Крушевските водопади Скря скок и Перошата

Крушевските водопади са няколко водопада до севлиевското село Крушево. Реката, която ги захранва е малка и затова през голяма част от годината не са много активни. Най-високи и атрактивни са три от тях – Скря скок, Перошата и Бежанта. Най-подходящо време за посещения от гледна точка на наличие на вода е при снеготопенето в най-ранна пролет и след обилни дъждове.

Крушевски водопади: Перошата
Крушевски водопади: Перошата

Водопад Скря скок е сравнително лесно достъпен. За да се озове човек в подножието на другите два водопада си е известно предизвикателство, тъй като след Скря скок бреговете на Крушевската река стават високи и стръмни и спускането към реката не е лесно. Освен това, бреговете ѝ на места са силно обрасли. Така от гледна точка на майсторско провиране през гъста растителност и трънаци, най-добро време за посещение е преди разлистването.

Затова, моят съвет е ако искате да ги посетите, да ги планирате за февруари – март.

Къде се намират

Водопадите се намират в дерето северно от село Крушево. Селото е на около 6 километра североизточно от град Севлиево.

Отправна точка за маршрута към водопадите Скря скок и Перошата е чешмата (Халилова чешма) на големия завой след село Крушево в посока село Младен. До тази чешма е удобно да се остави колата.

Координати: 43.071255, 25.154485.

Водопад Скря скок

Пресича се шосето и се тръгва по десния бряг на реката. Върви се по коларски път. Още в началото се минава покрай стара широка чешма – Скря скок. Малко след нея се вижда горната част на едноименния водопад. От шосето до тук разстоянието е около 200 метра и се върви около 5 минути.

За да слезете в подножието на водопада, продължавате напред по пътя още няколко метра и след това вече може да се спуснете надолу към реката и водопада.

Крушевски водопади: водопад Скря скок
Крушевски водопади: водопад Скря скок

Водопадът е висок около 4-5 метра. Коритото му е тясно и затова пада мощно (в случай, че има вода) право надолу без дипли и чупки. Под него се е образувал малък вир.

Водопад Скря скок до село Крушево
Водопад Скря скок до село Крушево

Малко след вира реката става много тясна и може лесно да се пресече, за да се погледне Скря скок и от другата страна.

Координати на водопад Скря скок: 43.072212, 25.153357.

Водопад Перошата

За водопад Перошата трябва да се върнете горе на черния път и да продължите по него. Той се стеснява и навлиза в гора още до Скря скока. Вървите около 200 метра и вече трябва да се ослушвате за водопада. За съжаление, брегът в тази част става доста висок и отвесен и не е леко да се слезе до водопада. Все пак, няколко метра след него, теренът, макар все така висок, но не толкова стръмен, позволява бавно и с повишено внимание да се слезе. Хубаво е да имате щеки!

Крушевски водопади: водопад Перошата
Крушевски водопади: водопад Перошата

Водопад Перошата е по-висок от Скря скок и преди да стигнат реката, водите му се удрят в огромна скала, което прави рисунъка му доста по-разчупен.

Координати на водопад Перошата: 43.073554, 25.152771.

Недалеч от Перошата по реката се лее и трети водопад, който е значително по-нисък от горните два. Координати на водопада: 43.074450, 25.151667. Слизането до него също е трудно.

Още един от Крушевските водопади
Още един от Крушевските водопади

И още: водопад Бежанта

Третият голям водопад по реката – Бежанта – се намира още по-надолу по течението, малко преди тя да се влее в язовир Александър Стамболийски. Преди язовира този десен бряг, по който досега сме вървели, става не само висок, но скален и отвесен и по тази причина подходът за водопад Бежанта е по левия бряг на дола.

Когато ние посетихме водопадите Скря скок и Перошата, в предпоследния ден на февруари, имахме голямо желание да видим и водопад Бежанта. Първоначално опитахме да продължим по реката, но след лутане без успех из гъста растителност решихме да се върнем и да подходим откъм селото по другия бряг. За съжаление, краят на светлата част от деня бързо наближаваше. Така се наложи да оставим водопада за друг път.

Други интересни места в района

Това са водопад Мари скок на съседната река Младенски дол до близкото село Младен и крепост Хоталич до вилната зона на град Севлиево.

Публикувано в водопади, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *