов пръстен, фрагментирана бронзова гривна, части от обеци и керамика. Долменът е бил покрит със земен насип.

Долменът в местността Нъчеви чаири край Хлябово

Долменът в местността Нъчеви чаири край Хлябово

Впечатления

Първо, да кажа, че бях развълнувана, когато видях долмена. Изненада нямаше, тъй като знаех какво ще видя, в резултат на подготовката и материалите, които прочетох. Вълнението ми беше породено от два факта:

 • очакванията ми се потвърдиха с реалността или с други думи видях точно това, което очаквах;
 • допирът с толкова стари времена винаги буди у мен трепет и вълнение … и гордост!

Разгледахме долменът от всички страни. Лично аз на моменти кляках, ставах, коленичих … Исках да го огледам от всякъде и да го запомня добре. Да, аз не съм нито историк, нито археолог, затова не се и опитвам да давам мнение за историческата стойност на видяното. Но това не ми пречи да се вълнувам при допир със старините.

Долменът в местността Нъчеви чаири край Хлябово

Долменът в местността Нъчеви чаири край Хлябово

Щом огледахме добре долменът, се поразходихме малко наоколо – около него имаше толкова много масивни камъни. Кой знае, мислехме си, може пък и те да са някакви мегалити … След това се насочихме към тракийската крепост и светилище Палеокастро.

В заключение, ще кажа само, че долменът в местността Нъчеви чаири край Хлябово е задължителен за посещение, ако сте в тази част на Сакар!

Публикувано в екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


5 Коментара към Долменът в местността Нъчеви чаири край Хлябово

 1. Димитър Димитров каза:

  Действително, много интересно! Преди години се бях свързал със сина на ямболския писател Ради Царев, някогашен председател на Ловно-рибарския съюз, за да си закупя две-три книги от автора. Той пишеше на природна и историческа теми. Докато пиехме кафе, синът на Ради Царев разказа за посещения на долмени в Сакар и за поразителното усещане край тях. тогава ми се виждаха невероятно отдалечени от ежедневието ми. Сега, благодарение на интересния разказ, тази тема ми става малко по-ясна. Благодаря Ви! Успешни нови пътувания!

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря Ви, Димитър, за интересния коментар. Аз съжалявам, че не успях да видя повечко долмени, но пък това е повод за ново посещение в Сакар.

 2. Корнелия Георгиева каза:

  Изключително! Отдавна мечтая да посетя Странджа и Сакар и да ги пообходя .Но не зная има ли тур.фирми , които предлагат това.

 3. Валери Предов каза:

  Попадам на тази страница след като научих от една книга за долмените и тяхните предназначения.Така се събуди любопитството в мен и просто написах в търсачката Български долмени и ето ме тук :).Много инересна статия не знаех къде в България има благодарение на вас вече знам,чакам само пролетта и се насочвам с нетърпение към (ако мога всичките посочени места)Благодаря че има хора като вас.Смятам че всеки който обича и уважава предците и нацията си трябва да ги посети без значение дали ще усети това което би трябвало от докосването и виждането на подобно уникално нещо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *