Екопътека Петренски дол, недалеч от Лакатник

Екопътека Петренски дол се намира в района на гара Лакатник и не е много популярна. Ако сте обходили повечето от добре познатите екопътеки и търсите нещо ново, си струва да я посетите, защото:

 • пътека се движи в живописно ждрело на пълноводна река с пещери, водопади, красиви водоскоци и бързеи;
 • маршрутът е сравнително лек;
 • ако районът ви е близо, това е чудесна идея за еднодневна разходка.
Екопътека Петренски дол
Екопътека Петренски дол

Като недостатък отчитам, че пътеката не е добре маркирана, но за сметка на това, тя не е трудна за ориентация, тъй като почти през цялото време се движи покрай и по протежението на реката – река Петраница, наричана още Петренски дол.

Къде се намира и как се стига до началото на пътеката

Пътеката започва в района на гара Лакатник. Ако идвате от Своге по шосето в Искърското дефиле, точно преди гара Лакатник трябва да се отклоните вляво към село Губислав и малко след отклонението ще видите водопада при водослива на реките Пробойница и Петраница вдясно от шосето. До водопада има чешма, удобно място за паркиране и информационни табла. От там започва и екопътеката.

Начало: 43.086716, 23.37.

Особености на маршрута

Първо, нека кажа, че и по двата бряга на река Петраница има обособена пътека. Освен това, по нейното протежение са изградени няколко моста. Затова маршрутът на екопътека Петренски дол може да се превъплъти в различни конфигурации. В следващите редове ви предлагам една от тях.

Поглед към пещерите в началото на маршрута
Поглед към пещерите в началото на маршрута

От паркинга поемаме към близкия мост надясно и минаваме по него на отсрещния бряг на реката. Там виждаме табелка към пещера Свинската дупка.

Пътеката към пещерите
Пътеката към пещерите

Продължаваме според табелката по обособената горска пътека към близките пещери.

Свинската дупка е втората пещера и е разположена малко над първата. В самата пещера може да се види интересен масивен сталактон, а зад него още един по-малък. Пещера Свинската дупка е дом на прилепи.

Гледка към река Петраница от пещера Свинската дупка
Гледка към река Петраница от пещера Свинската дупка

След пещерата пътеката продължава по протежение на реката като в един момент слиза до самата река. На това място има изграден мост с метални платна, отвеждащ до другия бряг. Засега пропускаме моста (ще минем по него на връщане) и оттам насетне вървим все близо до реката.

Един от красивите водопади по реката
Един от красивите водопади по реката

От време на време се любуваме на красиви водопади и водоскоци. Реката сега е буйна и водните ѝ форми са невероятни.

В Петренския дол
В Петренския дол

В тази част се открива гледка към чудат менхир – Мъжкият камък.

Менхирът
Менхирът

Високите скали в Петренския дол, също като Лакатнишките скали в близост, са примамливи за катерачите.

Катерачите в Петренски дол
Катерачите в Петренски дол

Минаваме по други мостове с метални платна. Има и разрушени. Последният, по който минаваме е дървен, без парапети. От началото на маршрута до този мост ни е отнело около 30-35 минути ходене, без да броим престоя в пещерите и край водопадите.

Дървеният мост
Дървеният мост

След дървения мост пътеката прави остър завой надясно и продължава плавно нагоре през гората към алпийската поляна и скалите над гара Лакатник. На алпийската поляна тази пътека се свързва с пътеката по Лакатнишките скали.

Според информационното табло при чешмата в началото на екопътека Петренски дол нейният край всъщност се пада малко преди алпийската поляна.

За информация, след дървения мост има и пътека наляво по реката, която за 5 минути пеша води до поляна за пикник, НО основната пътека е тази надясно към гара Лакатник.

Поляната след дървения мост
Поляната след дървения мост

Менхирът Мъжкият камък се пада долу-горе над този дървен мост и разклонението към Лакатник.

До крайната точка на пътеката се върви още около 30-35 минути. Така, цялото разстояние се изминава за около 60-70 минути в посока.

Според мен, най-интересната част от маршрута е долу в ждрелото, затова вие може сами да си прецените каква част от пътеката ще изминете.

Първият и съответно последен метален мост
Първият и съответно последен метален мост

Пътят на обратно до железния мост, който видяхме на отиване след пещерите, е същият и на връщане. Но сега за разнообразие минаваме по моста и по пътеката на десния бряг на реката се връщаме до началото на маршрута при чешмата.

Преди това обаче сме се полюбували на още водопади.

За изминаването на цялата пътека Петренски дол ще са ви необходими поне два часа общо в двете посоки, но аз ви съветвам да си предвидите поне три часа, за да имате време за пещерите, водопадите по реката и кратък пикник на някое от подходящите за това места.

Още водопади в Петренския дол
Още водопади в Петренския дол

Други интересни места наблизо

От същия паркинг, но наляво зад чешмата тръгва пътека към скален венец с множество пещери и скални ниши, познати като Вражите дупки.

При скалния венец на Вражите дупки
При скалния венец на Вражите дупки

От паркинга до скалите се стига за десетина минути, а оттам насетне вие си решавате на коя дупка колко време ще отделите. Все пак, ако нямате пещерен опит, не навлизайте навътре в галериите.

В една от Вражите дупки
В една от Вражите дупки

По Вражите скали са прокарани доста катерачни маршрути с различна степен на трудност.

До гара Лакатник, малко след отбивката за Губислав, ако идвате откъм Своге, се намира карстовия извор Житолюб, който е и отправна точка за екопътеката по Лакатнишките скали.

Публикувано в екопътеки и маршрути, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути и любопитни места в България с красиви фотографии ще намерите в моите книги "Седем дни в Родопите" и "52 екопътеки за всеки", издадени от ИК Сиела. Поръчайте сега чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.

1 Коментар към Екопътека Петренски дол, недалеч от Лакатник

 1. Румен Николов каза:

  Десетки пъти съм слизал на гара Лакатник, за да хвана рейса за Вършец и да гостувам на баба.
  Никога обаче не съм предполагал, че отсреща има такава прелест…
  Задължително ще го обходя в най-близко време!
  Благодаря Ви!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *