Крепост Боровец до Правец – приятна разходка до солидни руини

„Всеки град има своята древна крепост, нашата се нарича Боровец!“ Малко думи, които казват много. Това не е моя мисъл, макар да я споделям, особено първата част заради многото крепости, с които е осеяна нашата България. Това е девиз на екипа от Историческия музей в град Правец.

Крепост Боровец до Правец
Крепост Боровец до Правец

Не се сещам за по-добри уводни думи към тази статия, в която искам да ви разкажа за моята първа разходка за 2021 година. Отнася се за античната крепост Боровец, недалеч от Правец и Ботевград. Място, идеално за еднодневна екскурзия от София, съчетаващо история, движение и панорамни гледки. Историята е заради солидните останки от твърдината, движението е по приятна пътека, а панорамните гледки се откриват от върха, на който е била построена крепостта.

Къде се намира и как се стига

Крепостта Боровец се издига на скалистия връх Голям Боровец (846 м.) на около 5 километра северно от правешкото село Разлив. Ако идвате за крепостта към селото откъм изхода на АМ Хемус, то още преди първата къща на селото трябва да завиете по пътя надясно и оттам да следвате табелките. Пътят навлиза в гората и се изкачва криволичейки нагоре по близкия рид.

Началото на пешеходния маршрут започва на около 5 километра по пътя след отбивката при един завой наляво. На завоя трябва да отбиете вдясно от шосето. Там има табелки и обширно пространство за паркиране. Координати: 42.933155, 23.892639.

Маршрутът до крепостта Боровец е сравнително лек и се изминава за около 45 минути. Маркировка няма, но не е никак трудно за ориентация, защото пътеките са добре обособени и има указателни стрелки.

Маршрутът може да се раздели на два етапа:

  • етап 1: паркинг – подножие на връх Голям Боровец – 30 минути;
  • етап 2: подножие на връх Голям Боровец – крепост Боровец – 15 минути.

Етап 1: паркинг – подножие на връх Боровец

От паркинга се тръгва по черния коларски път вляво от информационните табла. Следва леко изкачване пак по коларски път, по протежението на който има изградени маси и пейки за отдих. Около 10 минути ходене от началото на маршрута се минава покрай ловен заслон, а малко след него е първото по-голямо място за отдих с маси, пейки и люлки. За крепостта се продължава по черния път, който от това място до края на етап 1 е подсигурен с пластмасови дупчести плоскости за паркинг, които от една страна спомагат да не се гази в кал при влажно време, но от друга, точно при влажно време са леко хлъзгави, особено при спускане.

По маршрута към крепост Боровец
По маршрута към крепост Боровец

Както и да е…

По черния път с плоскостите за около 15 минути се стига до втора голяма зона за отдих. Малко преди нея целта вече се вижда – върхът на отсрещния заострен хълм. А малко след нея свършва пластмасовата настилка на черния път, точно преди щурма на хълма.

По маршрута - връх Голям Боровец вече се вижда
По маршрута – връх Голям Боровец вече се вижда

От паркинга до подножието на връх Голям Боровец се стига за около 30 минути.

Етап 2: подножие на връх Голям Боровец – крепост Боровец

Този етап е изкачване към върха и крепостта. На мен тази част от маршрута ми хареса най-много, защото се върви в горичка по естествена пътека и на места се откриват гледки. Да, малко стръмно е, но все пак пътеката се вие на серпентини до горе и не е трудно. На завоите има указателни стрелки върху ламинирани листи.

По пътеката към крепостта
По пътеката към крепостта

Етапът се изминава за около 15 минути нормален ход.

Лични впечатления

Следва опознавателна обиколка на останките от крепост Боровец, а те не са никак малко. Различават се голям брой помещения, стените са солидни и на места доста високи – по моя бегла преценка над метър. Направи ми впечатление, че тукашните скали, които са използвани за градежа на крепостта, леко червенеят и това ми навя спомен за крепостта Русокастро, която посетихме през изминалото лято на път към морето.

Крепост Боровец - източна част, близо до входа
Крепост Боровец – източна част, близо до входа

В крепостта се влиза през единствената ѝ порта, която според информационното табло след първата зона за отдих умишлено е построена с асиметрична форма. Настрани и нагоре от нея са зидовете. На самия връх е изградена цитаделата, в която се е озовала триангулачната точка на връх Голям Боровец. От върха надолу в посока, обратна на портата могат да се видят още помещения, а малко по-надолу е и северозападната крепостна стена. В тази посока се намира и крепостта Боженишки урвич, с която крепост Боровец има визуална връзка. В днешно време е трудно да се проследи тази връзка, тъй като хълмът в тази част сега е изцяло залесен. Вероятно в миналото е бил по-малко обрасъл.

Цитаделата на върха
Крепост Боровец – цитаделата на върха

Направи ми впечатление, че помещенията в крепостта освен много са и доста близо едно до друго. Опитах се да си представя какво ли е било, когато крепостта е била използвана – същинска казарма. Това се оказа точно така, според всичко, което впоследствие прочетох за нея.

Крепост Боровец
Крепост Боровец

От крепостта се откриват панорамни гледки предимно на юг и изток – вижда се магистрала Хемус, а над нея на хоризонта – старопланинското било, което при нашето посещение беше солидно затиснато със сняг. На югозапад, вдясно от отсрещния хълм долу в ниското се подава Ботевград.

Изненадах се колко много хора бяха решили през този ден да си направят разходка до крепостта или най-малкото до някоя от зоните за отдих по пътеката.

Северозападна стена
Крепост Боровец – северозападна стена

Кратка информация за крепост Боровец

Според информационното табло на пътеката крепост Боровец има визуална връзка с крепостите Острома на изток, Боженишки урвич на запад, Градището, която е южно от Правец и Чертиград над село Ямна.

Твърдината е сравнително малка – нейните приблизителни размери са 100 х 50 м., като загражда площ от 5.200 дка с неправилна издължена форма и с ориентация северозапад – югоизток, като входът е от източната страна.

Помещения в източната част
Крепост Боровец- помещения в източната част

От сайта на Историческия музей в Правец научавам, че крепостта е изградена като укрепено военно убежище в средата на ІІІ век и придобива по-голямо значение през ІV в., когато много такива крепости са включени във вътрешната отбранителна система на провинциите Долна Мизия и Тракия. Тя била част от Старопланинската укрепителна система. Функционирала е до края на VI или началото на VII век. Предполага се, че крепостта е била разрушена при земетресения.

Преди издигането на крепостта на възвишението е имало тракийско светилище представено от жертвена клада.

Проучванията на крепостта все още продължават. По-подробна информация за откритията може да прочетете на сайта на музея.

Крепост Боровец - южна страна
Крепост Боровец – южна страна

Други интересни места наблизо

Разходката до крепост Боровец може да обогатите с посещение и на други места в близост:

Публикувано в екопътеки и маршрути, крепости, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *