Манастирите в България, които посетих през 2014

През тази година успях да посетя доста на брой и изключително интересни места в България, голяма част от които представих в блога. Част от тези места са по-големи или по-малки български манастири, повечето от които съкровено пазят малки късчета от българската история. Манастири, интересни не само с архитектурата на църквите си и иконописите в тях, но и с това, че всички те имат своята интересна и загадъчна легенда.

Дивотински манастир - купол на църквата

Дивотински манастир – купол на църквата

Всички тези манастири, които представям по-долу, се намират извън населени места и достъпът до тях е съпроводен от приятна разходка. Много от тях предоставят възможности за пикник. Също така могат да бъдат посетени и в лошо време, когато пътеките в планината са по-трудно достъпни.

Баткунски манастир „Свети свети Петър и Павел“ – намира се на около 18 километра югозападно от Пазарджик и на по-малко от 3 километра от село Паталеница. Част от село Паталеница е някогашното село Баткун (присъединено към Паталеница през 1955 година), откъдето идва и името на манастира. Времето, през което посетихме манастира беше много мъгливо и за съжаление не успяхме да видим нищо от природата наоколо. Не успяхме да влезем и в църквата, тъй като беше заключена и нямаше кой да я отключи. Дворът беше много добре поддържан.

Баткунски манастир "Свети свети Петър и Павел"

Баткунски манастир „Свети свети Петър и Павел“

Букоровски манастир „Свети Георги“ – намира се до село Туден, недалеч от Годеч. Този манастир е единствен по рода си заради петте църкви в него, залепени една за друга. От тях работи само първата църква – свети Георги, която дава и името на манастира.

Букоровски манастир

Букоровски манастир

Гложенски манастир „Свети Георги Победоносец“ – близо е до село Гложене, на 12 километра от Тетевен. В него се е криел Васил Левски. Другото интересно за Гложенския манастир е, че тук, в една от стаите, е бил заточен Васил Друмев.

Гложенски манастир "Свети Георги Победоносец"

Гложенски манастир „Свети Георги Победоносец“

Горнобански манастир „Свети свети Кирил и Методий“ – намира се на около 4 километра от Горна баня – след вилната зона. През турското робство манастирът е бил частично разрушен. Днес от него може да се види само църквата, възстановена през 1875 година. Интересното в нея са няколкото запазени старите стенописи – тези зад олтара.

Горнобански манастир "Свети свети Кирил и Методий"

Горнобански манастир „Свети свети Кирил и Методий“

Горнооряховски манастир „Свети Пророк Илия“ – намира се на около 2 километра западно от Горна Оряховица. За да се стигне до него, трябва да се хване пътеката за Чуруковец и хижа Божур в края на града. След отбивката за Чуруковец и хижа Божур до манастира се достига за около половин час ходене пеша. На Чуруковец трябва да да се завие по пътя в ляво. От там до Горнооряховския манастир са около 5 минути ходене пеша. Манастир „Свети Пророк Илия“ е сравнително голям с голяма и интересна църква. Бил е опожаряван от турците през Късното Средновековие, но е възстановен през 30-те години на 20-ти век с дарения от гражданите на град Горна Оряховица.

Горнооряховски манастир "Свети Пророк Илия"

Горнооряховски манастир „Свети Пророк Илия“

Дивотински манастир „Света Троица“ – намира се близо до Банкя, в противоположния край спрямо София. Манастирът е много добре уреден, с добре поддържан двор, малка, но красива църква с интересни стенописи и дружелюбни домакини.

Дивотински манастир "Света Троица"

Дивотински манастир „Света Троица“

Етрополски манастир „Света Троица“, наричан още Варовитец – разположен е на километър-два от град Етрополе. До него има изградена екопътека. Много красив манастир с чудно изографисана църква.

Етрополски манастир "Света Троица" - църквата

Етрополски манастир „Света Троица“ – църквата

Клисурски манастир „Света Петка Параскева“ – това красиво място с прелестни гледки наоколо се намира на около 5-6 километра от Банкя. До него се стига с кола, а около него има прекрасни условия за пикник. Самият манастир е много добре поддържан, с хубав двор, красива чешма в двора и малка църква с интересни стенописи.

Клисурски манастир "Света Петка Параскева"

Клисурски манастир „Света Петка Параскева“

Кокалянски манастир „Свети Архангел Михаил“ – намира се на около 10 километра южно от София, близо до село Кокаляне. Манастирът е много красив със своите инрересно разположени постройки и чудно оцветен зид, великолепна църква, но за съжаление изключително негостоприемни домакини.

Кокалянски манастир "Свети Архангел Михаил"

Кокалянски манастир „Свети Архангел Михаил“

Кремиковски манастир „Свети Георги“ – намира се на около 4 километра северно от квартал Кремиковци в София. Това е още един манастир, построен по време на Второто Българско царство и разрушен от турците по време на петгодишното робство. От Кремиковския манастир се открива чудна гледка към София и Софийското равно поле.

Кремиковски манастир "Свети Георги"

Кремиковски манастир „Свети Георги“

Лозенски манастир „Свети Спас“ – намира се на около 5 км югоизточно от софийското село Долни Лозен по екопътеката „Лозенска планина“. Това е малък, но добре поддържан манастир, с интересна църква с три купола и красиви стенописи. От двора на манастира се открива прелестна панорамна гледка към Софийското равно поле.

Лозенски манастир "Свети Спас"

Лозенски манастир „Свети Спас“

Скален манастир „Света Марина“ – намира се много близо до пещера „Проходна“ край Карлуково. Манастирът е прорязан в скалите и се пада точно под туристическия център до пещера „Проходна“. До него се стига по интересна пътека – добре обособена, но на места тясна, хлъзгава и леко екстремна.

Скален манастир "Света Марина"

Скален манастир „Света Марина“

Урвички манастир „Свети Николай Летни Мирликийски Чудотворец“ – намира се близо до София, недалеч от пътя София – Самоков, до крепостта Урвич. Това е малък манастир с една постройка и малка църква, построен някога по време на Второто Българско царство и впоследствие разрушен след падането на България под турско робство. В сегашния си вид манастирът е построен през периода 1994 – 1996 година с помощта на дарение от Атанас Господинов.

Урвички манастир "Свети Николай Летни Мирликийски Чудотворец"

Урвички манастир „Свети Николай Летни Мирликийски Чудотворец“

Публикувано в български манастири. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *