Разходка до водопад Картала край Велико Търново

Велико Търново. Старата българска столица. Градът с особена атмосфера, уникална архитектура и градско планиране. Неизменна спирка на туристическите маршрути в България, както за нашенци, така и за чужденци.

Всички знаят и Царевец, и Трапезица, и Самоводската чаршия, и паметника на Асеневци. Не толкова известно е обаче, че много близо до центъра на Търново има водопад, дори няколко – цяла каскада – Карталските водопади.

Водопад Картала

Водопад Картала

В тази статия разказвам за приятната разходка до Карталските водопади. Ние ги посетихме за първи път в разгара на есента, а след това и в една мека зима. Това беше четвъртият посетен от мен водопад в района на Велико Търново след Капиновския, Еменския и Хотнишкия.

Уточнение 1: по-долу в текста на места пиша Карталски водопад, като имам пред вид най-високия, а на други места – Карталски водопади, смятайки цялата каскада.

Уточнение 2: повечето от снимките са от първото ни посещение, а 3 са от второто – избрала съм най-добрите.

Как се стига до Карталските водопади

Пътеката до водопада е лека и чудесна за разходка и може да се измине за около един час време. Панорамните гледки към хълмовете Царевец и Трапезица и отсрещните плата са част от атракциите по пътеката. Останалите са чистият въздух, раздвижването и водопадът в края на маршрута.

Пътеката може да е лека като натоварване, но е трудна ориентацията по нея. Това се дължи на старата и избледняла маркировка, която на места е доста нарядко, тъй като явно се е изтрила. Затова в следващите редове ще се опитам да дам възможно най-точни обяснения за прехода с ясни времена и ориентири.

Въпреки че преходът е кратък – цялото разстояние до водопада се изминава за около час – за яснота разделям маршрута на четири части:

 • етап 1: от Самоводската чаршия до къщата-палат: 25-30 минути;
 • етап 2: от къщата-палат до началото на горичката: близо 10 минути;
 • етап 3: от началото на горичката до реката и първото мостче: 15 минути;
 • етап 4: от първото мостче до водопада: 10 минути.

Етап 1: от Самоводската чаршия до къщата-палат

Начална точка на маршрута е площадчето пред паметника на големия български писател Емилиян Станев на Самоводската чаршия във Велико Търново. Самата чаршия е една от основните и най-посещавани забележителности на старата българска столица. Веднага след площадчето се завива наляво по улица Никола Златарски, минава се покрай къщата-музей на Емилиян Станев и малко след нея се хваща по уличката вдясно, започваща с няколко стъпала.

Началото на маршрута

Началото на маршрута

Уличката се казва Поборническа. След няколко крачки уличката се влива в една по-голяма улица, като на това място трябва да се направи остър завой надясно. След още малко, уличката преминава в стъпала и се изкачва до поредната улица. Там пак се завива надясно, а след това, от двете улици, които се събират на това място се хваща лявата – тази, която отива нагоре.

По улица Поборническа

По улица Поборническа

След около 5 минути ходене се стига до последните къщи на чаршията и някакво малко площадче с остатъци от детска люлка. В края на площадчето започва пътеката.

Началото на пътеката

Началото на пътеката

Разстоянието от началото на маршрута до тук се изминава за около 10 минути. Продължавайки по пътеката, може да се насладите на панорманите гледки, които се откриват от дясната страна.

Панорама

Панорама

На места пътеката се разклонява, но вие трябва да държите дясно. След още 15-20 минути ходене се достига до една огромна като палат къща. Там трябва да се свие вляво покрай оградата на къщата и след това пак вляво, за да се заобиколи този палат.

Покрай къщата-палат

Покрай къщата-палат

Етап 2: от къщата-палат до началото на горичката

След „скромната“ къща-палат има едно площадче с пейка, покрай която се минава и се продължава направо по черен коларски път.

Площадчето с пейка след палата

Площадчето с пейка след палата

След съвсем малко ходене пътят се разклонява, като вие трябва да продължите по този вдясно.

Разклонение - хваща се разклонението вдясно

Разклонение – хваща се разклонението вдясно

Не след дълго се излиза накрая на платото и там пътят прави завой наляво.

На платото, след това завой наляво

На платото, след това завой наляво

Тук неминуемо трябва да поспрете поне за минута, за да напълните очите си с красивите гледки отсреща към Царевец и Трапезица, долу в ниското, където гордо тече река Янтра, а шосето и влаковата линия се промушват през пролома.

Горе на платото

Горе на платото

Този широк рид, по който минава пътеката, днес носи името Картала, а в миналото са го наричали Картал баир (от турски език – Орлов връх).

Още малко и сте пред началото на малка горичка, откъдето пътеката се стеснява и си става типично горска. Там пред горичката може да се направи кратка почивка. Долу-горе там се пада средата на маршрута. От палата до горичката се стига за около 10 минути.

Преди горичката

Преди горичката

Етап 3: от началото на горичката до реката и първото мостче

От тук започва малко по-трудна част от маршрута. Не че е нещо кой знае какво като трудност, но има известно спускане. На места пътеката преминава по камъни и малки скали. След 15-ина минути ходене пътеката се съединява с друга пътека, идваща отдясно. На това място вече усилено се чува шум от течаща вода. Малко след това пътеката отново се разклонява и за водопада се хваща левия път надолу.

5 минути по-късно се стига до реката и първото дървено мостче по нея. Точно там преди мостчето има масиччка с две пейки, за онези, които искат да отдъхнат.

Разклоните, мястото за отдих и първото мостче

Разклоните, мястото за отдих и първото мостче

Етап 4: от първото мостче до водопада

След мостчето пътеката отново се разделя – лявата и нагоре е за Преображенския манастир, а дясната надолу е към водопада. Малко след първото мостче се свива вдясно и се слиза към реката по импровизирани дървено-кални стълбички. От там може да се наблюдава и първият от Карталските водопади.

Карталски водопади

Карталски водопади

След това се продължава по реката, преминава се по още две мостчета и след второто пак се слиза до реката по подобни на предишните дървено-кални стълбички. Тези именно стълбички водят до втория карталски водопад, който е и същинският.

Стълбите към водопад Картала

Стълбите към водопад Картала

Водопад Картала е висок около 8 метра. Не е много пълноводен, поради малката рекичка, която го подхранва, но все пак „работи“. Мястото е красиво, макар и не толкова внушително, като например Еменския водопад. Все пак е една приятна за окото и ухото награда след шейсетминутната разходка.

Водопад Картала

Водопад Картала

Интересното на това място е, че може да се мине зад водопада по малка пътечка покрай скалата и да се погледне през водопада надолу по течението на реката.

Зад водопада

Зад водопада

Зад водопада

Зад водопада

Обратният път от Карталските водопади до Самоводската чаршия се изминава за същото време – около час.

Защо водопадът се нарича Картала

Както по-горе писах, хълмът, по който се извива пътеката се нарича Картала, а от там и водопадът носи същото име.

И още

Според една легенда именно тук някъде на този хълм се намира гробът на евреина, чието подло предателство става причина за падането на Търново в ръцете на турските нашественици през 1393 г.Booking.com

Публикувано в водопади с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

20 Коментара към Разходка до водопад Картала край Велико Търново

 1. Радо каза:

  Ели, знаеш ли колко отнема от разклонението до Преображенския манастир и дали може да се получи кръгова разходка? Бях чувал за Карталските водопади и сега с това описание непременно ще ги посетя.

 2. Ели Иванова каза:

  Здравей, Радо, и благодаря за проявения интерес. Имах идея и до Преображенския манастир да стигнем, но бяхме притиснати от времето, така че не мога да дам информация от първа ръка. Но така сега като имам пред вид къде са тези водопади си мисля, че от Карталските водопади до Преображенския манастир не е много – може би още 30-40 минути.

 3. лио попов каза:

  Много полезно за бъдещо посещение. Благодаря! Хубава седмица!

 4. Ели Иванова каза:

  благодаря и аз! Хубава седмица и още много посетени красиви места 🙂 !

 5. Евелина Йорданова каза:

  От този водопад може да се продължи към Преображенския манастир – има пътека и мостчета, а на едно по-непристъпно място и метални скоби, за да се изкачи скалата. Точно там има още един водопад, по-скоро каскада от един по-голям и няколко по-малки.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Евелина, благодаря Ви за информацията. Ние не успяхме да стигнем до Преображенския манастир, но за друг път ще знаем 🙂

 6. Нина Трифонова каза:

  Здравейте. Искам да благодаря за доброто описание на маршрута. Без него определено щяхме да се загубим. Само да добавя, че на връщане решихме да продължим по пътеката, която беше успоредна на реката. Излязохме на пътя Русе – Велико Търново (нямахме сили да се връщаме по същия маршрут).
  Очаквам още такива прекрасни маршрути.

  • Ели Иванова каза:

   здравейте, Нина, благодаря за интереса и добрите думи! Със сигурност ще пиша за още интересни маршрути 🙂 .

 7. Николай Величков каза:

  Чудесни описания, Ели! Аз съм местен(от Г.Оряховица) и често ходим там с приятели. Не е проблем ако Ви интересува още нещо, да ме потърсите, ще Ви заведа и на още интересни места само в този район! Самоводенско плато, река Раковица, има и – на платото над водопадите,2 пещери! Обадете ми се, 0897312824, или 0884024414, Николай Величков

 8. Деси каза:

  Много благодаря за подробната информация, днес точно по маршрута стигнахме водопадите, за разнообразие на врьщане след пьтечката отклонение която Стига до мостчето поехме по Петя направо( вместо страта да караме по сьщия пьёт обратно Нагоре) и след 20 мин стигнахме квартал Картала, Пьтя е равен и лек. А от квартала с gps от телефона стигнахме центьра, който е на 30 -40 мин. Пеш. 🙂

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Деси, много благодаря за отзива и споделената информация. Поздрави!

 9. иванка каза:

  благодаря за подробната информация .Днес я следвах и ми беше много лесно .Насладих се на красотата с Ваша помощ Благодаря

 10. Дарин Димитров каза:

  Здравейте, около водопада дали има места удобни за палатка?

  • Димитър каза:

   Здравейте.Виждам,че все още никой не Ви е отговорил за това аз ще го направя.Непосредствено до самия водопад е доста стръмно мястото от лявата страна,от дясната или тази от,която идвате е малко по-полегато и на места дори равно.Аз съм местен живея точно в квартала между водопадите и центъра/Стария град/ и познавам района перфектно.Голямата къща за,която говори автора е на певицата Галена и собственика на вафли Боровец – Галин.Пътя,който е описан е леко дълъг,но има чудесна гледка към цялата източна страна на града.Много лесен ориентир са трите антени,които се виждат отдалеко т.к. са високи по моя преценка над 30-40 метра.Гроба на евреина е неизвестен,но наистина се предполага,че е горе на платото,където до преди 30 години беше танковия полигон на Военния университет.Ако някой смята,че ще се затрудни с намирането на маршрута може да ми пише ще го заведа.Поздрави!

 11. Ако не бяха тези описания със снимки, намирането на водопадите си е мисия невъзможна (освен с местен) 🙂 Мерси!

 12. Цветослав каза:

  Пътеката в ляво от първия водопад (преди да се спуснете към него). После се излиза от гората и се хваща дясната пърека към гората, която води към втория водопад. От там може да се изкачите по скалите(има метално въже и стъпала) и да продължите към Преображенски манастир. Не повече от час отнема, зависи от крачката де.

 13. Марияна Митева каза:

  Кога водопадът е най-пълноводен?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *