До Горнобанския манастир Св.св. Кирил и Методий – кратка разходка след дълги дъждове

Посетихме Горнобанския манастир Св.св. Кирил и Методий в последния от поредица почивни дни около този Великден. Особеното беше, че това беше първият слънчев ден след 4-5 мрачни, студени и дъждовни пролетни дни. Така че нямахме голям избор за излет в планината. Търсехме място, което да е едновременно интересно, да е недалеч от София и до което може да се стигне по асфалтов път. Горнобанският манастир отговаряше на всички тези изисквания.

Горнобански манастир св.св. Кирил и Методий

Горнобански манастир св.св. Кирил и Методий

Пътят за Манастира минава през центъра на Горна баня. Трябва да се хване главната улица, минаваща последователно покрай минералните извори, завода за бутилиране на минерална вода и училището. Пътят излиза от Горна баня и не след дълго разстояние навлиза във вилна зона. За ориентир – на около 4 километра от последните къщи на Горна баня има голям удобен паркинг, около последните къщи във вилната зона. Това е и последната спирка на автобус номер 103. От този паркинг до Манстира разстоянието е много кратко и може да се измине за 5 – 10 минути пеша. Върви се по сравнително запазен асфалтов път.

Пътят към Горнобанския манастир след паркинга

Пътят към Горнобанския манастир след паркинга

Манастирът е построен през 15-и век. В годините на турското робство е разрушен, но не изцяло. През 1875 година е възстановена църквата, в която и до днес са запазени някои от старите стенописи – тези зад олтара. Иначе самата църква е много интересна, макар че е малка и доста скромна. Въпреки това е била обирана 4 пъти в последните години според жената, която продаваше свещи в нея.

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути и любопитни места в България с красиви фотографии ще намерите в моите книги "Седем дни в Родопите" и "52 екопътеки за всеки", издадени от ИК Сиела. Поръчайте сега чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *