До Горнобанския манастир Св.св. Кирил и Методий – кратка разходка след дълги дъждове

Посетихме за първи път Горнобанския манастир Св.св. Кирил и Методий в последния от поредица почивни дни около един Великден. Особеното беше, че това беше първият слънчев ден след 4-5 мрачни, студени и дъждовни пролетни дни. Така че нямахме голям избор за излет в планината. Търсехме място, което да е едновременно интересно, да е недалеч от София и до което може да се стигне по асфалтов път. Горнобанският манастир отговаряше на всички тези изисквания.

Горнобански манастир
Горнобански манастир

Второто ни посещение се състоя години по-късно в края на януари. Манастирът тогава не беше основна цел, а част от маршрута. Бяхме се запътили към връх Дупевица, първенец на Люлин планина, в чиито дипли се гушеше светата обител. Все пак, беше ни интересно да я видим отново и да запалим по свещичка.

Горнобански манастир св.св. Кирил и Методий
Горнобански манастир св.св. Кирил и Методий

Как се стига

Пътят за манастира минава през центъра на Горна баня. Трябва да се хване главната улица, минаваща последователно покрай минералните извори, завода за бутилиране на минерална вода и училището. Пътят излиза от Горна баня и не след дълго разстояние навлиза във вилна зона. За ориентир – на около 4 километра от последните къщи на Горна баня има голям удобен паркинг, около последните къщи във вилната зона. Това е и последната спирка на автобус номер 103. От този паркинг до манастира разстоянието е много кратко и може да се измине за 5 – 10 минути пеша. Върви се по сравнително запазен асфалтов път.

Пътят към Горнобанския манастир след паркинга
Пътят към Горнобанския манастир след паркинга

С какво е интересен

Манастирът е построен през 15-и век. В годините на турското робство е разрушен, но не изцяло. През 1875 година е възстановена църквата, в която и до днес са запазени някои от старите стенописи – тези зад олтара. Самата църква е много интересна, макар че е малка и доста скромна. Въпреки това е била обирана 4 пъти в последните години според жената, която продаваше свещи в нея.

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *