Елешнишки манастир „Света Богородица“

Това беше поредната неделя, която посветихме на разходки по софийските манастири. Времето беше чудесно за разходка – след толкова много сняг и дълго задържал се студ, имаше няколко сияйни и необичайно топли за сезона дни, като за късмет, тези дни се случиха през уикенда 🙂 .

Един от манастирите, които посетихме беше Елешнишкият манастир, още един от Софийската Света гора.

Елешнишки манастир "Света Богородица"

Елешнишки манастир „Света Богородица“

Накратко за историята на манастира

Според надписа върху една мраморна плоча до входа на манастира, той е основан през 13-14-ти век. Първото му местонахождение е било на 2 километра югоизточно от сегашното. Бил е девически манастир. В резултат на свлачища този първи манастир се разрушава и монахините се преместват на мястото, където тази света обител се намира и до днес.

Със споменатите свлачища, за съжаление, не приключват бедите на Елешнишкия манастир. През 1793 година манастирът е разрушен от кърджалиите. Възстановен е през 1820 година с ремонтирането църквата и построяването на нови стопански сгради. През периода 1848-1862 година една от сградите на манастира, запазила се и до днес, макар и в много лошо състояние, е превърната в килийно училище. По това време Елешнишкият манастир е важен книжовен и духовен център.

Интересно

Манастирът е разположен в красива клисура край долината на река Яковищица. Мястото тъне в тишина и спокойствие. Тази обстановка се променя в топлите почивни дни, когато манастирът е предпочитано място за разходка и пикник от хората, живеещи в близките населени места.

Елешнишки манастир "Света Богородица"

Елешнишки манастир „Света Богородица“

Църквата е малка, еднокорабна с една абсида и два притвора: единият – традиционен, а другият – открит. Вътре в нея има интересни старинни стенописи. За един от тях – Тайната вечеря – бях прочела предварително, че е много ценен, затова го търсихме много внимателно. Ето го.

Стенописът Тайната вечеря

Стенописът Тайната вечеря

Освен църквата, има три други сгради: две стари и една обновена. Една от старите сгради е точно килийното училище, за което писах по-горе. Колко хубаво би било сградата на това училище да бъде възстановена!

Сградата на килийното училище

Сградата на килийното училище

Как се стига до Елешнишкия манастир

Елешнишкият манастир „Света Богородица“ се намира на 32 километра от София и на около 5 километра северно от село Елешница. Ако тръгвате от София към манастира, трябва да хванете стария път към Ботевград, който се движи покрай магистрала Хемус. Малко преди село Желява по този път, трябва да завиете надясно (наляво е към самото село). След това шосето минава под магистралата и не след дълго се появява дълго чакана указателна табела с две опции: Варна и Столник, като нашата опция тук е Столник. Стотина метра след това, пътят за Столник се отклонява надясно, посоката за Елешница е направо. Минава се през селото и се излиза от него. Пътят е повече от ужасен – целият в дупки. Затова се пътува бавно.

На около 2 километра след Елешница има отбивка в ляво за манастира. На отбивката има и табелки. Следват около 3 километра тесен планински път до манастира.

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


3 Коментара към Елешнишки манастир „Света Богородица“

  1. Паскал Пиперков каза:

    С градски транспорт, с автобус 118 се пътува до с. Желява, оттам – пеша 🙂

  2. Станимир каза:

    Здравейте,
    Чуден е Елешнишкият манастир! Изходен пункт е за изкачване на вр. Мургаш, описан в друг ваш пътепис, като сте стартирали именно от манастира.

    Жалко е, че такива хубави и ценни манастири са оставени да се рушат….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *