Манастирите в България, които посетих през 2016

И тази година, както всяка друга, особено място сред посетените от мен места заемат българските манастири – средище на духовността, вярата, културата и на твърдата връзка с нашето минало и български дух. В продължение на последните 12 месеца посетих немалко български манастири, точно 17 на брой, кой от кой по-интересни и любопитни, които представям в отделна статия.

С това продължавам още една традиция от миналата и по-миналата години в блога, част от обзора на постигнатото и на посетените през годината интересни места.

Сеславски манастир - църквата

Сеславски манастир – църквата

Буховски манастир „Свети архангел Михаил“

В района на Бухово има два манастира, като единият е „Свети архангел Михаил“. До него се стига по черен коларски път. Ако сте с лека кола, трябва да я оставите на възвишение в покрайнините на града и от там да продължите по черния път пеша около 15 минути. По-подробно описание на маршрута може да намерите тук.

Буховски манастир Св. архангел Михаил

Буховски манастир Св. архангел Михаил

Мястото е подходящо и за разходка, и за малък пикник. Освен това има богата и дълга история – манастирът е бил част от пръстена софийски средновековни манастири, известен като Софийската Мала Света гора. В по-ново време, в него за кратко са били заточени княз Александър Батенберг и Васил Друмев.

Буховски манастир „Свети Мария Магдалина“

Това е другият Буховски манастир. Той се намира на едно възвишение малко преди Бухово. Повече за местонахождението на манастира може да разберете в тази статия.

Буховски манастир - църквата и една от сградите

Буховски манастир – църквата и една от сградите

Манастирът е построен през 16-ти век  върху основите на раннохристиянска базилика, която била от времето на император Константин Велики. От двора на манастира се открива прекрасна панорамна гледка на юг към Витоша, декорирана с детайли от комбината Кремиковци на преден план.

Врачешки манастир „Свети 40 мъченици“

Врачешкият манастир се намира в района на Ботевград, на 2 километра след село Врачеш. Построен е по времето на цар Иван Асен II, в чест на победата му над Теодор Комнин при Клокотница.

Врачешки манастир "Свети 40 мъченици"

Врачешки манастир

По време на турското робство манастирът е опустошаван многократно, а в края на 18-ти век е сринат до основи при кърджалийските нашествия. Възстановен е отново в края на 19-ти век.

Германски манастир „Свети Иван Рилски“

Германският манастир се намира близо до софийското село Герман, сгушен между няколко хълма на Лозенската планина, съвсем близо до София. Достъпен е с кола. По-подробна информация за маршрута до манастира може да намерите тук.

Германски манастир

Германски манастир

Това е един от най-старите манастири около София. Изграден е през 10-и век. През турското иго е бил разрушен. Сегашният си вид Германският манастир придобива няколко години след Освобождението.

Дряновски манастир „Свети Архангел Михаил“

Дряновският манастир се намира на 220 километра източно от София, близо до Дряново. До манастира може да стигнете с кола, но имайте пред вид, че в почивни дни манастирската обител има много посетители и трудно се намира място за паркиране, така че съветът ми е да отидете там по-отрано.

Дряновски манастир: поглед от моста над реката в задната част на манастира

Дряновски манастир: поглед от моста над реката в задната част на манастира

Мястото около манастира е много красиво – той е разположен в живописна клисура сред високи скали. Също така има богата история. Построен е по времето на братята Асен и Петър. Освен това играе важна роля по времето на Априлското въстание. Повече информация за манастира може да прочетете в тази статия.

Искрецки манастир „Успение Богородично“

Намира се в двора на Белодробната клиника в Искрец.

Искрецки манастир

Искрецки манастир

Пред бариерата на клиниката оставяте колата и продължавате нагоре по алеята. След около 150 метра по този път-алея, вдясно от него се вижда манастирът. Не е действащ и рядко може да се види с отворена за посещение църква, но на мен ми хареса дори и така отвън. Личеше си, че входната арка, църквата и седмоъгълната сграда за кръщения са доста стари.

Килифаревски манастир „Рождество Богородично“

Килифаревският манастир се намира на 13 километра от Велико Търново по пътя към прохода Хаимбоаз. За манастира трябва да се отбиете на едно кръстообразно кръстовище вляво, след като подминете Килифарево. Пътят отдавна вече не минава през самото градче, но все пак го давам като ориентир за мястото на отбивката. Ако пропуснете тази отбивка, малко по-напред по пътя има още една, пак вляво от шосето. Ние използвахме точно нея. Малко след като се отклоните от главния път по нея има място за паркиране. Слизате там и после трябва да преминете реката – река Белица, по импровизиран мост от бетонни тръби, доста успешно заместващи моста над реката отнесен преди време от придошлите води.

Килифаревски манастир

Килифаревски манастир

А иначе, от първата отбивка с кола се стига точно пред главната порта на манастира и нямате този шанс да изпробвате тръбите и да погледнете в бистрите води на реката.

Кремиковски манастир „Свети Георги Победоносец“

Кремиковският манастир се намира в полите на Стара планина, на около 4 километра квартал Кремиковци. До него се стига с кола.

Кремиковски манастир "Свети Георги"

Кремиковски манастир „Свети Георги“

Построен е в края на Второто Българско царство. Част е от Софийската Мала Света гора. По време на турското робство има сходна съдба с повечето български манастири – разрушен от турците. В манастира има два храма – старият свети Георги с много ценни стенописи и новият Покров Богородичен. От двора на манастира има красива панорамна гледка към София, Софийското равно поле и Витоша.

Курилски манастир „Свети Иван Рилски“

В този манастир за кратко е живял най-почитаният български светец свети Иван Рилски, преди да се оттегли в Рилския манастир. От тук идва и името на манастира. Намира се съвсем близо до София, до квартал Курило на град Нови Искър.

Курилски манастир - аязмото

Курилски манастир – аязмото

Районът около манастира е тих, спокоен и приятен. Вероятно затова е избран за психиатрична клиника. В манастирската църква могат да се видят красиви и старинни стенописи, дело на големия майстор Пимен Зографски. До манастира има и аязмо с лековита вода. За повече информация, посетете тази страница.

Лясковски манастир „Свети свети Петър и Павел“

Лясковският манастир се намира на високо плато на около 3 км югозападно от град Лясковец. До манастира има асфалтов път, така че до него се стига с кола.

Петропавловски манастир

Петропавловски манастир

Манастирът е построен през 10-ти век върху развалините на стара римска крепост. Старият храм на манастира, строен през 12-ти век по времето на братята Асен и Петър е разрушен до основи през 1913 година по време на голямо земетресение.

От задната част на Петропавловския манастир се открива красива панорамна гледка към Лясковец и Горна Оряховица.

Марянски манастир „Свето Преображение Господне“

Намира се в Еленското село Марян. Камбанарията на манастира се вижда още на влизане в селото (откъм град Елена), вляво от шосето. Манастирът е построен върху раннохристиянски храм, за което говорят откритите при разкопки капители от колони. Сегашната църквата е построена през 1835 година. През 1869 година тя е била разрушена при пожар, като е възстановена отново през 1870 година. Тези две години – на първоначално построяване и на възстановяване са изписани върху  южния вход на църквата. Иконата на света Богородица върху иконостаса от северната страна на царските двери е останала още от времето на първия градеж на църквата, като по иконата личат следи от изгоряло.

Марянски манастир

Марянски манастир

Лично на мен голямо впечатление ми направи иконостасът в църквата. Той е направен от светло дърво и първият му ред е зает от картини от Стария завет, което го прави един от малкото подобни в България.

Мердански манастир „Свети 40 мъченици“

Мерданският манастир се намира в покрайнините на село Мерданя, Великотърновско, на около 10 км южно от Горна Оряховица. Смята се, че манастирът е построен през 13-ти век на мястото, където търновският патриарх  Йоанкий II посреща тържествено цар Иван Асен II след победата в битката при Клокотница, разиграла се в деня на празника на Свети 40 мъченици.

Мердански манастир

Мердански манастир

Манастирът е разрушен през турското робство. Възстановен е в средата на 19-ти век от  Хаджи Кесарий Хорозов, който става негов игумен и който по-късно е активен сподвижник на Левски, а също и участник във Велчовата завера.

Обрадовски манастир „Свети Мина“

Това е, може би, един от най-посещаваните софийски манастири и доста комерсиализиран напоследък. Намира се до квартал Бенковски в северните покрайнини на София.

Манастир "Свети Мина"

Манастир „Свети Мина“

В манастира в момента действат цели три пищни храма, което го отличава наистина. И трите много красиви! Но някак преди беше по-завладяващ и с по-специфична атмосфера. Поне за мен.

Сеславски манастир „Свети Николай  Мирликийски“

Сеславският манастир е близо до Кремиковския и се намира над село Сеславци. До манастира може да се стигне и с кола, като от селото се поема към местната църква, която е нависоко и се вижда отдалеч, подминава се църквата и се излиза от селото. Манастирът е на около 2 километра от Сеславци, като  последният километър е черен път.

Сеславски манастир

Сеславски манастир

От информационната табелка пред манастира научихме, че той е построен през Второто Българско Царство от болярина Сеслав. Бил е разрушен при нашествието на турците. Възстановен е в края на 16-и век. Сега от манастира е останала само църквата, част от каменната ограда и развалини от други манастирски сгради. Мястото е тихо, много спокойно, направо магнетично бих казала.

По време на нашето посещение църквата беше затворена, но все пак надникнахме през прозорците и успяхме да видим част от старинните стенописи, дело на майстор Пимен Зографски.

Скравенски манастир „Свети Николай“

Скравенският манастир „Свети Николай“ е разположен на около 2 километра североизточно от село Скравена, в подножието на Лакавишки рид. На влизане в селото манастирът се вижда, сгушен в подножието на близкия хребет.

Скравенски манастир

Скравенски манастир

Манастирът има интересна църква с наскоро обновени стенописи. Пред църквата като страж се извисява и разклонява голям вековен дъб. Манастирът е обект номер 82 от 100-те национални туристически обекта. Печатът се намира в църквата.

Чекотински манастир „Свети Архангел Михаил“

Чекотинският манастир „Свети Архангел Михаил“ се намира до село Калугерово, правешко. Има си обозначителни табели след отбивката за Правец на магистрала Хемус.

Чекотински манастир

Чекотински манастир

Манастирът е създаден в края на 12-ти век по времето на братята Петър и Асен и има сходна съдба с повечето български манастири – разрушаван по време на турското робство, опустошен от кърджалиите, а по-късно – възстановен. Това е още един манастир с водопад под ръка.

Чепински манастир „Свети Три светители“

Манастирът се намира до село Чепинци, на самото околовръстно шосе, непосредсвено до бензиностанция Еко. Той е нов, с нови сгради. Посветен е на тримата светители: свети Василий Велики, свети Григорий Богослов и свети Йоан Златоуст.

Чепински манастир - портата

Чепински манастир – портата

Предполага се, че на същото място е имало много стар манастир.

Черепишки манастир „Успение Богородично“

Това беше второто ни посещение на Черепишкия манастир, но едва ли ще бъде последното. Много красиво място. Не случайно самият Вазов е черпил вдъхновение там.

Черепишки манастир

Черепишки манастир

Разположен е в Искърското дефиле, на 85 километра от София, на самия бряг на река Искър. Манастирът е основан по времето на Втората Българска държава при цар Иван Шишман. През турското робство е опожаряван няколко пъти. Възстановен е през 17-ти век.

Публикувано в български манастири. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

4 Коментара към Манастирите в България, които посетих през 2016

 1. Бисер Янакиев каза:

  Браво! През 2017-та повече! За съжаление аз вече трудно откривам манастири в радиус 200 км. от столицата, в които не съм бил, поне такива с асфалтов достъп, но пък за сметка на това вече започнах да посещавам такива с достъп по черни пътища, въпреки че не съм с 4х4, но…трябва нещо да се снима все пак! Напоследък взех да намирам и снимам и красиви църкви и, което е по-важно, да ги отбелязвам на Гугъл Мап, със снимки, естествено, за да могат и други хора да ги посетят и да им се насладят! Повечето са в стари селца, които са пълни с автентични стари български къщи, доста от тях изоставени, за съжаление, но все така красиви и разказващи по свой си начин историята на населените места, техните възходи и падения! Определено си заслужават посещението или отклонението от главния път, пример за това е Старо село, например, в което има две църкви и параклис, който се вижда от всички, когато минават по АМ „Струма“, вдясно от пътя, няколко километра преди Дупница!

  • Ели Иванова каза:

   Аз имам още няколко манастира от софийските, които не съм посетила и които са ми в списъка. Благодаря за коментара и интереса!

 2. Бисер Янакиев каза:

  Миналата седмица открих малък параклис, край който усилено се строи манастирска част! Намира се край с.Смочево, вляво от гр.Рила! Бях тръгнал на кратка разходка за обяд над Рилски манастир, където има красиви поляни с пейки и масички и реших този път да мина за разнообразие не през Кочериново, а през едно странично село, Смочево! На излизане от селото видях табела за параклис вдясно и…просто се отклоних по черния път! Попаднах на много красиво място, а домакина дори ме покани на кулата на върха на строящата се жилищна част на манастира, да снимам отгоре! Беше любезен дори да ми обясни надълго и нашироко историята и лечебните свойства на две от иконите в параклиса, бъдещата църква на манастира „Св.Николай Мириклийски Чудотворец“! Когато човек търси, намира интересни места, просто трябва да се оглежда за табели и…да се осмели да ги последва!

  • Ели Иванова каза:

   Заинтригувах се за този параклис. Благодаря за любопитната информация! Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *