До Кътинските пирамиди в ранна пролет

Мирис на цъфнали дръвчета, песен на птички, жужене на пчели, жабешки крясък, зеленина и свежест, природен феномен. Неделна разходка близо до София. До Кътинските пирамиди. Това е накратко. А по-дългото … следва.

Първите пирамиди

Първите пирамиди

Пирамидите – природен феномен

Кътинските пирамиди са естествено природно образувание, формирало се в следствие на почвена ерозия. Ерозията продължава и до днес като на места ясно се открояват пресъхнали вадички с наносни отлагания.

Наносни отлагания

Наносни отлагания

Кътинските пирамиди са обявени за природна забележителност през 1962 г.

Как се стига до Кътинските пирамиди

Кътина се намира на около 20 км от центъра на София в района на град Нови Искър. Като се влезе в Кътина, на първото по-голямо кръстовище – то е едно У-образно, се прави почти обратен завой на дясно. Малко преди този завой, за ориентир, има магазинче и чешма с няколко пейки. След завоя, трябва да се продължи около 500 метра почти до края на улицата и след това да се хване улица Пирамидите вляво. Има малка табелка, указваща началото на улица Пирамидите. Продължава се направо почти до края на тази улица, която от известно място нататък е просто един черен път.

В края на улицата – около последните къщи, вили и градини, пътят леко се разширява и някъде там може да се паркира. От това място вдясно започва пътят към Пирамидите. На един стълб на завоя може да се види съответната табелка.

От тук започва пътят към Пирамидите

От тук започва пътят към Пирамидите

Няколко метра по-надолу по този път се свива вдясно. От там започва и планинската пътечка към Кътинските пирамиди.

Планинската пътечка към Кътинските пирамиди

Планинската пътечка към Кътинските пирамиди

Пътечката покрай пирамидите

Първите пирамиди могат да се видят след не повече от 10 минути ходене по пътеката. Това е и най-известната част от района. Намират се точно срещу пътеката. Дели ги малка пропаст. Пътеката към другите пирамиди продължава надолу и надясно. На места трябва много да се внимава с ходенето по тази пътека, защото почвата се рони и много се пързаля.

Още Кътински пирамиди

Още Кътински пирамиди

След като се слезе по едни каменни стълби, пътечката продължава, макар и не дотам ясно изразена. Другите пирамиди са разположени в дясно от пътеката. Доста от тях са леко скрити в храсталаци и като нищо човек може да ги пропусне. Пътеката стига до едно блато, след което продължава в дясно от блатото и се изкачва малко над него.

Една голяма Кътинска пирамида

Една голяма Кътинска пирамида

Блатото

Блатото

Лошото е, че пътечката е изцяло занемарена. Някога са правени стълби и парапети и сигурно е било изключително привлекателно място за разходка, но от тогава е явно е минало много време. Сега са останали само тези ерозионни образувания – Кътинските пирамиди, които продължават да пълнят окото, но самата пътечка не е особено приятна за ходене.

Пътечка покрай пирамидите

Пътечка покрай пирамидите

Пътечка покрай пирамидите и блатото

Пътечка покрай пирамидите и блатото

Най-удачното за посещение време през годината опрделено е ранна пролет в сухо време, преди да са се разлистили храстите и дърветата и преди окончателно да са скрили гледките към отделните пирамиди.

Кътинските пирамиди са едно приятно място за разходка, интересно с уникалния си феномен – ерозионни пирамидални почвени образувания. Още една възможност за интересна разходка близо до София.

Публикувано в на един ден от София, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *