Лозенски манастир Свети Спас – още една прекрасна разходка за ден в близост до София

Зима. Кратък ден. Необичайно топло време. Малко сняг. Много кал. Близко място. Добра пътека. Древен манастир. Красива църква. Страхотна гледка към Софийското равно поле. Чист въздух. Време за отдих. Интересен туристически маршрут.

Така накратко мога да опиша днешната неделна разходка до старинния манастир Свети Спас в Лозен планина, до който се стига по едноименната екопътека.

След серия студени и силно ветровити дни, след една доста натоварена работна седмица, съвсем естествено е човек да потърси начин за отмора и раздвижване, а също и възможност да се наслади на нещо хубаво и естествено красиво.

Лозенски манастир Св. Спас

Лозенски манастир Св. Спас

Тук искам да споделя преживяванията си от още една кратка, но прекрасна разходка, недалеч от София – туристически преход, в близост до село Лозен, лесна за туризъм екопътека и интересно място – манастирът Свети Спас и неговата църква с невероятно красиви икони и стенописи.

Голям удобен паркинг

Голям удобен паркинг малко преди началото на Лозенска екопътека.

Лозенска екопътека - начало

Лозенска екопътека – начало

Началото на Лозенската екопътека се намира на края на село Долни Лозен – малко след последната спирка на автобус номер 7. Това се пада на разстояние малко повече от около 21 км югоизточно от София. Преди началото на екопътеката има обширно площадче, което се използва за паркинг и може да побере доста коли.

Като цяло Лозенската пътеката е много удобна за ходене, съвсем леко стръмна на места и в по-голямата си част доста широка (да не кажа почти магистрала :-)). С две думи, по мое мнение това е една от лесните еко-пътеки.

Лозенска екопътека

Лозенска екопътека

От началото на екопътеката до манастира се стига за около 40 минути нормално ходене, т.е. без много да се бърза, но и без много бавене. Пътеката е приятна за ходене, въпреки че по нея няма кой знае какви гледки. Живописните гледки са горе – около манастира.

Панорамна гледка към Софийското равно поле

Панорамна гледка от манастир св. Спас към Софийското равно поле

Манастирът Свети Спас е малък, но изключително добре подреден и поддържан. Предполага се, че е построен по време на Второто Българско царство като част от голям манастирски комплекс, наречен Софийска Мала Света Гора. От двора на манастир Св. Спас се открива панорамна гледка към Софийското равно поле. Църквата, съвсем естествено, заема основна част от него. Много е интересна поради трите купола и красивите си древни стенописи.

В двора на Манастира св. Спас

В двора на Манастира св. Спас

Църквата

Църквата

Един от куполите

Един от куполите

В близост до Лозенския манастир Св. Спас се намира връх Половрак (1182 м). Казват, че от него се открива още по-красива гледка към Софийското равно поле и Софийските села, разположени на изток от София. От него могат да се видят още Стара планина, Вакарелските височини, язовир Искър, а също и планините Плана и Витоша. Интересна забележителност по пътя към върха е и една пещера.

Екопътека „Лозенска планина“ не свършва с връх Половрак. Напротив. Ако се съди по информационните табелки, той се намира на половината от нейната дължина. Преходът по цялата пътека продължава около 4-5 часа, без много, много мотаене. Със сигурност най-подходящият период за пълна разходка по пътеката е лятото. Непременно ще дойда пак в по-добро за туризъм време и ще мина по цялата пътека!

Оценка на читателите: 4.7 / 5 (74 Оценки)
Оценете 

 

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!

Публикувано в български манастири, екопътеки и маршрути, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

4 Responses to Лозенски манастир Свети Спас – още една прекрасна разходка за ден в близост до София

  1. Elle каза:

    Благодаря за страхотния разказ! Благодарение на него се решихме да посетим манастира днес и останахме много доволни :)))) Христос воскресе!

  2. Светла каза:

    Има ли телефон на манастира? Може ли да се преспива там?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *