Изкачване на връх Мусала – много ходене, много камъни, много хора

Изкачването на връх Мусала ми беше в ума доста отдавна, но по-скоро като добро намерение, тъй като не правех нищо конкретно по въпроса. Тази година обаче се взех в ръце, направих си един план на местата, които искам да посетя и Мусала беше един от задължителните обекти.

Към връх Мусала
Към връх Мусала

Единственият по-висок връх, който бях изкачвала досега, макар и на два пъти, беше Черни връх. Дори бях горда, че съм го изкачила – нали е повече от 2000 метра. Но след похода до Мусала, качването до Черни връх ми се видя като по-дълга разходка в Северния парк.

Малко по-късно във времето изкачихме и връх Вихрен – вторият по височина връх в България. Да, беше по-труден за качване (а и за слизане), но връх Мусала ни даде добър старт и въобще добра отправна точка за изкачване на върхове.

И така. Към Мусала. Беше Илинден, в разгара на лятото. В смисъл астрономическото лято, тъй като истинското все още го чакахме – то не бяха облаци, поройни дъждове, градушки. Слънцето упорито се криеше, а дъждовете се превърнаха в ежедневие.

Подготовката за качване на върха

Подготовката за изкачване на Мусала се изразяваше в три основни аспекта:

 • проучване на маршрута;
 • многократни справки с прогнозите за времето и избор на ден за изкачване (всъщност вариантите за избор се свеждаха до точно две възможности – събота или неделя, но при отсъствие на други варианти и това се приема за избор);
 • набавяне на липсващата, но евентуално необходима екипировка.

Информация за маршрутите до Мусала намерихме в интернет и чрез приятели-туристи, които споделиха ценен опит и впечатления. Екипировката, която ни липсваше не беше много – най-вече удобни туристически обувки и дъждобрани. Другото си го имахме.

Основният ни проблем бяха тези безкрайни дъждове, бури и гръмотевици, които биха развалили всичко. Затова през седмицата преди изкачването правехме чести справки с прогнозата за времето, а в петъка следяхме основно 24-часовата прогноза. Също така следяхме информацията от Планинската спасителна служба и уеб камери. По начало мислехме да тръгнем към Мусала в събота, но благодарение на прогнозите отложихме за неделя и не сбъркахме. Така че смело мога да заявя – прогнозите са верни!

Преходът до връх Мусала

Има няколко маршрута за изкачване на връх Мусала, но ние избрахме най-популярния – през хижа Мусала и заслона Леденото езеро.

Този маршрут се разделя обикновено на 4 етапа, започвайки от курорта Боровец:

 • етап 1: изкачване с лифта от Боровец до хижа Ястребец;
 • етап 2: пешеходен преход от Ястребец до хижа Мусала;
 • етап 3: пешеходен преход от хижа Мусала до заслона Леденото езеро;
 • етап 4: изкачване от заслона Леденото езеро до върха.
Разписание на лифта Боровец - Ястребец
Разписание на лифта Боровец – Ястребец

Придвижването с лифта от Боровец до хижа Ястрбец отне приблизително 25 минути.

Край хижа Ястребец - гледки
Край хижа Ястребец – гледки

Следваше преход до хижа Мусала по широк и сравнително равен път, който ни отне около 50 минути. Някъде прочетох, че този преход е три километра, но за съжаление не се сетих лично да го измеря.

По пътя от Ястребец до хижа Мусала
По пътя от Ястребец до хижа Мусала

За един час от хижа Ястребец до хижа Мусала можеш да видиш доста неща от типичния рилски пейзаж. В този район са и ски-писти Маркуджиците и съоръженията покрай тях.

Гледки по рилската магистрала: лифт Маркуджик 2
Гледки между Ястребец и хижа Мусала: лифт Маркуджик 2

На хижа Мусала направихме 15 минутна почивка край тамошното езеро – това е Долното Мусаленско езеро от групата на Мусаленските езера.

Долно Мусаленско езеро
Долно Мусаленско езеро

Подкрепихме се със сандвичи и продължихме нагоре към заслона.

Хижа Мусала и езерото
Хижа Мусала и езерото

Етап 3 – от хижа Мусала до заслона Леденото езеро – го взехме за час и 10 минути. Пътеката минава покрай няколко езера, на доста места се върви по камъните, има и стръмни участъци. При Леденото езеро направихме още една почивка от 15 минути, след която се устремихме нагоре към върха.

Заслон Леденото езеро
Заслон Леденото езеро

Този последен етап, макар и най-кратък като разстояние, е най-труден и изморителен, тъй като пътеката е с голяма денивелация. Ние го взехме за 30 минути, като на няколко пъти спирахме за по минутка отдих и събиране на сили.

Към връх Мусала - последни метри
Към връх Мусала – последни метри

Така целият преход от станцията на лифта при Ястребец до най-високия връх на Балканите ни отне общо 3 часа със все почивките. Ние слязохме от лифта около 9.30, а на връх Мусала стигнахме в 12.30.

Да кажа, че пътеките, по които се движихме са много добре маркирани. Всъщност има зимен и летен маршрут, които вървят близо един до друг, на места се и пресичат. Зимният е по-труден за ходене през лятото, тъй като почти изцяло минава по камъните.

За информация лифтът лятно време работи от 8.30 до 18.00 часа.

Горе на Мусала

И ето ни на върха. Аз лично бях много щастлива. Още една изпълнена цел (да не казвам чак мечта). Поредната отметната точка от плана.

А там, на върха беше много приятно – широко пространство с гледки на всички страни. Наистина случихме на време – слънцето надничаше през малки рехави облачета и не прежуряше, а вятърът почти го нямаше. На моменти само лекият полъх напомняше за него.

На Мусала - гледки
На Мусала – гледки
На Мусала - гледка към Леденото езеро и хижа Мусала
На Мусала – гледка към Леденото езеро и хижа Мусала

Имаше моменти, в които по околните върхове бързо преминаваха къде по-малки, къде по-големи облаци. На места падаше мъгла, на други се вдигаше. Използвахме всяка възможност, когато и където мъглата се вдигаше да се наслаждаваме на гледката към близките върхове, гънките на планината, камъните и езерата.

На Мусала - гледка към околните върхове
На Мусала – гледка към околните върхове

Останахме цял час да се наслаждаваме на върха и на планината.

На Мусала - гледка към хижа Мусала и езерото
На Мусала – гледка към хижа Мусала и езерото

Тук е мястото да посоча, че връх Мусала е обект номер 80 от 100-те национални туристически обекта. Самият печат се намира в хижата, там горе на върха.

Високо-планински цветя
Високо-планински цветя

Обратният път

Бях убедена, че пътят надолу ще е по-лек и ще го вземем по-бързо, но някак не ни се получи. Слизането, особено по камениста и стръмна пътека се оказа приключение поради голямото натоварване на коленете и прасците. Освен това все по-силно започнахме да усещаме умората. В крайна сметка обратния ни път от връх Мусала до лифта отне точно толкова време, колкото и преходът до върха – 3 часа, включващи и почивките.

Мога да кажа, че от близо 6 часа ходене, качване и слизане по камъните, в края на прехода нямах нито една нераздвижена става. Направо бях леко разглобена от кръста надолу. Но всички бяхме много доволни.

Около 16.30 бяхме на Ястребец на станцията на лифта. Там се бяха събрали много хора за слизане и трябваше да чакаме ред, но все пак не чакахме много време – 15 минути на опашката и бяхме в кабинката.

И още: Мусаленска пътека

Класическото изкачване на връх Мусала от курорта Боровец е без лифта Боровец – Ястребец. От Боровец се тръгва по Мусаленската пътека, която отвежда до хижа Мусала за около 3-4 часа. От там насетне маршрутът е същият – етап 3 до Леденото езеро и етап 4 до връх Мусала.

Мусаленската пътека започва преди двореца Царска Бистрица. От Боровец поемате по асфалтовия път към резиденцията и малко преди нея вляво от шосето се отделя пътеката. Има си табелки. Приблизителни координати на началото на Мусаленската пътека: 42.2573357, 23.597018.

В заключение

По време на нашето изкачване имаше много хора като нас, устремили се към върха. Голяма част от тях бяха чужденци. Направи ми впечатление, че сред групичките имаше няколко малки деца на не повече от 7-8 години. Хубаво е така децата да се възпитават от малки в любов към планината, природата и движението.

Към Мусала - много, много хора
Към Мусала – много, много хора

Накрая искам горещо да препоръчам на всички едно такова приятно изживяване, каквото е изкачването до връх Мусала. Не е чак толкова сложно, но е много приятно и зареждащо. Разбира се, трябва да се направи съответната подготовка като проучване на маршрут, прогноза за времето и набавяне на екипировка, но хубавите гледки, езерата, движението, чистият въздух и положителните емоции си струват усилията!

Публикувано в 100-те национални обекта, изкачване на върхове, на един ден от София, планински първенци с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

122 Коментара към Изкачване на връх Мусала – много ходене, много камъни, много хора

 1. Kalojan каза:

  Prekrasno, blagodarq za poleznata informaciq.

 2. Любомир Савчов каза:

  Днес, повече от година по-късно мога с удоволствие да заявя, че и аз изкачих върха, и то по абсолютно същия маршрут. Статията е напълно точна, за което благодаря, макар и да попаднах на нея впоследствие. Забавното е, че септември тази година се оказа много по-благоприятен от юли миналата, времето днес беше повече от добро за туризъм. 🙂

 3. Maria каза:

  Много полезен коментар по това приключение. Досега се плашех, че може би за Мусала са нужни много повече усилия и подготовка, отколкото бях готова да дам, но след прочетеното съм убедена, че ще се справя. Следващото лято и аз ще съм там!

 4. Ели Иванова каза:

  успех, Мария, разбира се, че ще се справиш, щом и аз успях 🙂 ! Качването на Мусала не е трудно по този маршрут, нито опасно, само човек да има добри обувки, резервно яке, нещо за хапване и да следи за добро време.

 5. Десислава каза:

  Благодаря за полезната информация. През лятото със семейството ми ще покорим върха 🙂

  • Таня каза:

   Деси, планината не се покорява. Тя сама избира дали да те допусне. Вие можете да изкачите,да се възхитите, но не и да покорите върха.

 6. Ели Иванова каза:

  Здравете, Деси, и за много години! Сигурна съм, че изкачването ще ви хареса!

 7. Цецка каза:

  Благодаря за полезната информация!

 8. Ерол каза:

  Благодаря за статията!
  Това лято и аз се глася да се изкача на връх Мусала. За целта имам следния въпрос:
  След подробно проучване на маршрута, възможно ли е да се покори върха без помощта на планински водач?

  Поздрави,

  • Ели Иванова каза:

   здравейте. Напълно възможно е, самите ние го направихме, без да сме спортисти или планински водачи. Просто следвайте маркировката. Ако ходите през почивните дни, със сигурност ще има и доста хора.

   Много важно е да следите прогнозите за времето и да подберете ден с хубаво време. Но въпреки прогнозите си носете по-дебел пуловер и дъждобран. Планина е все пак.

 9. Жана Манолчева каза:

  Благодаря Ви за чудесния фоторазказ. Хареса ми Вашето мнение, че децата трябва да се възпитават в любов към природата, планината и движението, защото така неусетно се изграждат основни черти на характера. Имам молба към Вас: бихте ли ми помогнали да се ориентирам с каква програма се правят тези фотописи. Със съпруга ми сме запалени планинари и можем да споделим по този начин много наши приключения, с което да сме от полза на други хора, решили да направят тези преходи.

 10. Ели Иванова каза:

  здравейте, Жана, благодаря Ви за отзива и хубавите думи. Ако съм разбрала правилно въпроса Ви, за блога използвам Уърдпрес като платформа. Тя може да се ползва безплатно съгласно лиценза й. Има два варианта да я ползвате – единият е да се регистрирате в https://wordpress.com/ и да започнете веднага с помощта на наличните средства и функционалности да изграждате блога си. Другият вариант е да я изтеглите от https://wordpress.org/ , след това да си закупите хостинг и да я инсталирате там. Настоящият блог използва втория вариант.

  • Жана Манолчева каза:

   Ели, благодаря за експресната информация! Аз съм малко начинаеща, но се надявам да се справя и когато това се случи, ще Ви изпратя непременно първия си фоторазказ. Пожелавам Ви много и приятни приключения из нашите планини. Ще Ви пиша отново! Поздрави!

   • Ели Иванова каза:

    Жана, благодаря Ви за пожеланията, да Ви се връщат. Успех също така с новото начинание! Непременно ми пишете, когато започнете с разказите.

    Поздрави и прекрасни почивни дни,
    Ели Иванова

    • Ани каза:

     Прекрасно! Благодаря Ви за полезната информацията! Мисля да го направя!

 11. калоян каза:

  Искам да попитам колко пари струва лифтът до хижа Ястребец

  • Ели Иванова каза:

   здравейте, Калоян! Благодаря Ви за интереса, както към моя блог „Друми в думи“, така и към изкачването на най-високият връх на Балканите – Мусала. Трябва да кажа, че откакто го изкачихме мина доста време. Доколкото помня, по време на нашето посещение на Боровец и качването ни на връх Мусала, билетчето струваше около 10 лв, за възрастен човек в двете посоки. Да, пазихме си билетите, докато изкачвахме връх Мусала, за да можем да ползваме лифта и в обратната посока от хижа Ястребец до курорта Боровец.

   • Мариана Йосифова каза:

    В отговор на г-н Калоян: Ще изкачваме върхът този месец (VII 2016)
    с група. Уведомиха ни, че трябва да подготвим 12 лв. за лифта.
    И аз изказвам благодарности на Ели Иванова за прекрасното представяне на маршрута. Успех при следващи дестинации!

    • Ели Иванова каза:

     здравейте, Мариана, благодаря Ви за полезната информация! Успех към върха!

 12. На 28.07. 2016 г. решихме да се разходим към вр. Мусала. Нямахме за цел да покорим върха, защото бяхме убедени, че ни е нужна по-добра подготовка. Затова и не тръгнахме по обичайния маршрут, след като слязохме от лифта на вр. Ястребец. Поехме по широката пътека вдясно, която водеше към билото на планината. Бяхме сами, далече от гълчавата долу. Няма такава магия! Там, горе, искаш времето да спре. Сами сред върховете, каменните пътеки, полегналите иглолистни храсти и тревите. Изкачихме се почти до съседния връх, но тъй като ни беше за първи път, а и нямаше туристи наоколо, решихме да не рискуваме и се върнахме обратно по същия маршрут. Не съжаляваме, че не стигнахме върха, макар че бяхме на крачка от него. Винаги има втори път! Върнахме се щастливи, заредени, пречистени и окрилени от вълшебната природа на великата планина.
  Ще се върнем отново!

  • Ели Иванова каза:

   здравейте, сем. Георгиеви, благодаря за споделения опит. Вие сте изследователи! Пожелавам ви следващия да качите Мусала – шапката на Балканите. Енергията пак ще струи към вас!

 13. Иван каза:

  Благодаря Ели. Написаното е много повече от споделен опит.

 14. Калина каза:

  Здравейте!
  Този уикенд и ние планираме да се качим на горе. Била съм на Мусала преди 11 години и ще се радвам отново да видя красотите от върха. Тогава нямахме време, беше есен, стъмваше се рано и буквално тичахме по камъните на връщане.
  Сега си пожелавам бавно и с наслада, с приятели, дано и в хубаво време.
  (не знам защо, но винаги съм смятала, че трябва да се отнасяме с респект към планината – не покоряваме върховете, изкачваме ги… Трябва да сме благодарни, че ни допуска до съкровените си места и да я уважаваме :))

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Калина, благодаря за отзива. Така е безспорно, планината ни покорява и винаги трябва да имаме към нея нужния респект! Пожелавам Ви приятни моменти и леко изкачване!

 15. Румен каза:

  Много благодаря за информацията. И ние сме на море и всяка година след това качваме някой връх. Аз съм спортист и не ме плаши нито време нито ходене, но другите с мен ме бавят и се съобразявам с тях, а и поемам отговорност така….и по-точно исках да разбера времето за изкачване и дали ще успеем с лифта на връщане, но сега ми стана много ясно!!!

  • Ели Иванова каза:

   здравейте, Румен, благодаря за отзива! А иначе – да, скоростта на групата се равнява на най-бавния.

 16. Румен каза:

  След вр.Мусала два три дни почивка и сме на вр.Вихрен…

  • Ели Иванова каза:

   Макар и малко по-нисък, Вихрен е по-труден за изкачване от Мусала. Там още от началото на маршрута, имам пред вид от хижа Вихрен, денивелацията нагоре е голяма. Пътеката е изцяло по камъните и се върви бавно. Също така, времето се сменя доста бързо. Преди месец ние опитахме да го изкачим, но за съжаление, не успяхме, тъй като точно на средата на качването падна гъста мъгла, заваля силно и започна гръмотевична буря и достигането до върха стана невъзможно. Затова за Вихрен, е още по-важно проучването на прогнозите за времето. Но в хубаво време, предполагам, че макар и изморително не е проблем, особено за вас, щом сте спортист.

   Успех и хубаво лято!

   • Ив каза:

    Здравейте,
    Вчера изкачим Вихрен.
    И искам да Ви споделя следното:
    Когато се тръгне от х. Вихрен е желателно да се хване най-дясната пътека , защото е много по -лека и приятна за качване с минимално присъствие на камъни. В пътеписа Ви виждам , че сте писали „Пътеката е изцяло по камъните и се върви бавно.“. Това е така , но става въпрос за по -трудната пътека – реката от камъни. Установих го след като на слизане вместо логично да хванем лявата пътека ( по която се качихме) тръгнахме по дясната , която ни отведе до реката от камъни. Ужасно забавяне и затруднево слизане. Толкова не се изморих на качване , колкото на слизане по този камък. На седловината се събират и двете пътеки. За това е желателно на качване да хванете на дясната пътека и логично на слизане ни се пада от ляво същата пътека. Успех.

    • Ив каза:

     Благодаря за информация за Мусала. Мисля това да ми е следващото предизвикателство.

    • Ели Иванова каза:

     здравейте и благодаря за интересната информация! Надявам се, че ще бъде полезна за много хора.

 17. Таня Спирова каза:

  Много полезна статия,браво и благодаря за информацията,в най-скоро време и ние ще го покорим върхът и нямам търпение вече!Поздрави и отново благодарности за полезната информация 🙂

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Таня, благодаря за отзива. Радвам се, че статията е била полезна. Приятно изкачване! Точно сега е най- доброто време за това.

 18. Павел каза:

  Скоро ще тестваме този маршрут, цената на лифта каква е?

  • Ели Иванова каза:

   малко по-горе в коментарите имаше актуална информация, че цента на лифта е 12 лв.

 19. След седмица ми предстои второто изкачване на върха и тази страничка ми помогна да си припомня някои неща.

  Благодаря ти!

  🙂

 20. Иво каза:

  Здравейте!
  Като дете ходих доста с нашите…. Но на Мусала не сме се качвали поради една или друга причина (пр. лифта слизаше 15-15,30 ч. за последно). Вашата публикация ми помогна да изкача Върха. Благодаря!

  • Ели Иванова каза:

   здравейте, Иво, благодаря за отзива! Вярвам, че ви е харесало там горе.

 21. Yo Ana каза:

  Благодаря за полезната статия 🙂 Четох я няколко пъти като се стремях да запомня всичко. Та….изкачих и аз върха, За мен това беше сбъдната мечта. Всяка капка пот и всяка болка в ставите си струва, когато видиш красотата от върха…. С последни сили се изкачих , но бях безкрайно доволна и щастлива, че съм там. Успях да се насладя, успях и да хвана дъжда, почти успях и да падна в хлъзгавата от дъжда почва 🙂 Даже си взех и книжка с 10-те първенци на България! Та….остават още за качване 🙂

  • Ели Иванова каза:

   здравейте, Ана, благодаря за отзива и споделените впечатления. Радвам се, че съм успяла да помогна! Желая Ви скорошно изкачване и на останалите планински първенци!

 22. Калинка Пулева каза:

  Благодаря за чудесната информация.Никога до сега не съм изкачвала връх,но смятам Мусала да бъде първият ми връх. Живея на морето и не знам защо ,но лятото винаги ми минава покрай него.Попаднах случайно на фотопътеписа ви и така ме увлече всичко в него…че реших…може би е дошло времето да се разделя с морето за някой и друг ден през лятото и да потърся красотата и на планината.За жалост това лято вече е на свършване….но за следващото от сега ще си планирам отпуската и непременно ще пробвам и аз да изкача върха.Ще се доверя изцяло на написаното от вас и ще използвам цялата информация и маршрута ви.
  Още веднъж благодаря…..!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Калинка, благодаря Ви за коментара. За следващото лято непременно планирайте разходка в планината! Ще се убедите сама колко зареждаща е тя. Но преди това се подгответе добре и следете времето.

 23. Иво каза:

  Здравейте!
  Миналото лято и аз се докоснах до красотите на най-високия връх на Балканите!
  И да си кажа честно не ми беше изобщо лесно защото съм малко по пълен но благодарение на ИНАТА си го направих!
  Тази година година си купих книжката с 100-те национални туристически обекта и вече минах половината.Та в този ред на мисли искам да помоля някой който е решил да качва върха и не му представлява трудност да ми вземе печат от станцията защото аз надали ще се мога да се кача втори път доста ми беше трудно пък бих искал да имам печат от горе!
  Благодаря предварително!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Иво, поздравления за постижението! Аз също бях много горда на връх Мусала. Не мога да кажа, че ми е било много лесно да го изкача. Дано някой се отзове на молбата Ви. Може да оставите, ако решите, някакви публични контакти за връзка с Вас.

 24. тодор стоянов каза:

  Днес 20 10 2016 КАЧИХ ВРЪХ МУСАЛА -МАКАР ЧЕ ПО ТОВА ВРЕМЕ НЯМА ЛИФТ ЕТАПИТЕ НА КАЧВАНЕ МНОГО МИ ПОМОГНАХА-БЛЯГОДАРЯ

 25. Благодаря Ви за пътеписа, Ели.
  Ако се получи зимното изкачване 4-5 февруари ще вметна няколко реда за този вариант 🙂

 26. Ризван каза:

  Много ценен пътепис.Информацията е много полезна за решилите да се насладят на прекрасните гледки от върха.Чудесни снимки.Ще ни бъде приятно да прочетем и други такива неща от Вас.

 27. Кристина каза:

  Здравейте, Ели. Много интересен разказ, благодаря Ви. Като ученичка съм изкачвала Мусала , но от другата страна, откъм Маричините езера. Дори не помня продължителността на прехода. Не помня тогава да е имало печати, аз пих един чай и си купих значка, която пазя и до днес. Планирам да заведа съпруга си и децата. Ще се радвам да е още тази година.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Кристина, благодаря Ви за коментара! Непременно опитайте с този маршрут кум връх Мусала! Само, изчакайте още малко, за да се позатопли времето. Успех и страхотни приключения!

 28. Еха, явно наистина този връх си заслужава. Ако трябва да съм честен – никога не съм го изкачвал до горе, правехме си по една малка разходка с приятели до хижа Мусала от време на време. Но съвсем скоро този факт ще бъде променен. Благодаря за споделеното инфо! 🙂

  • Ели Иванова каза:

   Всеки връх си заслужава, а връх Мусала, освен, че е първенецът на Балканите, не е от най-трудните за изкачване. Така, че – успех с изкачването и после споделете впечатления!

 29. Яна Иванова каза:

  Напълни ми душата със щастие. Държа да те похваля за въвличащото в историята умение да разказваш 🙂
  Живот и здраве, това лято и аз ще се организирам и ще преживея това невероятно приключение.

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря ти, Яна, за интереса и споделените хубави думи към мен и блога! Желая успех и приятни емоции при изкачването ви до шапката на Балканите – връх Мусала! Ще се радвам, като се върнете, да споделите топли впечатления.

 30. Божидар Петров каза:

  Много благодаря за публикацията. Много точно описание.На 23.юли изкачихме в. Мусала. Времето беше много хубаво и ясно. Радващо е ,че пътеката беше изпълнена с народ и то повечето млади хора.
  Винаги е по-добре за човека да бъде колкото се може по-близко до природата,която ни е един от най-големаровеите дарове.д

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Божидар, благодаря Ви за отзива! Така е, наистина – трябва да сме по-близо до природата, тя зарежда с енергия. Поздрави!

 31. Бисер Янакиев каза:

  Интересен пътепис, тъкмо се чудех колко е пътят в часове до върха и горе-долу се ориентирах, скоро ще то усетя и на свой гръб, надявам се 🙂 !

  • Бисер Янакиев каза:

   Само забравих да питам, има ли паркинг до лифта за Ястребец и някой знае ли каква е таксата за престой на автомобила за горе-долу един ден?

   • Ели Иванова каза:

    Да, има паркинг точно до станцията на лифта за Ястребец, но не си спомням колко струва. Приятно изкачване на Мусала!

 32. Pip каза:

  Докато четох разказа ви, имах чувството че аз съм го писала, разказвайки за пътуването ни до Рилските езера! Нито едно пътуване не ме е впечатлявало толкова колкото това, предполагам че и изкачването на Мусала би ни донесло същото преживяване!

 33. Иво каза:

  Качихме го на 17.08.17 г. заедно с три деца на по 10 години. При зобра мотивация, върхът е постижим от всеки, а чувството, да си на най-високото място на Балканите, е неповторимо. Отиване – 4 часа заедно с лифта и почивките. Връщане – 3,5 часа. Разстояние между хижа Ястребец и връх Мусала – 8 км. Денивелация – около 560 м.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Иво, поздравления за постижението! Страхотно е, че учите децата от малки в любов към природата, движението и планината!

 34. Нина Иванова каза:

  Здравейте,
  Искам да благодаря за точното описание. Преди 2 седмици аз и моята половинка го покорихме. На телефона ми беше отворена статията и благодарение на нея се ориентирахме и правехме сметки колко имаме да вървим и по какъв терен. Изкачването ми беше сравнително лесно. Даже по-лесно отколкото качването на Седемте рилски езера (въпреки, че съм ги качвала 4 пъти). Явно това е строго индивидуално. Ние успяхме да го покорим за 2 часа и 30-40 мин (не броя пътя с лифта). Горе също прекарахме около час в разходка, снимки и хапване. Може би ако не беше дошла мъглата и не беше започнало да ми става хладно, нямаше да тръгнем скоро. Наистина е пленителна гледката, която се открива.
  Отново много Ви благодаря. Ще се възползваме и от другите статии, които сте писала за пътеводител. Дай Боже да сме здрави! Всичко добро и още покорени върхове Ви пожелавам 🙂

  • Ели Иванова каза:

   Нина, много благодаря за хубавите думи и споделения опит! Поздравления за изкачването на връх Мусала! Желая Ви още много покорени върхове и красиви места!

 35. Тази година, на 9-ти септември, аз и моята съпруга успешно изкачихме връх Мусала. Донякъде беше рисковано, защото беше облачно и буквално метри преди върха ни заваля мокър сняг (по-скоро ледени топчета, като суграшица) и трябваше да се приютим за малко в метеорологичната станция. Уви, планината, дори и да беше милостива към нас и да ни допусна до себе си, лошото време ни лиши от гледка горе. Но гледаме позитивно – заради това лошо време следващата цел догодина или по-нататък да направим повторно изкачване в слънчев ден! 🙂

  Трябва да си призная, че блогът доста ми помогна за маршрута. Има някои разминавания обаче. За мен най-труден бе предпоследният участък – между хижа Мусала и заслон Леденото езеро. Веднъж щом стигнах до Леденото езеро, нямах никакво съмнение, че ще стигна и догоре. Бавно, с нови сили, лека-полека, пъплейки като мравки, за 20-тина или 30 минутки додрапахме до горе и се снимахме на прословутата пирамида. Добре, че дъждът не повреди телефона 🙂

  Подготовката за Мусала се състоеше в следното, започвайки от юни 2017 година в следния ред: качване на Копитото, слизане до Боянския водопад, четири пъти изкачвания на Черни връх (на които тествахме издръжливост, дрехи, обувки) и изкачване на Рилските езера до Езерен връх (върхът 25 метра над Сълзата, обща височина 2560 метра).

  Тук дойде голямата изненада – Рилските езера и Езерен връх (дори и да е много по-нисък от Мусала) се оказаха много по-трудни за мен от Мусала. Много хора казват същото. Подозирам, че причината за това е донякъде и психологическа – на път към Мусала има две хижи (Ястребец и х. Мусала!), един заслон – Леденото езеро, който е електрифициран и може да се спи, и разбира се, метеостанцията на Мусала. Винаги човек има къде да се подслони и да му бъде оказана помощ, ако закъса.

  Но като цяло пътеката нагоре към Езерен връх, за да се видят 7-те Рилски езера, е доста по-стръмна от тази на Мусала, която се вие като серпентина.

  Да видим какво предстои оттук насетне. Може би Мальовица, но това е още по-плашещ връх. Май там трябва още по-здрава подтоговка.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Светослав, благодаря Ви за отзива и споделената информация за изкачването на Мусала и на Езерния връх! Поздравления! Според мен, също има психологическа елемент, когато сравняваме маршрутите. Наистина, пътеката към най-горното от Седемте Рилски езера – Сълзата, е стръмна и нелека за изкачване, но някак, човек, като че ли не е очаквал там това, докато за Мусала си е подготвен, че ще се хвърлят усилия – все пак е най-високият връх на Балканите.

 36. Силвия Атанасова каза:

  Здравейте,
  Изчетох доста неща и все пак не ми стана ясно: Аз, например съм сама, няма ли организирана група, сборен пункт, където да се съберем и тогава да тръгнем. Или който иска, мята раницата на гърба и тръгва?!
  И другия ми въпрос е: Сега през зимните месеци- октомври, ноември, декември, не се ли прави поход?

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, това е блог и дава информация, идеи и съвети за пътувания. За организирани пътувания ще трябва да се обърнете към туристическа агенция.

 37. Поли каза:

  А месец март или април става ли за изкачване?

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, става и по това време, но си трябва стабилна зимна екипировка и подготовка. Не тръгвайте неподготвени!

 38. сем. Василеви каза:

  Здравейте,
  Благодаря за статията и споделения опит. Лично за мен е много полезна, защото никога до сега не съм ходил на най-високия връх на Балканите. Всъщност от нашите първенци съм бил само на Черни връх и връх Ботев. Решихме между 15 и 18 август в зависимост от времето и когато децата ни се приберат от Англия да се качим на връх Мусала. Ще има и обратна информация за преживяното.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, благодаря за интереса и отзива! Желая ви приятно изкачване и незабравими моменти на Мусала! Ще се радвам да споделите как е минало.

 39. Георги каза:

  пробвайте да катерите без лифта 🙂 отнема обаче много повече но при хубаво време се запомня повече. признавам че го пробвах преди много години и вярно че беще щото правеха профилактика на лифта (всеки последен петък на месеца тогава, сега не знам дали е така) и от неволя тръгнахме пеша но стигнахме само до хижата, нямаше време за повече но си е преживяване!!

 40. Hakmet Ramadan каза:

  Mnogo polezen i obektiven analiz na marshruta….Blagodarya vi! …Minaloto lyato se kachih na Malyovitca….Edinstveno…usloviyata v Planinskata Shkola sa dosta kazarmeni!

 41. Hakmet Ramadan каза:

  ..Mnogo milo Eli…..Blagodarya vi…Po vashite puteki….adrenalina e v izobilie!

 42. Тони каза:

  Умирам от смях като прочета, че някой покорил Мусала като се качил с лифта и после се разходил (визирам коментиращите) 😁
  Препоръчвам качване от Боровец по Мусаленска пътека. Трябва да се тръгне към 6-7 сутринта и е тежък преход, но си струва.

  • Мончо каза:

   Умирам от смях като прочета осъдително и пренебрижетелно отношение към чуждите постижения. Ми ходи ти по Мусаленкста пътека! Не, тръгни от връх Ботев пеша и така покори връх Мусала, иначе не те признвам! Никой не ти е длъжен с нишо, бе, лелче!

  • Пенка каза:

   Здравейте.Може ли да ми дадете по подробна информация от къде започва Мусаленска пътека и добре ли е маркирана.

   • Ели Иванова каза:

    Здравейте, пътеката започва преди резиденцията Царска Бистрица. От Боровец поемате по асфалтовия път към резиденцията и малко преди нея вляво от шосето се отделя пътеката. Има си табелки. Приблизителни координати на началото на Мусаленската пътека: 42.2573357, 23.597018. Относно маркировката, не мога да кажа за цялата, защото съм минавала по малка част от нея. Тази част беше добре маркирана. Вероятно и останалата част също, все пак туристическите пътеки в Рила като цяло се поддържат.

    Все пак, на всяка цена имайте предвид, че там все още е зима и може да се окаже опасно!

 43. Петър Пехливанов каза:

  По мусаленска пътека преходът не е кой знае какво, но е доста ходене. Терена до хижа Мусала не е по-различен от терена нагоре като трудност. Но тази година ще ползвам лифта, защото ще съм с децата си на шест и на една годинки. Така че не е толкова смешно да се ползва лифта 🙂

 44. Стела каза:

  Здравейте, със семейството ми смятаме да се качим до върха в средата на юли. Децата ми са на 7 и на 13 години. Аз съм много ентусиазирана, а заедно ходим навсякъде по гори и планини. Имам няколко въпроса – щеките необходими или задължителни ли са и ако предния ден, защото така смятаме да направим, сме ходили до Рилските езера дали ще е добре на следващия да качим и Мусала?
  И аз като някои други смятам да ползвам вашето описание на пътя – изключително точно изглежда, а и ще е красиво!
  Поздрави от Бургас!

 45. Ели Иванова каза:

  Здравейте, благодаря за интереса! Всичко е индивидуално – ние качвахме върха без щеки, но имаше и доста хора с щеки. Колкото до комбинацията с езерата, това трябва вие да си прецените в зависимост от вашия физически опит и издържливост.

 46. Тереза каза:

  Здравейте, на всички планинари! На 01 юли2018 ще се качим до връх Мусала. Дано времето да е благосклонно и да позволи така желаната екскурзия! Обещавам, да споделя с всички вас това преживяване!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Тереза, надявам се, че сте успели! Ще очаквам отзива Ви за изкачването на Мусала. Поздрави!

 47. Емил каза:

  Благодаря за прекрасната статия, която от преди няколко години я прочетох, но сега на 14.07.2018 я реаализирах с група приятели. Всичко беше така, както е описано и на всички ни помогна много за по-лесно изкачване на върха.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, поздравление за постижението и сърдечни благодарности за отзива и хубавите думи!

 48. Блага Попова каза:

  Здравейте,за информация – в понеделник и вторник лифт Яатребец не работи !На 24.06. тръгнахме по Мусаленската пътека ,покрай лифт Маркуджик и преди да стигнем хижа Мусала се спусна мъгла ,заваля и се върнахме .Надяваме се септември месец да успеем .

 49. Привет,
  Благодаря, за страхотното описание ( точно, ясно и най-важното 🙂 ) . На 15.08.18 бяхме с децата на върха към 13ч. за съжаление малко преди финала се спусна мъгла и заръмя. Поздравления за сайта много помага. За три дни посетихме Еко пътка Бели Искър,втория ден Рилските езера до края 🙂 и третия Мусала. Благодаря отново за сайта много помага ❤️

 50. Красимир Костов каза:

  Здравейте,поздравления и от мен за чудесната идея да споделите за изкачването до Мусала.На 14.09.2018г имам намерение да опитам да изкача върха.Тръгвам от Ямбол с влак(2.18часа) около7.00часа пристигам в Костенец и от там до Боровец с автобус и т.н.Та въпросът ми е: ако има желаещи от този регион -пишете!За сега „синоптик“обещава време без валежи:0884121459
  Поздрави

 51. Здравейте,и аз да благодаря за чудесно поднесеното приключение!Подейства ми много зареждащо!Имам намерение да опитам да се изкача на Мусала на 14.09.2018г.Ще тръгна от Ямбол в 2.18ч. с влак,около 7.00ч. пристигам на гара Костенец.От там до Боровец с автобус и после лифта и т.н.Имам въпрос:ако има желаещи от този район тел:0884121459.Поздрави

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, благодаря за отзива и хубавите думи! Желая Ви приятно изкачване на връх Мусала! Ще чакам отзиви.

 52. Майя Вацкичева каза:

  С удоволствие чета вашите пътеписи. Миналия месец се качих два пъти до Мусала – по източната и западната част на мусаленския венец. За лифта информацията ми е, че през уикенда отваря преди 8:30. От горната станция последно качват туристи в 17:45. В 18 слизат служителите. През уикенда препоръчвам да се изкачва през връх Алеко, защото има много малко хора. Пътеката е ясна, въпреки че няма лентова маркировка. Подсичането на вр. Алеко е по тясна пътека със скали от едната страна и много стръмен склон от другата и за хора със страх от високо може и да не е много подходяща. След Алеко през вр. Безимен се върви почти само по големи камъни. Качването на Мусала след това е по пътека. Като време е може би една идея по-бързо отколкото по стандартната пътека.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, благодаря за отзива и интересната информация! Не съм опитвала този маршрут към връх Мусала, но ще си запазя информацията, която давате. Иска ми се да пробвам и от там.

 53. Здравейте,Ели!Направих своя“излет“ в Рила.За съжаление не можах да изкача Мусала-стигнах малко след Леденото езеро.Някак си не ми се получи,а и си забравих картата 100-те нац.обекта.Направих своите изводи-проверих новите си туристически обувки(Лидъл),които препоръчвам на всички,много са добри.Догодина ще дойда пак,но тогава с нощуване на хижа Мусала и не сам.Още веднъж благодаря за вдъхновението.което ми дадохте с чудесния Ви фоторазказ.Поздрави

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Красимир! Благодаря за отзива! така се получава, понякога. Желая Ви успех следващия път и не спирайте!

 54. Алекс каза:

  Благодаря за пътеписа 🙂 Качвал съм се преди доста години на Мусала, но не се върнах, а продължих ктм Грънчар. Сега, обаче, събирам информация за лятото – обещал съм на внука ми да го заведа на Мусала и нямах представа за връщането от върха! Полезна информация, излиза че трябва да планирам толкова време за връщане, колкото и за качване. Дано се вместим в 8 яаса 🙂
  Поздрави!

 55. Марто Рангелов каза:

  Благодаря за информацията !

 56. Валентин каза:

  Може ли да питам какъв цвят е маркировката след лифта?

 57. Елица каза:

  Поздравления за стархотния блог. Не знам къде съм бляла до сега, че не съм го видяла
  Пътеписите са абсолютно точно описани и като ги чета отново се връщам към местата, които сме посетили. През есента изкачихме Мусала и толкова ни хареса, че планираме тази година пак да го направим.
  Който не е ходил там хич да не се чуди ами да тръгва смело. Всички усилия се възнаграждават като стъпиш на върха.

  • Ели Иванова каза:

   Ели, много благодаря за хубавите думи! Пожелавам още много върхове да изкачите!

 58. Кремена каза:

  Мисля, че го намерих: „В планината оставяй само стъпките си и взимай само спомени.“
  Колко красиво е казано!

 59. някой каза:

  Добре беше да опишете екипировката си.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Някой,

   Изкачих връх Мусала със следната екипировка отгоре надолу: шапка с козирка, лятно яке, суитчър, тениска (бельото ще го пропусна, но за всеки е индивидуално), дънки, чорапи, туристически обувки, раница с вода, сандвичи и дъждобран.

   Надявам се, Някой, да Ви е полезно!

 60. Десислава Димитрова каза:

  Здравейте!
  Чела съм няколко пъти пътеписа за изкачването на Мусала. На мен ми се иска със семейството да направим мини екскурзионно летуване в Рила с изкачване на Мусала. Обмислям маршрут от х. Чакър Войвода до х. Заврачица.
  И след това през върха до х. Мусала. Бихте ли споделили вашите впечатления от х. Мусала. Дали е добра идеята за преход от х. Заврачица до х. Мусала през върха? Знаете ли колко часа ще ни трябва като ние сме със средна физическа подготовка?
  Благодаря предварително за отговора ви!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, доколкото знам, хижа Мусала не работи, но може да се спи на хижа Ястребец. Нямам впечатления от маршрута от хижа Заврачица до връх Мусала и съответно не мога да го коментирам.

 61. Любомир Николов каза:

  Когато бях на 37 години изкачих Мусала от хижата през Леденото езеро за 55 минути! Бях сам. Беше прекрасен летен ден, младост!!!

 62. Антон Лишев каза:

  Пътеписа е доста изчерпателен и полезен.
  Няколко пъти го четох при подготовката ни за това върховно изживяване. И след две години чакане, това лято мечтата бе осъществена. Изкачихме върха със съпругата и двамата ни внука – на 10 и 11 години. Едно уникално преживяване, вълнуващи гледки, и чувство на гордост. Заслужава си усилията.
  Само искам да предупредя, че времето за изкачване на върха от нетренирани туристи не е 3 часа. Ще са нужни 4 часа. Така че трябва да се тръгне най-късно в 9.00 часа с лифта от Боровец, за да се върнете около 17.30 на станцията на лифта.
  Желая ви успех.

 63. А каза:

  Много увлекателно написано, за човек който почти нищо не чете на Бг, това го прочетох с удоволствие : )

 64. Нина каза:

  Здравейте!

  След 2-годишно бленуване осъществих една от мечтите си 🙂
  Пътеписът Ви е детайлен, полезен и увлекателно написан. Подготви ме за прехода. Благодаря Ви!

 65. Анка каза:

  Прекрасно представяне! Благодаря Ви за полезната информация! Мисля да се възползвам и да го направя!

 66. Васил каза:

  Вихрен не е вторият по височина връх в България, а е най-високият връх на втората по височина планина. Има разлика.

 67. Благодаря много за полезната информация! Продължавайте да поддържате блога, давате много идеи за разходки из България!

 68. Хубава информация, благодаря! Очакваме още интересни дестинации в блога.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *