Замъкът пред пещерата: чудо невиждано

Все съм виждала пещери и средновековни замъци, но такова чудо – замък, построен частично в пещера не бях виждала. Името му на словенски е Предямски град. Посетихме го при нашата юнска обиколка на Словения, малко след като бяхме видели невероятната пещера Постойна. И въпреки, че бяхме силно впечатлени от видяното и преживяното в Постойнска яма, Замъкът пред пещерата не само не остана на втори план. Напротив! Вряза се някакси в нас и допълни прекрасно този ден, изпълнен с впечатления.

Замъкът пред пещерата
Замъкът пред пещерата

Други подобни замъци

До този момент не бях и чувала да има такива замъци, построени точно пред и залепнали за пещери. Но след като по табелките в замъка прочетохме, че това е най-големият и добре запазен пещерен замък в полите на Алпите започнах да се ровя за информация. Мислех си, че тази превъзходна степен в изказа не би трябвало да е била използвана само за благозвучие. Е, не намерих в интернет информация за друг подобен замък. Ако знаете за някой, моля, драснете няколко реда.

Накратко за миналото на замъка Предяма

Интересното име на замъка се дължи на забележителното му положение – той е кацнал на 127 метрова скала пред голяма пещера.

Замъкът пред пещерата, кацнал на високата скала
Замъкът пред пещерата, кацнал на високата скала

Той е един от най-красивите ренесансови замъци в Словения. Бил е собственост на рицаря Еразъм, познат като словенския Робин Худ. В продължение на една година и един ден той е бил като пленник в собствения си замък, обкръжен от враговете си. Те смятали, че по този начин ще го уморят от глад, ала не знаели за тайния проход, който той използвал за доставки на храна, водещ от замъка до Постойна.

Все пак в района на пещерата е имало живот далеч преди Еразъм. Има данни за живот в пещерата хилядолетие преди него. По-късно постепенно е бил изграден и замъка. Някои части от него датират от 12-ти век. Сегашният си вид замъкът придобива през 1583 година по времето на някой си Иван Кобензл, по времето на който е построена входната кула и по този начин замъкът Предяма заема сегашните си размери.

В низините на замъка
В низините на замъка

По начало, замъкът не е конструиран за комфортен и луксозен живот. Там постоянно са властвали (властват и  до днес!) влагата, студът и тъмнината. Но замъкът е осигурявал нещо много важно на своите обитатели – сигурност.

Според хорската мълва, замъкът е обитаван от духове. През деня всички посетители му се възхищават, но никой не желае да остане там нощем.

Пейзажът срещу замъка
Пейзажът срещу замъка

За успокоение да кажа, че ние там дух не срещнахме през деня. Нощем, за по-сигурно замъкът е затворен за посещения …

Лични впечатления

Пещерите са интересни природни образувания. Средновековните замъци са интересни сами по себе си. Симбиозата между двете е нещо истински уникално. Ето защо замъкът Предяма те грабва още от първия поглед към него. Паркираш, разхождаш се покрай него, хапваш, пийваш глътка вода, а очите ти все в него, привлечени като от силен магнит.

Замъкът Предяма: около паркинга
Замъкът Предяма: около паркинга

Паркирахме, слязохме от колите, направихме няколко панорамни снимки и се насочихме право към входа на замъка.

Замъкът пред пещерата
Замъкът пред пещерата

Билети вече си имахме – бяхме си взели комбиниран билет от пещерата Постойна, включващ и посещение в Предяма. Почасови групи с екскурзовод нямаше, така че не сме губили време в изчакване на ред. Информацията за историята на замъка и самата експозиция в него беше осигурена от информационни табла при най-важните обекти и от цялостна аудио гид система.

Замъкът пред пещерата: портата
Замъкът пред пещерата: портата

Вътре в самия замък минахме през различни по вид, форма и функции помещения – спални, дневни, кухни, изби, тоалетни, затвор, съдилище, параклис. В пещерната част съоръженията бяха доста по-скромни.

Замъкът пред пещерата: затворът
Замъкът пред пещерата: затворът
Замъкът пред пещерата: покоите на свещеника
Замъкът пред пещерата: покоите на свещеника
Замъкът пред пещерата: кухня
Замъкът пред пещерата: кухня
Замъкът пред пещерата: една от работните зали
Замъкът пред пещерата: една от работните зали

Личеше си, че в пещерната част са живели по-бедните обитатели. Не е нужно да се спирам на всяко едно помещение отделно. Подбраните снимки говорят достатъчно добре.

Замъкът пред пещерата: в пещерната част
Замъкът пред пещерата: в пещерната част

Полезно

Замъкът Предяма се намира на 9 километра от пещерата Постойна. Има ясно видими указателни табелки. Все пак, внимавайте, ако сте с кола – пътят на места  е доста тесен и особено, ако трябва да се разминете с автобус, най-добре намалете или отбийте за кратко леко в страни от шосето.

Отделете си поне час, за да разгледате на спокойствие замъка и неговата пещерна част.

Ако ви се иска да нощувате в района на замъка Предяма, вижте варианти в карето по-долу.

Booking.com
Публикувано в свят голям, Словения. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *