Манастирите, които посетих през 2019

Декември е месец за равносметки. Тук споделям равносметката ми от посетените през годината български манастири – местата, съхранили през вековете вярата ни, духовността, културата и традициите ни. Тази статия е сред декемврийските традиции в блога Друми в думи.

Дряновски манастир от птичи поглед
Дряновски манастир от птичи поглед

Смоличански манастир „Св. св. Йоаким и Ана“

Смоличанският манастир е разположен в красива местност в покрайнините на кюстендилското село Смоличано. Състои се от църква, чешма с 12 чучура, параклисче с аязмо и обширен двор.

Смоличански манастир Св. св. Йоаким и Ана - църквата
Смоличански манастир Св. св. Йоаким и Ана – църквата

С мястото е свързана стара легенда за красива мома на име Ана, която заради завист и злословие била посечена от един от братята си, при което очите ѝ се превърнали в извори, а косите ѝ – във водните струи на водопада, чиито води падат под манастира.

Посетихме манастира през втората половина на януари, когато зимата беше в силата си.

Дряновски манастир „Свети Архангел Михаил“

Дряновският манастир се намира близо до град Дряново. Достъпен е с кола, но имайте предвид, че в почивни дни манастирската обител има много посетители и трудно се намира място за паркиране, така че съветвам ви да отидете там раничко.

Дряновски манастир "Свети Архангел Михаил"
Дряновски манастир „Свети Архангел Михаил“

Манастирът има богата история. Построен е по времето на братята Асен и Петър. Освен това, в по-късни времена играе важна роля по времето на Априлското въстание.

Мястото около манастира е много красиво – той е разположен в живописна клисура сред високи скали. Покрай манастира и на високите скали е изградена интересна екопътека, по чийто маршрут може да се насладите на красиви панорамни гледки, да видите средновековна крепост и да поседнете за отмора и романтика на пейката на любовта. Повече информация за екопътеката ще намерите в моята книга „52 екопътеки за всеки„.

Ние посетихме последно Дряновския манастир в края на януари, в един от първите слънчеви дни, предвещаващи края на зимата.

Хаджидимовски манастир „Свети Георги Победоносец“

Манастирът е монолитен и красив, разположен на хълм в град Хаджидимово, на около 15 километра югоизточно от Гоце Делчев. До него се стига с кола. Отвън прилича на крепост, а влезеш ли в двора, красивата кула-камбанария веднага приковава вниманието ти. Манастирът е построен през 1865 г. На това място в миналото е имало християнски център, посветен на свети Георги, затова и днешната света обител носи името на светеца.

Хаджидимовски манастир: църквата
Хаджидимовски манастир: църквата

Посетихме Хаджидимовския манастир на първи февруари. Беше точно празникът на Свети Трифон.

Неврокопски манастир „Света Богородица Живоприемний източник „

Светата обител се намира в покрайнините на град Гоце Делчев на път към село Делчево. Манастирът е женски. Смята се, че е основан през 8-9 век. В сегашната манастирска църква могат да се видят останки от колоните на старата манастирска църква.

Посетихме Неврокопския манастир в началото на февруари.

Сопотски манастир „Възнесение Христово“

Познат е още като Сопотски манастир „Свети Спас“. Не е ясно кога точно е основан манастира. Опустошен е през кървавите юлски събития в Сопот през 1877 г. Две години по-късно е възстановен и добива сегашния си вид.

Сопотски манастир Възнесение Христово
Сопотски манастир Възнесение Христово

Светата обител се намира в покрайнините на Сопот в полите на Балкана. За да стигнете до него, на влизане в Сопот (откъм Анево) се отклонявате наляво към планината. Има табелка за Сопотския лифт, чиято начална станция е съвсем близо до манастира. Мястото около манастира е много приятно. Пред манастира има чешма с ледено студени води.

Сопотски девически манастир „Въведение Богородично“

Сопотският девически манастир е познат още като Сопотски метох. Намира се в центъра на град Сопот, над централния площад Иван Вазов, до Радиното училище и църквата „Св. св. Петър и Павел“. В него е намирал убежище Васил Левски. Смята се, че манастирът е основан от схимонахиня Сусана през 1665 г. , когато около старата църква били построени жилищните манастирски сгради.

Сопотски девически манастир Въведение Богородично
Сопотски девически манастир Въведение Богородично

Най-интересната, според мен, част от манастира е църквата „Въведение Богородично“ от края на 15-ти век. При опожаряването на Сопот в края на юли 1877 г. след потушаването на Сопотското въстание, църквата като по чудо оцелява.

Посетихме двата сопотски манастира точно на националния празник 3 март.

Драгалевски манастир „Света Богородица Витошка“

Посещавали сме Драгалевския манастир няколко пъти преди. И тази година не пропуснахме да запалим по свещичка в храма му, минавайки край него на път за Алековите водопади. Беше в началото на март. Манастирът е разположен в полите на Витоша, малко над Драгалевци.

Драгалевски манастир
Драгалевски манастир

Смята се, че манастирът е основан през втората половина на 14-ти век по времето на цар Иван Александър. Бил в част от Софийската Мала Света гора.

Лозенски манастир „Свети Спас“

Лозенският манастир Свети Спас е малък, но изключително добре подреден и поддържан. Предполага се, че е построен по време на Второто Българско царство като част от Софийската Мала Света Гора. От двора на манастира се открива панорамна гледка към Софийското равно поле. Църквата, съвсем естествено, заема основна част от него. Много е интересна поради трите купола и красивите си стари стенописи.

Лозенски манастир Св. Спас
Лозенски манастир Св. Спас

Посетихме го в средата на март по път към панорамния връх Половрак в Лозенската планина.

Кърджалийски манастир „Свети Йоан Предтеча“

Манастирът се намира на десния бряг на река Арда в квартал Веселчане в Кърджали. Представлява комплекс от църква и крепостни стени. Бил основан през 6-7 век, а през 9-10 век е бил голям епископски и митрополитски център. Сегашната църква е нова – осветена е през 2000 година, но при проучванията на манастира е установено, че там на място е имало четири последователно строени църкви. В комплекса са разкрити пет зидани гробници, като в една от тях са открити мощите на висш християнски духовник, съдейки по добре запазените му одежди с втъкано злато.

Кърджалийски манастир "Свети Йоан Предтеча"
Кърджалийски манастир „Свети Йоан Предтеча“

Посещавали сме манастира преди години при първата ни обиколка в Източните Родопи. За последно бяхме там през август.

Кърджалийски манастир „Успение Богородично“

Този Кърджалийски манастир се намира в квартал Гледка, недалеч от манастир „Йоан Предтеча“. Той е сравнително нов, много добре направен и поддържан, с приятен двор, масивна църква и красиво изписани манастирски сгради. Изграден е в периода 2000 – 2003 г. по идея на отец Боян Саръев.

Кърджалийски манастир "Успение Богородично"
Кърджалийски манастир „Успение Богородично“

В църквата се съхраняват частици от Христовия кръст, открити през 2001 г. от проф. Николай Овчаров. Частиците са били намерени в реликвариум, положен в апсидата на епископския център, в близост до Перперикон. През 2002 година частиците са пренесени в храма на манастира с тържества и литийно шествие.

Посетихме манастира през август.

Публикувано в български манастири. Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути и любопитни места в България с красиви фотографии ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация за всяка от тях ще намерите тук.

Може да поръчате сега чрез тази форма!

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *