Манастирите в България, които посетих през 2014

През тази година успях да посетя доста на брой и изключително интересни места в България, голяма част от които представих в блога. Част от тези места са по-големи или по-малки български манастири, повечето от които съкровено пазят малки късчета от българската история. Манастири, интересни не само с архитектурата на църквите си и иконописите в тях, но и с това, че всички те имат своята интересна и загадъчна легенда.

Дивотински манастир - купол на църквата

Дивотински манастир – купол на църквата

Всички тези манастири, които представям по-долу, се намират извън населени места и достъпът до тях е съпроводен от приятна разходка. Много от тях предоставят възможности за пикник. Също така могат да бъдат посетени и в лошо време, когато пътеките в планината са по-трудно достъпни.

Баткунски манастир „Свети свети Петър и Павел“ – намира се на около 18 километра югозападно от Пазарджик и на по-малко от 3 километра от село Паталеница. Част от село Паталеница е някогашното село Баткун (присъединено към Паталеница през 1955 година), откъдето идва и името на манастира. Времето, през което посетихме манастира беше много мъгливо и за съжаление не успяхме да видим нищо от природата наоколо. Не успяхме да влезем и в църквата, тъй като беше заключена и нямаше кой да я отключи. Дворът беше много добре поддържан.

Баткунски манастир "Свети свети Петър и Павел"

Баткунски манастир „Свети свети Петър и Павел“

Букоровски манастир „Свети Георги“ – намира се до село Туден, недалеч от Годеч. Този манастир е единствен по рода си заради петте църкви в него, залепени една за друга. От тях работи само първата църква – свети Георги, която дава и името на манастира.

Букоровски манастир

Букоровски манастир

Гложенски манастир „Свети Георги Победоносец“ – близо е до село Гложене, на 12 километра от Тетевен. В него се е криел Васил Левски. Другото интересно за Гложенския манастир е, че тук, в една от стаите, е бил заточен Васил Друмев.

Гложенски манастир "Свети Георги Победоносец"

Гложенски манастир „Свети Георги Победоносец“

Горнобански манастир „Свети свети Кирил и Методий“ – намира се на около 4 километра от Горна баня – след вилната зона. През турското робство манастирът е бил частично разрушен. Днес от него може да се види само църквата, възстановена през 1875 година. Интересното в нея са няколкото запазени старите стенописи – тези зад олтара.

Горнобански манастир "Свети свети Кирил и Методий"

Горнобански манастир „Свети свети Кирил и Методий“

Горнооряховски манастир „Свети Пророк Илия“ – намира се на около 2 километра западно от Горна Оряховица. За да се стигне до него, трябва да се хване пътеката за Чуруковец и хижа Божур в края на града. След отбивката за Чуруковец и хижа Божур до манастира се достига за около половин час ходене пеша. На Чуруковец трябва да да се завие по пътя в ляво. От там до Горнооряховския манастир са около 5 минути ходене пеша. Манастир „Свети Пророк Илия“ е сравнително голям с голяма и интересна църква. Бил е опожаряван от турците през Късното Средновековие, но е възстановен през 30-те години на 20-ти век с дарения от гражданите на град Горна Оряховица.

Горнооряховски манастир "Свети Пророк Илия"

Горнооряховски манастир „Свети Пророк Илия“

Дивотински манастир „Света Троица“ – намира се близо до Банкя, в противоположния край спрямо София. Манастирът е много добре уреден, с добре поддържан двор, малка, но красива църква с интересни стенописи и дружелюбни домакини.

Дивотински манастир "Света Троица"

Дивотински манастир „Света Троица“

Етрополски манастир „Света Троица“, наричан още Варовитец – разположен е на километър-два от град Етрополе. До него има изградена екопътека. Много красив манастир с чудно изографисана църква.

Етрополски манастир "Света Троица" - църквата

Етрополски манастир „Света Троица“ – църквата

Клисурски манастир „Света Петка Параскева“ – това красиво място с прелестни гледки наоколо се намира на около 5-6 километра от Банкя. До него се стига с кола, а около него има прекрасни условия за пикник. Самият манастир е много добре поддържан, с хубав двор, красива чешма в двора и малка църква с интересни стенописи.

Клисурски манастир "Света Петка Параскева"

Клисурски манастир „Света Петка Параскева“

Кокалянски манастир „Свети Архангел Михаил“ – намира се на около 10 километра южно от София, близо до село Кокаляне. Манастирът е много красив със своите инрересно разположени постройки и чудно оцветен зид, великолепна църква, но за съжаление изключително негостоприемни домакини.

Кокалянски манастир "Свети Архангел Михаил"

Кокалянски манастир „Свети Архангел Михаил“

Кремиковски манастир „Свети Георги“ – намира се на около 4 километра северно от квартал Кремиковци в София. Това е още един манастир, построен по време на Второто Българско царство и разрушен от турците по време на петгодишното робство. От Кремиковския манастир се открива чудна гледка към София и Софийското равно поле.

Кремиковски манастир "Свети Георги"

Кремиковски манастир „Свети Георги“

Лозенски манастир „Свети Спас“ – намира се на около 5 км югоизточно от софийското село Долни Лозен по екопътеката „Лозенска планина“. Това е малък, но добре поддържан манастир, с интересна църква с три купола и красиви стенописи. От двора на манастира се открива прелестна панорамна гледка към Софийското равно поле.

Лозенски манастир "Свети Спас"

Лозенски манастир „Свети Спас“

Скален манастир „Света Марина“ – намира се много близо до пещера „Проходна“ край Карлуково. Манастирът е прорязан в скалите и се пада точно под туристическия център до пещера „Проходна“. До него се стига по интересна пътека – добре обособена, но на места тясна, хлъзгава и леко екстремна.

Скален манастир "Света Марина"

Скален манастир „Света Марина“

Урвички манастир „Свети Николай Летни Мирликийски Чудотворец“ – намира се близо до София, недалеч от пътя София – Самоков, до крепостта Урвич. Това е малък манастир с една постройка и малка църква, построен някога по време на Второто Българско царство и впоследствие разрушен след падането на България под турско робство. В сегашния си вид манастирът е построен през периода 1994 – 1996 година с помощта на дарение от Атанас Господинов.

Урвички манастир "Свети Николай Летни Мирликийски Чудотворец"

Урвички манастир „Свети Николай Летни Мирликийски Чудотворец“

Публикувано в български манастири. Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *