Там край Каварна: моето първо каяк приключение

Това е разказ за впечатленията ми от първото каяк приключение, което се състоя през 2016 година. Четири години по-късно последва и второ. Няколко думи и снимки за него съм поместила накрая.

Разказът

С изчезването на Р-то от името на месеца, мислите ми някак естествено започват да гравитират около морето, плажовете и типичните морски приключения. Имам късмет, защото се отдава чудесна възможност – поканени сме да участваме в каякинг приключение около нос Калиакра, аз и още няколко прекрасни хора, приключенци и пътешественици.

Морски каяк в Каварна и наоколо
Морски каяк в Каварна и наоколо

Организираме всичко, определяме датата и потегляме натам, към Каварна. В началото правим интересен опознавателен тур в района, но най-хубавото предстои – морският каякинг около нос Калиакра, който всички трепетно очакваме.

И ето, очакваното утро идва. Всички сме строени на плаж Болата, готови за подвизи. Всички сме начинаещи и не знаем точно какво ни очаква. Някои дори не са плувци. Дали е лудост?

Готови за подвизи
Готови за подвизи

Инструкторът Галин показва основните неща за гребането и управлението на морския каяк. Интересно ми е. Нямам търпение да пробвам. Плувам добре и не се притеснявам от водата. Единствено се опасявам дали ще се справя със самото гребане, а и дали ще ми стигнат силите. Все пак похват си трябва.

Галин обяснява, че маршрутът, който предстои да изминем с каяците – от Болата покрай нос Калиакра до местността Зеленка –  е дълъг 7 километра. Не, не го вярвам. Смятам, че се шегува. За какви седем километра говори, като никой от няс не е сядал в каяк и не е хващал гребло. Това да не са седем километра разходка в парка?!

Всички последователно пробваме инструкциите „на живо“ в заливчето на плаж Болата.

Първоначални тренировки в залива
Първоначални тренировки в залива
Първоначални тренировки в залива
Първоначални тренировки в залива

Между другото, плажът е много закътан и живописен. Едно такова малко заливче с плаж, обградено с високи червени скали, блато с богата растителност и рекичка. Направо картинка. Не съм го посещавала преди.

Плаж Болата
Плаж Болата
Плаж Болата - на задна линия
Плаж Болата – на задна линия
Плаж Болата - от почти птичи поглед
Плаж Болата – от почти птичи поглед

След първоначалните опити и тестове на основните за морски каякинг похвати, половината група тръгвме с каяците, а останалите потеглят с една лодка. Идеята е да се сменим в един момент. Аз съм в първата група каякари (хе-хе, колко тежко звучи … щом съм се качила на каяк, значи съм каякар 🙂  ). Галин е неотлъчно до нас с неговия каяк. Показва ни още каякинг умения и се грижи да се движим що-годе в пакет. Успяваме с пакета долу-горе, въпреки че синхронизацията не е лесна – в групата сме различни хора, момичета и момчета с различна физическа подготовка, възраст и способности.

Морски каякинг
Морски каякинг

В началото всичко е лежерно, кефим се на новите си умения и се наслаждаваме на морето, скалите, крайбрежните пещери и морските птички. Говорим си, смеем се. Майското слънце леко напича. Очаровани сме.

Гребане покрай скалистия бряг
Гребане покрай скалистия бряг
Каяк фигури разни (или поне опити :-) )
Каяк фигури разни (или поне опити 🙂 )
Морски каякинг - всички в редица
Морски каякинг – всички в редица

Стигайки нос Калиакра, умората леко започва да ни връхлита, но все още е весело, леко и забавно.

Нос Калиакра
Нос Калиакра

Трудното идва, след като заобиколяме носа и минаваме от другата му страна. Вятърът се усилва, съответно и вълнението на морето. Местността Зеленка и мястото, където трябва да акустираме се вижда, но е още много далеч.

От другата страна на нос Калиакра
От другата страна на нос Калиакра

От вятъра и излезлите вълни каякът ми става толкова тромав, че сякаш греба напразно. Греба, греба и все тая. Каякът се лашка наляво-надясно през вълните, трудно напредва към брега. Старая се, но нещо не се получава. Ръцете започват да болят.

Умората надделява, греблото вече тежи, но искам-не искам трябва да стигна брега. Малко почивка, поглед нагоре към скалистия нос и стъпалата в сушата, така различни от тази гледна точка. Взор към безбрежното море от другата страна. Кратък миг мотивация и … после право напред. Е, не точно право, но поне на слабо начупен зиг-заг. Постепенно усещам, че вече не мисля как се гребе. За близо 2 часа и 7 километра явно съм придобила някакъв, ако не навик, то поне мога да го нарека рефлекс.

Да, седемте километра гребане се оказват самата истина. Да, трудно е накрая. Да, може би е лудост като за първи път, но не е майтап …

Заветният бряг вече се вижда
Заветният бряг вече се вижда

И ето, греба с всички сили, брегът приближава, умората отстъпва отначало плахо, а после силно и сигурно на удовлетворението. Стигам брега. Малко ми ръбят камъните по краката, но важното е, че мога! Мога да издържа седем километра гребане. Без първоначални тренировки. Мога да плувам и не ме е страх от водата, просто не съм знаела, че мога да издържа толкова. Да, чувствам умора, но съм щастлива и удовлетворението е огромно …

Пък и следва награда – мързелива разходка покрай скалите с лодката Левана, под командването на капитан Краси … и едно коктейлче на фона на морската шир … невероятно!

В лодката
В лодката

Специални благодарности на нашия инструктор по морски каяк Галин от Трип.Каварна за страхотното приключение.

Послеслов

Неотдавна (юли 2020) бяхме на почивка в Каварна и не пропуснахме да се обадим на Галин да пробваме отново каяците. Той избра това да стане в ден почти без вятър и в спокойно море.

С каяците близо до нос Калиакра
С каяците близо до нос Калиакра

Стартирахме от плаж Болата и карахме до нос Калиакра и обратно, общо около 6 километра отиване и връщане.

Точно срещу нос Калиакра - морски поглед
Точно срещу нос Калиакра – морски поглед

Макар че първият ми опит с каяк беше преди 4 години – сравнително отдавна – този път се чувствах значително по-стабилна, защото успявах да набера скорост, получаваха ми се завоите, почивките на място.

На каяк край нос Калиакра - интересно, забавно, вълнуващо
На каяк край нос Калиакра – интересно, забавно, вълнуващо

Така успях да обърна повече внимание на морските гледки, скалистия нос и многото птици, предимно корморани, покрай които минавахме. Беше страхотно – морски картини, тонус, забавление!

Отново на каяк край Каварна
Отново на каяк край Каварна

При подобни приключения, освен прекрасните панорами, човек малко или много трябва да вложи усилие за това – да отиде със собствени сили и да се върне. Наградата обаче е голяма – гледките и усещанията са невероятни!

Публикувано в екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


9 Коментара към Там край Каварна: моето първо каяк приключение

 1. Нина каза:

  Ели, така добре си го описала, че ми взе ума! Смях се и поизтривах сълзи под очите от умиление – толкова много заобичах тези хора, мястото и приключенията, които преживяхме. Това със сигурност е едно от най-прекрасните места, на които човек може да отиде на българското черноморие! До нови приключения!!!

  • Ели Иванова каза:

   Нина, благодаря за хубавите думи. Мислено все още съм там край Каварна и морето. Впечатленията ми са все още толкова живи и ярки, а и едва ли скоро ще избледнеят. Освен снимките, този разказ беше моят си начин да преживея всичко (поне донякъде) отново. До нови приключения!!!

 2. Борислав каза:

  Надявам се че и до Тюленово са ви завели тези хубави хора 🙂

 3. Ели Иванова каза:

  Да, разбира се. Отскочихме до Тюленово и арката. Бяхме там малко преди залез, най-интерсното за наблюдение време 🙂 .

 4. Юлия каза:

  Ели, ти се оказа страхотен каякар!
  Разказът ти със сигурност е запленил ума на много читатели 🙂

  • Ели Иванова каза:

   о, благодаря, Юле! Доста ми бяха омекнали ръцете накрая, но не само аз – всички издържахме и успяхме 🙂

 5. Geri каза:

  Ели, статията ти е толкова увлекателно написана, че се почувствах сякаш съм била там, до теб. 🙂 За което благодаря!!!

  • Ели Иванова каза:

   о, Гери, благодаря ти за хубавите думи. Исках още докато са ми толкова пресни впечатленията да споделя за преживените емоции.

 6. Браво, момчета и момичета. Хайде да гребем към Замъка „Иф“ и да видим къде точно се е метнал Едмон Дантес, търсейки остров Монте Кристо, където да пуши хашишче с Франц :)))

  Жалко, че не можах да дойда с вас – изглежда прекрасно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *