Манастирите, които посетих през 2018

Традиционно, през декември събирам в обща статия българските манастири, които сме посетили през годината. Тази година те са 13, а интересното е, че повечето от тези манастири сме посещавали и преди.

Батошевски манастир Успение Богородично

Батошевски манастир Успение Богородично

Арбанашки манастир Света Богородица

Намира се в западните покрайнини на Арбанаси. Освен пеша, манастирът е достъпен и с лека кола.

Манастирът е основан по време на Второто българско царство, като част от Търновската Света гора. В първите години на турското робство манастирът се запазва, но впоследствие постепенно упада и запустява. В края на 17-ти век е възстановен, но в края на 18-ти век манастирът е опустошен при кърджалийските нашествия. Възстановен е отново през първата половина на 19-ти век.

Арбанашки манастир Света Богородица

Арбанашки манастир Света Богородица

Понастоящем манастирът се състои от църква с интересна архитектура и стенописи, манастирски сгради и камбанария. В храма на манастира е изложена чудотворната икона „Света Богородица Троеручица“, за която се смята, че е донесена през 13-ти век от Атон.

Една от забележителностите на манастир Св. Богородица е дебелото манастирско коте Манчо, радост за всички.

Арбанашки манастир Свети Николай Чудотворец

Разположен е в падина в южната част на Арбанаси, под Парк-хотел Арбанаси. Освен пеша, до него се стига и с кола.

Съдбата му е подобна на другия арбанашки манастир. Построен е по времето на Асеневци. В годините на турското робство е разрушен. Издигнат е отново в края на 17-ти век, а век по-късно – отново разрушен от кърджалиите. В началото на 19-ти век е възстановен.

Арбанашки манастир Свети Никола

Арбанашки манастир Свети Никола

В църквата на манастира са изложени две чудодейни икони – на Свети Николай и на Света Богородица.

Балшевски манастир Свети Теодор Стратилат

Балшевският манастир попадна и в миналогодишния списък с посетени манастири. Обичам да се връщам на места, които са ми харесали. Манастирът е чудесно място за кратка разходка близо до София. Разположен е в южните склонове на Стара планина. До него се стига с кола.

Балшевски манастир - църквата

Балшевски манастир – църквата

Манастирът се състои от църква и сгради. Църквата е интересно изписана отвътре. Сградите са нови – изграждането е започнало през 1977 г., като през 2011 манастирът е бил обновен.

Няма преки писмени източници кога е основан манастира, но се смята, че на мястото е имало манастир още през 10-ти век. Смята се също, че манастирът е възобновен от самия Пимен Зографски (живял ок. 1540 – 1620), който е бил родом от село Балша.

Банище – манастир Св. Йоан Богослов

Останах с впечатление, че хората в село Банище не знаят, че църквата в покрайнините е била част от стар манастир. Наистина, за историята му не се знае много. Мястото е тихо, самотно, но много красиво. Църквата също носи името „Свети Йоан Богослов“ и е много красива и елегантно изписана.

Църквата Св. Йоан Богослов в село Банище

Църквата Св. Йоан Богослов в село Банище

Батошевски манастир Въведение Богородично

До севлиевското село Батошево има два старинни манастира. Първият от тях е девически и се намира в самото село.

Батошевски манастир Въведение Богородично

Батошевски манастир Въведение Богородично

Построен е през 1657 г., но бил опожарен и заличен от турците. Възстановен е през втората половина на 19-ти век от местния първенец Миню Попкоев и жена му Кера. Те имали 7 деца, едно от тях – дъщеря им Мария – се разболяла тежко и семейството дало обет, че ако момичето оздравее, ще го посветят в Божия служба. Така и станало.

Важно е да отбележа още, че манастирските служители взели дейно участие в подготовката на Априлското въстание и в самото въстание.

Батошевски манастир Успение Богородично

Вторият Батошевски манастир се намира високо в Балкана на около 8 километра след Батошево. До него води тесен асфалтов път.

Манастир е основан в средата на 13-ти век по времето на цар Михаил-Асен. През турското робство бил разрушен. Възстановен е през първата половина на 19-ти век.

Батошевски манастир Успение Богородично

Батошевски манастир Успение Богородично

Самото място е много привлекателно. Дворът и сградите са спретнати и подредени, а църквата – много красива, макар и на места стенописите ѝ да имат нужда от реставрация. Над църквата се извисяват 3 купола.

Бистрешки манастир Свети Иван Пусти

Този манастир е познат с още няколко имена – Св. Иван Богослов по името на църквата му, Св. Иван Рилски, защото светецът прекарал известно време в манастира, Касинец – на местността Касината, в която е разположен, и Бистрешки или Бистрецки по името на близкия нему квартал на Враца – Бистрец.

Бистрешки манастир Свети Иван Пусти

Бистрешки манастир Свети Иван Пусти

Мястото е красиво и с дълга история. Намира се до Враца и е достъпно с кола. Под манастира има малък водопад. Повече за манастира прочетете тук.

Букоровски манастир Свети Георги

Букоровският манастир е от манастирите край Годеч, които са доста. До него вече може да се стигне и с лека кола, като последните 2 километра са по новоизграден черен път. Манастирът попада в графата забележителности около София. Уникален е заради петте си църкви, залепени една до друга. Действаща е само първата – Свети Георги.

Букоровски манастир

Букоровски манастир

Идвали сме до Букоровския манастир няколко пъти.

Гигински манастир Св. св. Козма и Дамян

Гигинският манастир се намира до село Гигинци, община Брезник, Пернишко. Известен е още като Църногорски манастир. Мaнacтъpът е обновен и разширен. Малката църква, магазините, мaгepницaтa и помещенията за монасите са част от старите сгради на манастира. Другите неща са нови.

Гигински манастир: манастирските сгради

Гигински манастир: манастирските сгради

Посещавали сме Гигинския манастир и преди, много приятно място.

Годечки манастир Св. Дух

Това е неголям манастир, намиращ се малко след село Туден по шосето за Букоровския манастир и Разбоище. Отбивката е вдясно от пътя и има табелка. Посетихме манастира през лятото, но сме посещавали и преди. Най-голямо впечатление в манастира правят двете църкви в двора.

Годечки манастир "Свети Дух"

Годечки манастир „Свети Дух“

Кладнишки манастир „Свети Никола“

В един снежен и слънчев декемврийски ден решихме да се разходим по Пътеката на здравето над село Кладница. В същата местност се намира Кладнишкия манастир. Бяхме го посещавали и преди, но и този път не пропуснахме да запалим по свещичка в манастирския храм и да поседим в двора на светата обител – така тих и спокоен.

Кладнишки манастир “Свети Никола”

Кладнишки манастир “Свети Никола”

Манастирът е бил част от Софийската Мала Света гора, но през турското робство бил разрушен. През 1841 година е възстановен, а човекът с най-големи заслуги за възстановяването му – Спас Бурнов, става негов първи игумен … но не за дълго – загива от турски меч в храма на манастира …

Разбоишки манастир Въведение Богородично

Разбоишкият манастир е още едно от любимите ми места. Излишно е май вече да казвам, че през изминалата година го посетихме за пореден път. Различното в случая беше, че отидохме там по залез, когато цветовете наоколо бяха различни.

Разбоишки манастир

Разбоишки манастир

Разбоишкият манастир е също от групата манастири до Годеч. Построен е през Средновековието и е бил част от Софийската Мала Света гора.

Метох Покров Богородичен Самоков

Манастирът се намира в централната част на Самоков. Част е от 100-те национални туристически обекта. Основан е в края на 18-ти век, а през 19-ти се превръща в значим просветен център. Най-голям интерес в манастира буди манастирската църква със стенописи от 19-ти век.

Метох Покров Богородичен в Самоков

Метох Покров Богородичен в Самоков

Публикувано в български манастири. Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


2 Коментара към Манастирите, които посетих през 2018

  1. Йордан Симов каза:

    Здравейте, благодаря за интересния начин, по който ме правите свидетел на Вашите пътувания!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *