Една приятна разходка до Разбоишки манастир

Ако нямате много време за дълги туристически преходи, но все пак ви се иска малко да разпуснете, леко да се раздвижите и очите ви да се насладят на красива природа и старинни забележителности, то една разходка (от София) до Разбоишки манастир напълно покрива тези изисквания. Това е една от еднодневните (по мое мнение) топ туристически дестинации от София; район, който може да се посети и за половин ден и който не изисква много ходене – по-малко от километър и половина.

Панорамен поглед към Разбоишки манастир и църквата "Въведение Богородично"

Панорамен поглед към Разбоишки манастир и църквата „Въведение Богородично“

С какво е интересен Разбоишкия манастир

Разбоишкият манастир и околността е привлекателно място за разходка, будещо интерес с няколко неща:

 • природните си забележителности: платото, река Нишава, дефилето и гледката към околните планини;
 • дворът и старите постройки на манастира, където сякаш времето е спряло, църквата в скалите и останалите в нея старинни стенописи;
 • тишината и спокойствието, които са част от района, нарушавани от време на време от преминаването на товарния влак.
Разбоишки манастир

Разбоишки манастир

За миналото на Разбоишкия манастир не се знае много. Известно е, че през Средновековието пещерите в района са били обитавани от монаси-отшелници. Смята се, че сегашния манастир е възникнал през 18-19 век. В началото на 20-ти век манастирът запустява. В края на 50-те години на 20-ти век в светата обител се заселват три монахини и животът в него постепенно се завръща. През 2007г. умира последната от тези монахини от тогава и за манастира се грижат жители от съседните села.

Разбоишки манастир

Разбоишки манастир

Храмовият празник на манастира се чества на 21 ноември – Въведение Богородично и Ден на християнското семейство и младеж.

Как се стига до Разбоишки манастир

Манастирът се намира недалеч от село Разбоище, на около 9-10 км от гр. Годеч и около 80 км от София. За да се стигне до там, от София се хваща изхода по Ломско шосе към Костинброд и Годеч. От Годеч, малко преди центъра на градчето, пътят за Разбоишки манастир се отклонява наляво в посока Туден (има си табелка) и след това село Разбоище. Хубавото е, че има обозначителни табелки за посоката към манастира, макар и на места доста невзрачни. След центъра на Разбоище се продължава за кратко по черен път до малка поляна, която се ползва и като паркинг. От тази поляна-паркинг тръгва туристическата пътека към манастира.

Пътеката не е дълга, но е интересна с красивите си гледки отвисоко – платото над река Нишава. Излизайки от малката горичка се открива невероятна гледка към Разбоишки манастир и скалната църква, която от това място изглежда като залепена в скалите.

Около Манастира - река Нишава

Около манастира – река Нишава

Златна есен около Разбоишкия манастир

Златна есен около Разбоишкия манастир

Важно е да се отбележи, че манастирът е отворен за посещения в петък, събота и неделя.

Други интересни места наоколо

Посещението до Разбоишкия манастир може да се комбинира с разходка до близкия Букоровски манастир и водопад Котлите.

П.С. Поради известна носталгия към мястото, посетихме Разбоишкия манастир „Въведение Богородично” две години по-късно – пак по време на златната есен и сиромашкото лято. Мястото си беше все така красиво, но този път имахме и малък бонус – един локомотив циркулираше по железопътната линия.

Гледка от платото над река Нишава

Гледка от платото над река Нишава към ЖП линията и локомотива

Оценка на читателите: 5 / 5 (13 Оценки)
Оценете 

 

Ако тази статия Ви харесва, може да се включите в общата ФБ група и да споделяме заедно красотите на България. Запишете се и за нашия бюлетин и получавайте новата информация директно във Вашата електронна поща!

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

2 отговора към Една приятна разходка до Разбоишки манастир

 1. Димитър Димитров каза:

  Боже, колко съм благодарен! Благодаря Ви, че написахте и за това прекрасно място!
  Моя братовчедка има вила в Туден и ни кани отдавна да посетим манастира, обаче ние, улисани с проблеми, не стигаме. Вероятно, най-хубавото време е есента, но ще видим как ще се организираме…

 2. Ели Иванова каза:

  Димитър, благодаря Ви за отзива! Вярвам, че ще останете доволни от посещението на Разбоишкия манастир! Ние сме били там два пъти, но със сигурност ще отидем там отново – да го видим, а и да се поразходим сред тези хубави природни пейзажи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *