Край Тетевен: екопътека Нагоре към слънцето

Беше една слънчева августовска неделя, когато се отправихме към Тетевен и екопътека Нагоре към слънцето. Чудехме се къде да се разходим след няколкото дъждовни уикенда. Търсейки интересно място за разходка недалеч от София, попаднах на информация за пътеката в сайт на община Тетевен. Ходили сме в района много пъти и винаги ни е харесвало. Затова, не беше трудно решението да се отправим отново натам. Маршрутът ни допадна, а гледките ни очароваха. Следват подробностите.

Екопътека Нагоре към слънцето над Тетевен
Екопътека Нагоре към слънцето над Тетевен

Как се стига до началото на екопътеката

Пътеката започва от върха на големия обратен завой наляво малко преди село Бабинци над Тетевен. Координати: <42.947804, 24.272800>.

Въпросният завой се намира на близо 7 километра северно от Тетевен и на около 117 километра североизточно от София, които се изминават с кола за около час и 40 минути.

За да стигнете до началото на пътеката, малко след като влезете в Тетевен (от запад), трябва да завиете наляво (на север) към село Бабинци. Следете указателните табелки. Продължавате нагоре по тесен асфалтов път, който не след дълго ви отвежда до завоя и началото на екопътеката.

На самия завой има уширение и е удобно да се паркира колата. Има място за три коли. Поставени са информационни табла за пътеката, по които ще се ориентирате.

Началото на пътеката
Началото на пътеката

Особености на маршрута

Накратко

Според табелката дължината на пътеката е 3 километра с 233 метра денивелация и се изминава за 2 часа. Ние я изминахме за около час и половина. Обратният път ни отне същото време, като леко променихме маршрута. Пътеката не е трудна за ходене и е лесна за ориентация, а от нея се откриват чудесни гледки.

Маршрутът не е на високо – движи се между 989 и 1222 метра надморска височина, но има всички особености на високопланинска пътека – на места е доста камениста, минава през седловина, накрая завършва със широка билна поляна, а от поляната се откриват страхотни панорами към голяма чат от централното Старопланинско било. Като бяхме на билната поляна, аз различих силуетите на върховете Вежен, Юмрука и Кавладан на югоизток, Свищиплаз и Мургаш на югозапад.

Пътеката е поддържана и в добро състояние. Освен това, по нея има и някои „глезотийки“ за туристите – платформи за наблюдение и вишка.

Хубаво е да се напръскате против кърлежи и насекоми, защото в района пасат стада.

По-надълго

Пътеката започва след табелките на завоя преди село Бабинци. Още в началото се тръгва нагоре и има гледки, които постепенно се разгръщат с набиране на височина. Поглеждайки на изток виждаме целта – близката седловина, върхът и обширното тревисто плато след него.

По пътеката: седловината, връх Червен след нея и билната поляна в края на маршрута
По пътеката: седловината, връх Червен след нея и билната поляна в края на маршрута

В началната си част пътеката се движи на открито, а след това навлиза в гора. Ако се погледне назад в участъка преди гората, ясно се вижда близкият островърх връх Острич и началото на екопътеката на завоя.

Поглед назад: върховете Острич и Трескавец и началото на маршрута
Поглед назад: върховете Острич и Трескавец и началото на маршрута

В един момент наклонът рязко се увеличава. На този стръмен, но много кратък участък е поставен дървен парапет за опора. Малко след него пътеката излиза на седловината. На това място са изградени беседки. Време за кратка почивка и порция гледки.

На седловината: беседките и пътеката над тях, по която продължаваме
На седловината: беседките и пътеката над тях, по която продължаваме

След това продължаваме по пътеката точно над беседките. Влизаме в гората и започваме ново изкачване, което също е кратко. След гората се излиза на поляна с папрати, на която е изградена дървена вишка за наблюдение.

Вишката и папратовата поляна след изкачването
Вишката и папратовата поляна след изкачването

Тук може да се направи пак кратка почивка. После се продължава по пътеката над вишката. Не след дълго се излиза на обширната билна поляна.

Към билото
Към билото

Вдясно се пада скалистият връх Червен. Който иска може да „издрапа“ до него.

Връх Червен
Връх Червен

Иначе пътеката завива плавно наляво към ръба на поляната, където е изградена зона за отдих и наблюдение.

На билото - напред е крайната част на маршрута и гледките
На билото – напред е крайната част на маршрута и гледките
Панорама от билото
Панорама от билото

Това е кулминацията на маршрута с най-красивите гледки.

Гледки на изток
Гледки на изток
Гледки към ръба на платото
Гледки към ръба на платото

Зоната за отдих и наблюдение се пада точно над Тетевен, така че градчето се открива като на длан.

Панорама към Тетевен
Панорама към Тетевен

Оттук можете да се върнете по обратния маршрут.

Ние на връщане до вишката за разнообразие се върнахме по долната пътека, за да видим гледките и от тази страна по целия ръб на тревистото плато. Там маркировка няма, но не е трудно за ориентация – движихме се успоредно на пътеката, от която бяхме дошли и имахме визуална връзка с по-горната ѝ част.

По обратния път в по-ниската част на билната поляна
По обратния път в по-ниската част на билната поляна

Минахме от долната страна на вишката и малко след нея се включихме в пътеката, по която дойдохме. От там продължихме изцяло по обратния път.

Пътеката оставя приятно впечатление не само с гледките, но и с това, че е добре маркирана. В района на Тетевен има обособени още няколко пътеки, които явно се поддържат. Също така е направен сайт с подробна информация за маршрутите им. Браво! Така се привличат туристи.

Още гледки по екопътека Нагоре към слънцето - 10 нюанса зелено
Още гледки – 10 нюанса зелено

Други интересни места наблизо

Край Тетевен могат да се посетят множество интересни места, за някои от които вече съм писала:

Някой път ще дойдем, за да се изкачим до другите два близки върха до екопътека Нагоре към слънцето – Острич и Трескавец.

Публикувано в екопътеки и маршрути, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


1 Коментар към Край Тетевен: екопътека Нагоре към слънцето

  1. Калина каза:

    Съседният връх Острич също е много интересен и панорамен. На самия връх има параклис, пътеката нагоре е облагородена с парапети на по-стръмните места. Преодоляват се около 100 метра денивелация и качването 2 много бързо. Отправна точка е училището в с. Бабинци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *