Една неделя в Перник: кукери, мина и крепост

От много време ми се искаше да посетя град Перник. Този факт сигурно звучи странно, тъй като Перник съвсем не е някаква топ туристическа дестинация, нито пък е невероятно далеч. Просто не съм била там и ми беше любопитно да го видя, но все не намирах повод. Явно трябваше да се появи някакъв специален мотив. Кукерският фестивал в Перник беше точно това – повече от добър и интересен повод за посещение.

Сурва – международен фестивал на кукерите и маскарадните игри

Фестивалът на маскарадните игри „Сурва“ в Перник е основното събитие, поради което избрахме Перник като кратка туристическа дестинация за тази неделя. Фестивалът е поле за изява на голям брой кукерски и сурвакарски групи (66 български и 10 чуждестранни тази година), представящи различни народни игри и обичаи с маски. Този кукерски фестивал има богата и дълга традиция, тъй като се провежда от 1966 година.

Фестивалът Сурва е и основното основание списание „Нешънъл Джиографик“ да препоръча Перник като  световна туристическа дестинация.

Фестивал "Сурва" на кукери в Перник 2014

Фестивал „Сурва“ на кукери в Перник

Повече информация може да се намери на официалния сайт на Фестивала: http://www.surva.org/ .

Точно този неделен ден обаче съвсем не беше подходящ за такова интересно събитие, поради големия студ, силния снеговалеж и студения вятър. Въпреки лошото време, на Фестивала се представиха значителен по обем кукерски групи, повечето от тях от Пернишко, а също така имаше невероятно много хора като публика.

Подземен минен музей

Подземен минен музей в Перник

Подземен минен музей в Перник

Една от най-интересните и уникални туристически атракции в Перник е Музеят на минното дело, единствен по рода си не само в България, но и на Балканския полуостров. Според мен този подземен музей би могъл да бъде и един от символите на Перник.

Музеят е много интересен и необикновен, тъй като представлява истинска мина, работила до преди близо 50 години, в която са се добивали кафяви въглища. Мината е затворена през 1966, когато залежите на въглища в нея са напълно изчерпани. Вътре има две основни галерии, по които се движат туристите, и на места вляво и вдясно има забои с различни експонати от минното дело – локомотиви, вагонетки, съоръжения за укрепване, голям брой миньорски инструменти, екипировка и предпазни средства, минни телефони.

Подземен минен музей в Перник

Подземен минен музей в Перник

От 2013 година Музеят на минното дело е включен в 100-те национални туристически обекта.

Между другото пълна обиколка в тази мина отнема около 20 минути. Температурата вътре е почти постоянна през различните периоди през годината (точно като в пещера :-)) и варира между 11 и 12 градуса.

Специално по повод Фестивалът за кукери, Музеят на минното дело беше с вход свободен през този неделен ден. Редовните билети са с цени 3 лв. за възрастни и 1 лв. за ученици.

В съседство до Музея на миньора се намира и Регионалният исторически музей, който за съжаление не успяхме да посетим.

Крепост Кракра

Крепостта Кракра е сред историческите забележителности на град Перник. Това е средновековна крепост, разположена недалече от центъра на едно възвишение в югозападната част.

Крепост Кракра - запазената от миналото част

Крепост Кракра – запазената от миналото част

Крепостта не е голяма и може да се обиколи много бързо, в нашия случай – направо експресно, поради студа и голямата снежна покривка. Крепостта наскоро е реновирана с европейски пари, но това за съжаление не допринася никаква стойност, дори напротив. От далече личи, че тази реновация (в никакъв случай да не се бърка с реставрацията!) е едно голямо недоразумение. Творението е изпълнено в стил театрален декор с някакви кафеникави каменни блокове, коренно различни по цвят, форма и размери с останалите от миналото автентични части от крепостта. Изобщо кич, излагация и поредните неразумно (или безумно!) усвоени европейски пари.

Крепост Кракра - странно обновената част

Крепост Кракра – странно обновената част

Въпреки че замръзнахме в това лошо време, все пак това беше една интересна кратка екскурзия, забележителна с любопитното събитие – Кукерският фестивал – и необикновеният музей-мина. Крепостта Кракра беше малко смешна и особено подходяща за рубриката „не правете така!“.

Публикувано в 100-те национални обекта, крепости, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Поръчайте тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


2 Коментара към Една неделя в Перник: кукери, мина и крепост

 1. Райкова каза:

  Хубаво е, че крепостта „Перник“ е успяла да ви разсмее. Перничани също доста се „смяха“, когато беше издигнат „театралният декор“, но никой не ги е питал. И за да не остане впечатлението, че тази крепост е само и единствено „смешна“ е добре да се споменат някои интересни факти. На първо място – „Кракра“ е името на хълма, върху който е разположена крепостта. На този хълм археолозите са установили обитание още от V хил. пр. Хр. Вероятно заради студа и снега не сте обърнали внимание на останките от тракийското селище – запазени са няколко реда от каменната стена, изградена от прецизно обработени квадри пясъчник. И още – през 1004 и 1016 г. крепостта устоява на две обсади на византийската войска, начело с Василий ІІ. По това време почти цяла България е завладяна от ромеите, „… но Перник не пада!“(както се казва в едно стихотворение).

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за хубавия отзив! Бих допълнила, че Кракра е името на българския боляр и военачалник, под командването е отбранявана крепостта. Изобщо, мястото има богата и дълга история и няма как де не се ядосвам, че парите са похарчени по този безобразен начин. Останките от тракийско селище не сме ги видели поради натрупалия сняг, а и не знаехме за тях, за да ги търсим специално.

   Поздрави и весели празници!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *