Крепост Пиретинезиум: много трънки, малко руини и чудесни язовирни гледки

Пиретинезиум е тракийска, антична и средновековна крепост, наричана още с имената Косово и Хисаря. За жалост, не се знае много за твърдината, а и не е останало кой знае колко. В следващите редове ще ви запозная с маршрута до нея. Него поне го познавам от скорошен личен опит.

Крепост Пиретинезиум: в прегръдката на язовир Александър Стамболийски
Крепост Пиретинезиум: в прегръдката на язовир Александър Стамболийски

Още в началото искам да отбележа, че за много хора крепостта и маршрутът няма да са никак интересни, тъй като останките ѝ не са масивни, а пътят до нея е пълен с трънаци. За хората, които обичат да посещават малко познати крепости, информацията по-долу би била интересна.

Къде се намира и как се стига

Останките от крепостта са разположени в най-високата част на малък полуостров в източната част на язовир Александър Стамболийски. До нея се стига пеша. Отправна точка за пешеходния маршрут е една отбивка на 2.5 километра южно от село Горско Косово и на 10 км източно от село Крамолин. Отбивката е голяма и удобна за паркиране. В края на статията ще намерите точните координати на отбивката и друга техническа информация.

Следва описанието на маршрута. Вижте и кратко видео за ориентация.

Подходът към крепостта не е труден, но трябва да знаете накъде да тръгнете, защото няма нито табелки, нито маркировка. Другото неприятно нещо е, че се върви по обрасъл черен път. Ако решите да я посетите, се екипирайте с дълги крачоли и ръкави и очаквайте обилно количество трънки по път. Иначе разстоянието е кратко и се взема за около 20 минути пеша.

От отбивката се отделят три черни пътя. За крепостта поемате по средния, който се изкачва леко нагоре. След около 25-30 метра се оглеждайте за друг черен път, който поема надясно през гората. Той е обрасъл още в началото си, но като знаете какво да търсите, ще го забележите. Там на завоя е много вероятно да има някакъв знак – я парцалче, я пластмасово шише, набучено на пръчка. Следете приложения трак по-долу.

В гората под скалния венец: руини
В гората под скалния венец: руини

Обраслият черен път, който в един момент леко се стеснява ви отвежда до крепостта. Ще познаете, че сте близо по два масивни скални къса от двете страни на пътя. Малко над тях, пак от двете страни на пътя, се виждат струпани камъни – вероятно останки от крепостни помещения.

По пътя към крепостта
По пътя към крепостта

Руините на крепостта не са масивни или поне не са добре разкрити.

Крепост Пиретинезиум: при скалите
Крепост Пиретинезиум: при скалите

Малко след това се излиза на открито и се откриват красиви панорамни гледки към язовир Ал. Стамболийски. След като се излезе на открито се върви няколко минути по скалния венец протежение на язовира, после пътеката прави обратен завой и отвежда до ръба на скала с още по-красиви гледки.

Крепост Пиретинезиум: поглед към язовирната стена
Крепост Пиретинезиум: поглед към язовирната стена

От тази скала се вижда стената на язовира. По време на нашето посещение на скалата беше поставен вехт дървен кръст.

Ако ви е интересно, може да продължите още малко нагоре в гората, но няма какво да се види освен гъста растителност.

Крепост Пиретинезиум
Крепост Пиретинезиум

Кратка техническа информация за маршрута до крепост Пиретинезиум.

Начало43.114720629528165, 25.166220534592867
Разстояние629 м
Денивелация+ (71 м.), – (17 м.)
Времетраене20 минути в посока
GPS тракизтегли

До близкото село Крамолин може да се разгледа още една крепост – Градът. Повече за нея вижте тук.

Публикувано в крепости, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *