Крушевските водопади Скря скок и Перошата

Крушевските водопади са няколко водопада до севлиевското село Крушево. Реката, която ги захранва е малка и затова през голяма част от годината не са много активни. Най-високи и атрактивни са три от тях – Скря скок, Перошата и Бежанта. Най-подходящо време за посещения от гледна точка на наличие на вода е при снеготопенето в най-ранна пролет и след обилни дъждове.

Крушевски водопади: Перошата
Крушевски водопади: Перошата

Водопад Скря скок е сравнително лесно достъпен. За да се озове човек в подножието на другите два водопада си е известно предизвикателство, тъй като след Скря скок бреговете на Крушевската река стават високи и стръмни и спускането към реката не е лесно. Освен това, бреговете ѝ на места са силно обрасли. Така от гледна точка на майсторско провиране през гъста растителност и трънаци, най-добро време за посещение е преди разлистването.

Затова, моят съвет е ако искате да ги посетите, да ги планирате за февруари – март.

Къде се намират

Водопадите се намират в дерето северно от село Крушево. Селото е на около 6 километра североизточно от град Севлиево.

Отправна точка за маршрута към водопадите Скря скок и Перошата е чешмата (Халилова чешма) на големия завой след село Крушево в посока село Младен. До тази чешма е удобно да се остави колата.

Координати: 43.071255, 25.154485.

Водопад Скря скок

Пресича се шосето и се тръгва по десния бряг на реката. Върви се по коларски път. Още в началото се минава покрай стара широка чешма – Скря скок. Малко след нея се вижда горната част на едноименния водопад. От шосето до тук разстоянието е около 200 метра и се върви около 5 минути.

За да слезете в подножието на водопада, продължавате напред по пътя още няколко метра и след това вече може да се спуснете надолу към реката и водопада.

Крушевски водопади: водопад Скря скок
Крушевски водопади: водопад Скря скок

Водопадът е висок около 4-5 метра. Коритото му е тясно и затова пада мощно (в случай, че има вода) право надолу без дипли и чупки. Под него се е образувал малък вир.

Водопад Скря скок до село Крушево
Водопад Скря скок до село Крушево

Малко след вира реката става много тясна и може лесно да се пресече, за да се погледне Скря скок и от другата страна.

Координати на водопад Скря скок: 43.072212, 25.153357.

Водопад Перошата

За водопад Перошата трябва да се върнете горе на черния път и да продължите по него. Той се стеснява и навлиза в гора още до Скря скока. Вървите около 200 метра и вече трябва да се ослушвате за водопада. За съжаление, брегът в тази част става доста висок и отвесен и не е леко да се слезе до водопада. Все пак, няколко метра след него, теренът, макар все така висок, но не толкова стръмен, позволява бавно и с повишено внимание да се слезе. Хубаво е да имате щеки!

Крушевски водопади: водопад Перошата
Крушевски водопади: водопад Перошата

Водопад Перошата е по-висок от Скря скок и преди да стигнат реката, водите му се удрят в огромна скала, което прави рисунъка му доста по-разчупен.

Координати на водопад Перошата: 43.073554, 25.152771.

Недалеч от Перошата по реката се лее и трети водопад, който е значително по-нисък от горните два. Координати на водопада: 43.074450, 25.151667. Слизането до него също е трудно.

Още един от Крушевските водопади
Още един от Крушевските водопади

И още: водопад Бежанта

Третият голям водопад по реката – Бежанта – се намира още по-надолу по течението, малко преди тя да се влее в язовир Александър Стамболийски. Преди язовира този десен бряг, по който досега сме вървели, става не само висок, но скален и отвесен и по тази причина подходът за водопад Бежанта е по левия бряг на дола.

Когато ние посетихме водопадите Скря скок и Перошата, в предпоследния ден на февруари, имахме голямо желание да видим и водопад Бежанта. Първоначално опитахме да продължим по реката, но след лутане без успех из гъста растителност решихме да се върнем и да подходим откъм селото по другия бряг. За съжаление, краят на светлата част от деня бързо наближаваше. Така се наложи да оставим водопада за друг път.

Други интересни места в района

Това са водопад Мари скок на съседната река Младенски дол до близкото село Младен и крепост Хоталич до вилната зона на град Севлиево.

Публикувано в водопади, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *