Манастирите, които посетих през 2018

Традиционно, през декември събирам в обща статия българските манастири, които сме посетили през годината. Тази година те са 13, а интересното е, че повечето от тези манастири сме посещавали и преди.

Батошевски манастир Успение Богородично

Батошевски манастир Успение Богородично

Арбанашки манастир Света Богородица

Намира се в западните покрайнини на Арбанаси. Освен пеша, манастирът е достъпен и с лека кола.

Манастирът е основан по време на Второто българско царство, като част от Търновската Света гора. В първите години на турското робство манастирът се запазва, но впоследствие постепенно упада и запустява. В края на 17-ти век е възстановен, но в края на 18-ти век манастирът е опустошен при кърджалийските нашествия. Възстановен е отново през първата половина на 19-ти век.

Арбанашки манастир Света Богородица

Арбанашки манастир Света Богородица

Понастоящем манастирът се състои от църква с интересна архитектура и стенописи, манастирски сгради и камбанария. В храма на манастира е изложена чудотворната икона „Света Богородица Троеручица“, за която се смята, че е донесена през 13-ти век от Атон.

Една от забележителностите на манастир Св. Богородица е дебелото манастирско коте Манчо, радост за всички.

Арбанашки манастир Свети Николай Чудотворец

Разположен е в падина в южната част на Арбанаси, под Парк-хотел Арбанаси. Освен пеша, до него се стига и с кола.

Съдбата му е подобна на другия арбанашки манастир. Построен е по времето на Асеневци. В годините на турското робство е разрушен. Издигнат е отново в края на 17-ти век, а век по-късно – отново разрушен от кърджалиите. В началото на 19-ти век е възстановен.

Арбанашки манастир Свети Никола

Арбанашки манастир Свети Никола

В църквата на манастира са изложени две чудодейни икони – на Свети Николай и на Света Богородица.

Балшевски манастир Свети Теодор Стратилат

Балшевският манастир попадна и в миналогодишния списък с посетени манастири. Обичам да се връщам на места, които са ми харесали. Манастирът е чудесно място за кратка разходка близо до София. Разположен е в южните склонове на Стара планина. До него се стига с кола.

Балшевски манастир - църквата

Балшевски манастир – църквата

Манастирът се състои от църква и сгради. Църквата е интересно изписана отвътре. Сградите са нови – изграждането е започнало през 1977 г., като през 2011 манастирът е бил обновен.

Няма преки писмени източници кога е основан манастира, но се смята, че на мястото е имало манастир още през 10-ти век. Смята се също, че манастирът е възобновен от самия Пимен Зографски (живял ок. 1540 – 1620), който е бил родом от село Балша.

Банище – манастир Св. Йоан Богослов

Останах с впечатление, че хората в село Банище не знаят, че църквата в покрайнините е била част от стар манастир. Наистина, за историята му не се знае много. Мястото е тихо, самотно, но много красиво. Църквата също носи името „Свети Йоан Богослов“ и е много красива и елегантно изписана.

Църквата Св. Йоан Богослов в село Банище

Църквата Св. Йоан Богослов в село Банище

Батошевски манастир Въведение Богородично

До севлиевското село Батошево има два старинни манастира. Първият от тях е девически и се намира в самото село.

Батошевски манастир Въведение Богородично

Батошевски манастир Въведение Богородично

Построен е през 1657 г., но бил опожарен и заличен от турците. Възстановен е през втората половина на 19-ти век от местния първенец Миню Попкоев и жена му Кера. Те имали 7 деца, едно от тях – дъщеря им Мария – се разболяла тежко и семейството дало обет, че ако момичето оздравее, ще го посветят в Божия служба. Така и станало.

Важно е да отбележа още, че манастирските служители взели дейно участие в подготовката на Априлското въстание и в самото въстание.

Батошевски манастир Успение Богородично

Вторият Батошевски манастир се намира високо в Балкана на около 8 километра след Батошево. До него води тесен асфалтов път.

Манастир е основан в средата на 13-ти век по времето на цар Михаил-Асен. През турското робство бил разрушен. Възстановен е през първата половина на 19-ти век.

Батошевски манастир Успение Богородично

Батошевски манастир Успение Богородично

Самото място е много привлекателно. Дворът и сградите са спретнати и подредени, а църквата – много красива, макар и на места стенописите ѝ да имат нужда от реставрация. Над църквата се извисяват 3 купола.

Бистрешки манастир Свети Иван Пусти

Този манастир е познат с още няколко имена – Св. Иван Богослов по името на църквата му, Св. Иван Рилски, защото светецът прекарал известно време в манастира, Касинец – на местността Касината, в която е разположен, и Бистрешки или Бистрецки по името на близкия нему квартал на Враца – Бистрец.

Бистрешки манастир Свети Иван Пусти

Бистрешки манастир Свети Иван Пусти

Мястото е красиво и с дълга история. Намира се до Враца и е достъпно с кола. Под манастира има малък водопад. Повече за манастира прочетете тук.

Букоровски манастир Свети Георги

Букоровският манастир е от манастирите край Годеч, които са доста. До него вече може да се стигне и с лека кола, като последните 2 километра са по новоизграден черен път. Манастирът попада в графата забележителности около София. Уникален е заради петте си църкви, залепени една до друга. Действаща е само първата – Свети Георги.

Букоровски манастир

Букоровски манастир

Идвали сме до Букоровския манастир няколко пъти.

Гигински манастир Св. св. Козма и Дамян

Гигинският манастир се намира до село Гигинци, община Брезник, Пернишко. Известен е още като Църногорски манастир. Мaнacтъpът е обновен и разширен. Малката църква, магазините, мaгepницaтa и помещенията за монасите са част от старите сгради на манастира. Другите неща са нови.

Гигински манастир: манастирските сгради

Гигински манастир: манастирските сгради

Посещавали сме Гигинския манастир и преди, много приятно място.

Годечки манастир Св. Дух

Това е неголям манастир, намиращ се малко след село Туден по шосето за Букоровския манастир и Разбоище. Отбивката е вдясно от пътя и има табелка. Посетихме манастира през лятото, но сме посещавали и преди. Най-голямо впечатление в манастира правят двете църкви в двора.

Годечки манастир "Свети Дух"

Годечки манастир „Свети Дух“

Кладнишки манастир „Свети Никола“

В един снежен и слънчев декемврийски ден решихме да се разходим по Пътеката на здравето над село Кладница. В същата местност се намира Кладнишкия манастир. Бяхме го посещавали и преди, но и този път не пропуснахме да запалим по свещичка в манастирския храм и да поседим в двора на светата обител – така тих и спокоен.

Кладнишки манастир “Свети Никола”

Кладнишки манастир “Свети Никола”

Манастирът е бил част от Софийската Мала Света гора, но през турското робство бил разрушен. През 1841 година е възстановен, а човекът с най-големи заслуги за възстановяването му – Спас Бурнов, става негов първи игумен … но не за дълго – загива от турски меч в храма на манастира …

Разбоишки манастир Въведение Богородично

Разбоишкият манастир е още едно от любимите ми места. Излишно е май вече да казвам, че през изминалата година го посетихме за пореден път. Различното в случая беше, че отидохме там по залез, когато цветовете наоколо бяха различни.

Разбоишки манастир

Разбоишки манастир

Разбоишкият манастир е също от групата манастири до Годеч. Построен е през Средновековието и е бил част от Софийската Мала Света гора.

Метох Покров Богородичен Самоков

Манастирът се намира в централната част на Самоков. Част е от 100-те национални туристически обекта. Основан е в края на 18-ти век, а през 19-ти се превръща в значим просветен център. Най-голям интерес в манастира буди манастирската църква със стенописи от 19-ти век.

Метох Покров Богородичен в Самоков

Метох Покров Богородичен в Самоков

Публикувано в български манастири. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към Манастирите, които посетих през 2018

  1. Йордан Симов каза:

    Здравейте, благодаря за интересния начин, по който ме правите свидетел на Вашите пътувания!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *