Хартиена карта за планините на България

Популярна туристическа мъдрост гласи, че „Има два вида хора – такива които обожават планината и такива, които нямат никакъв вкус.“ Аз лично от втория тип не съм срещала, но както и да е. Тук искам да ви разкажа накратко за страхотно начинание, което на по-малко от един квадратен квадратен метър площ ви поднася много повече от 39 причини да обичате планината. Това е новата хартиена карта на 39-те планини в България, направена от фондация „Активна историческа карта“.

Хартиена карта на българските планини
Хартиена карта на българските планини

Картата на планините в България може да се поръча във ФБ страница на фондация „Активна историческа карта“.

Преди време в училище в часовете по география и история учителите използваха богат набор от карти, с които по-лесно запомняхме и се ориентирахме в материала. Вероятно в някои учебни заведения и сега е така, но моите впечатления са, че има доста хора, за които ориентирането е предизвикателство. Затова е хубаво човек да си има подръка географски карти, пък и да си прави справка с тях от време на време. Аз лично го правя много често – не само, когато планирам пътешествие или преход, но и ей така, за вдъхновение.

Хартиената карта за планините в България е тематична карта, която поднася основната информация, точните очертания и най-любопитните факти за българските планини по лесен за възприемане начин. По нея са отбелязани най-високите върхове на България, а в отделни карета е поместена интересна и полезна информация. Например, там ще разберете:

  • кога планините ни попадат в пределите на държавата за първи път;
  • кога и от кого е осъществено първото документирано изкачване на връх Мусала;
  • кога е открит първият туристически дом и първата туристическа хижа в България;
  • още много, много интересни факти.

Картата ще бъде полезна за ученици и хора, които искат бързо да научат повече информация за планините в България. Запалените планинари също има какво да узнаят от нея. В картата ще намерите подробен списък с всички български върхове над 2500 метра. За мен лично, това си е списък с близо 150 идеи за планински маршрути.

Картата е много подходяща за подарък.

👉 Поръчайте картата чрез съобщение във ФБ страница на фондация „Активна историческа карта“. Цената е 20 лв.

Публикувано в разни. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *