Отново в Странджа: Марков камък и долменът Змеюва дупка в местността Корубата

Тази година имах късмета да посетя мистичната Странджа на два пъти. За предишното ни посещение там, което беше в разгара на лятото, вече ви разказах подробно. Сега ще ви разкажа за 4 интересни места, до които отскочихме и разгледахме за един слънчев септемврийски следобед.

Марков камък
Марков камък

Църквата Рождество на Пресвета Богородица в с. Долно Ябълково

Първото място, което посетихме беше църквата Рождество Богородично в село Долно Ябълково. Селото се намира на около 30 километра южно от общинския център – град Средец.

Църквата Рождество Богородично в Долно Ябълково
Църквата Рождество Богородично в Долно Ябълково

За да стигнете до Долно Ябълково, от Средец трябва да поемете по пътя за Елхово и след около 18 километра да се отбиете вляво (южно) към с. Факия. Минавате през Факия и продължавате в същата посока към следващото село, което е именно Долно Ябълково. Влизате в селото и поемате по улицата надолу към реката. Църквата се намира точно след моста над реката.

Като споменах за село Факия, някак не мога да не ви споделя какво научих за селото – там са живели няколко поколения от прочутия Бимбелов род, за който се смята, че произлиза от Момчил войводацар на Родопите, безстрашен хайдутин и любим народен герой.

Връщам се към основната тема, за да ви кажа, че до църквата може да се стигне с лека кола, но все пак, трябва да се кара внимателно, тъй като пътищата в района са много разбити.

Църквата Рождество Богородично в Долно Ябълково: камбанарията
Църквата Рождество Богородично в Долно Ябълково: камбанарията

Църквата Рождество на Пресвета Богородица е построена през 1892 г. с дарения, а през 2004 година е реставрирана. Църквата е много красива и има интересна възрожденска архитектура. Строена е от габровски майстори, построили и други църкви в района с подобна архитектура. Иконостасът е пищен и освен основния ред с царски икони, съдържа първи ред икони със сцени от Стария завет и ред икони, изобразяващи св. Апостоли. Царските двери са красиво изписани, като основния орнамент са розите, характерни за споменатата група габровски майстори.

Вътре в църквата Рождество Богородично
Вътре в църквата Рождество Богородично

Марков камък

Марков камък, известен още с името Големият камък, е тракийско светилище и представлява един огромен камък, висок 8 метра, закрепен върху други две скали.

Марков камък
Марков камък

На върха на Големия камък има две ямки, които се пълнят с вода, за която се смята, че е лековита и помага при безплодие и проблеми с очите.

Марков камък: ямките
Марков камък: ямките

Под камъка има Провирало – тесен процеп, за който има поверие, че онези, които минат три пъти през Провиралото ще оздравеят и ще им се изпълнят желанията.

Марков камък: Провиралото
Марков камък: Провиралото

Човек може да се изкачи до върха на камъка по метална стълба и там горе да разгледа двете ямки и да погледне околността от високо.

Как се стига до Марков камък?

Отправна точка е църквата Рождество Богородично в Долно Ябълково (вижте по-горе как се стига до нея). Ако сте с лека кола, ще трябва да оставите колата около църквата, защото пътят към Големия камък може да се измине или пеша, или с високо проходим автомобил.

Маршрутът за Марков камък започва в дясно от църквата, като се поема по черния път. На места пътят се разклонява, но вие трябва да следвате главния черен път – той е най-утъпкан и на места има жълта маркировка. Разстоянието от църквата до Марков камък е около 3 километра. Ние бяхме група и ни возиха с джипове. С тях от църквата до камъка стигнахме за по-малко от 10 минути.

Легенди за Големия камък

За Марков камък има няколко легенди, като една от тях е свързана с юнака Крали Марко, който като минавал през района на път за Истанбул, взел камъче и го метнал зад гърба си.

Според друга легенда, камъкът е изпуснат от света Богородица, за да помогне на император Константин в изграждането на крепостната стена на Константинопол.

Марков камък е добре познат на жителите в близките села. В миналото те се събирали на голям събор около камъка и давали курбан.

Марков камък
Марков камък

Долменът Змеюва дупка в местността Корубата

Това е един от най-добре запазените долмени в Странджа. Намира се на около 3,5 километра югозападно от село Кирово. Местността се нарича Корубата.

Долменът Змеюва дупка в местността Корубата
Долменът Змеюва дупка в местността Корубата

Как се стига до долмена

За да стигнете до долмена от село Кирово поемате по шосето за село Белеврен. На около 3 километра след Кирово се оглеждайте вдясно от пътя за черен път, който се отделя от шосето. Преди имаше голяма метална порта на това място и трябваше да се премине през нея. Според информация от читателка на блога (Ангелина, благодаря!) такава порта вече няма. От отбивката продължавате пеша съвсем малко по черния път.

Към долмена: портата
Към долмена: портата, която имаше

Долменът се намира от ляво на черния път. До него води тясна и много кратка пътечка.

Към долмена: пътечката
Към долмена: пътечката

Преди време споменатата порта беше заключена с катинар, но бяхме с водачи, които имаха грижата за катинара. Аз ви съветвам, ако ходите натам, най-напред да се свържете с туристическия център в град Средец, където ще ви обяснят как да влезете – това, все пак е частен имот.

Другото, което може да ви притесни са пасящите крави, но те не са агресивни животни.

Ориентировъчни координати на:

 • отбивката: 42.1400038, 27.16681;
 • долмена: 42.139178, 27.159405.

За информация, между Марков камък и долмена Змеюва дупка има път, който в началото е черен и след това се включва в шосето Белеврен-Кирово. След като се стигне шосето, се завива наляво и малко след това се вижда гореспоменатата метална порта, която този път ви се пада в ляво от шосето.

С какво е интересен долменът

Знае се, че долмените са мегалитни съоръжения, изградени от няколко отвесно положени каменни плочи, образуващи камера и покрити с друга каменна плоча. Тези съоръжения са свързани с религиозни обреди и погребения на траките.

Долменът в местността Корубата не прави изключение. Той се състои от камера – най-вътрешната му част, която е покрита, предкамера и дромос, които са отхлупени. При проучвания в него са открити 7 погребения.

Долмените в Странджа са наречени от местните змейови дупки или къщи, тъй като според легендите били обитавани от змейове в човешки образ, които крадяли хубави моми от близките села.

Голямобуковски манастир Св. Животоприемен източник

Голямобуковският манастир си го бях набелязала в списъка за посещения още при предишното ни идване в Странджа, поради две причини:

 1. той е единственият действащ манастир в Странджа;
 2. в него има чудодеен извор, а оброчищата и чудодейните извори са измежду символите на Странджанския край.

Е, не успяхме да го видим през лятото, но сега, през септември, закономерно дойде и неговият ред.

Голямобуковски манастир Св. Животоприемен източник: църквата
Голямобуковски манастир Св. Животоприемен източник: църквата

Голямобуковският манастир се намира на около 4,5 километра югоизточно от село Голямо Буково. До него води асфалтов път, който на места е много лош. Разстоянието се изминава за около 15-20 минути с кола и около час пеша.

Да ви кажа, много бях доволна, че стигнахме до манастира, макар и леко да се бях разочаровала от неговото текущо състояние. Манастирът не е малък, но главната му сграда, която е доста стара, е в руини. По-съвременните сгради също изглеждат леко мрачни. Дворът на манастира е интересен с няколко неща:

 • макета на странджанска къща;
 • езерцето с водните лилии;
 • големите кактуси;
 • доброто кученце;
 • горделивия петел.

Най-голям интерес буди манастирският храм с чудотворен извор точно пред него. В храма могат да се видят интересни старинни икони и кичозни стенописи от по-ново време, които леко дразнят окото. Въпреки това, Голямобуковският манастир си има своя чар, мястото е хубаво и навярно ще дойде момент, в който да бъде възстановена старата му сграда (ако не е съвсем паднала дотогава).

Голямобуковски манастир Св. Животоприемен източник: изворът
Голямобуковски манастир Св. Животоприемен източник: изворът

И още

Ако си търсите приятно място за настаняване в района на гореописаните места, мога да ви препоръчам комплекс Вили Буково, който се намира в село Голямо Буково. Комплексът се състои от малки вили с обща леглова база за 46 места, барбекюта, басейн, езеро за риболов. В двора може да видите зайчета, кът с птици и друг – със семейство сърни. Много приятно място. Цената за нощувка е 20 лв. на човек. За повече информация, може да разгледате сайта на комплекса.

Вили Буково: езерото
Вили Буково: езерото

В настоящата статия ви представих 4 забележителни места в Странджа на територията на община Средец. Опитах се да бъда максимално точна в описанията на достъпа до тях и защо да ги посетите. Все пак, ако има нещо не дотам ясно или пък друго, което ви притеснява, съветвам ви да потърсите по-подробна информация за маршрутите от община Средец. Хората от общината не само ще ви упътят, но и при заявено от вас желание ще ви организират транспорт с джип.

Ние използвахме транспорт с джипове и успяхме да обиколим описаните места за около 3-4 часа.

Публикувано в екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


18 Коментара към Отново в Странджа: Марков камък и долменът Змеюва дупка в местността Корубата

 1. Костадин Димов каза:

  Чудесен пътепис на Ели Иванова. Само ще добавя, че това не само е балансиран камък, а цяла мегалитна комбинация Бик-Змия. Същата има на Бегликташ. Тази древна сценография описваме тук. https://www.facebook.com/kedimov/media_set?set=a.10154765218328051.1073742015.716938050&type=3

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за хубавите думи и допълнението!

  • Николай Бельов каза:

   Чудесно отбелязване на странджанските забележителности!Ще ги посетя при първи удобен случай!

 2. Иван Василев каза:

  Струва ми се че Ели Иванова изобщо не е ходила до Марков камък! Пътят до там е около 70минути.

 3. Илия Сотиров каза:

  Eли не е ходила, а вероятно летяла. Днес се убедих, а ходенето ни отне по 1 час във всяка посока. Но може би ние ходим твърде бавно. Очаквам повече достоверност в други нейни пътеписи, на които може да попадна.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Илия,

   И през провирачката прелетях 🙂 .

   Щом сте отишъл до там, значи предоставената от мен информация Ви е била полезна. Забележете, че блогът е некомерсиален, никой не ми плаща, за да пиша. Точно обратното – отнема ми доста време и средства, за да го поддържам. Не очаквам да се хареса на абсолютно всички, но многото получени позитивни отзиви и думи на благодарност за идеите и точността на описанията на маршрутите в блога, ме карат да мисля, че е полезен на широк кръг от хора.

   Поздрави,
   Елена

   • Катя Иванова каза:

    Има една дума в българския език -доверие. Нямам ви доверие. За пореден път български блогер ме излъга. Километрите до Марков камък са 4,700 . Мерихме ги Пътят от селото е точно час. Ние обикновено вървим по 20 км на ден. Не беше проблем. Но не е коректно да подвеждате хората. Пътят е много добре маркиран. Ако сте отишла с джип не е грях, кажете го на читателите си. Жалко, досега вярвах единствено на Друми в думи.

    • Ели Иванова каза:

     Здравейте, благодарна съм за всяка конструктивна забележка в блога, уточняваща или допълваща информацията в съответната статия. Е, Вашата не попадна точно в тази категория 🙂 , но здраве да е! Поздрави, все пак!

 4. Венцислава каза:

  ЗДравейте, дали може да споделите места ба нощувка в Странджа, където сте били-основно къщи за гости ме интересуват. Защото се каня този уикенд да се разходя с дъщеря ми там, но трудно намирам къща, в която да ми предложат само една стая да ползвам, а не да плащам цялата къща. Благодаря!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, в района на Малко Търново бяхме отседнали в хотел Козият рог и бяхме доволни. Мога да препоръчам и Вили Буково, споменати по-горе.

 5. Димитър Тонин каза:

  Достъпът до Марков камък е възможен поне по два маршрута (коментирам тези, по които реално съм минавал):
  1. От село Кирово: разстоянието от църквата Кирово по асфалтовия път за Белеврен до разклона за Марков камък е точно 5,8 км.
  От там се тръгва надясно на запад по горски път, като разстоянието от асфалта до самия Марков камък е 2,9 км., по пътя на 1,2 км от шосето непосредствено до пътя (вдясно) е могилата с разрушеният долмен Лозенски дол. На шосето няма пояснителна табела, за да не пропуснете разклона (леко разширение вдясно, т.е. на запад), следите разстоянието от църквата в Кирово.
  Кгато ходих последния път по този маршрут миналата пролет, бариерата за долмена Корубата я нямаше (разстоянието от шосето до долмен Корубата е 860 м.)
  2. От село Долно Ябълково: от църквата на Долно Ябълково до Марков камък е 4,4 км.

  Ново удобно място за нощувки има в село Факия (от декември 2017)
  https://www.booking.com/hotel/bg/guest-house-fakia.bg.html

  • Ели Иванова каза:

   Много благодаря за споделената информация – чудесно допълнение към статията!

 6. Лиляна Пеевска каза:

  Благодаря за точната и ясна информация. ренесохте ме в тия обичани от мен български места.

 7. Алена каза:

  Не правильно стоит метка на карте… По той метке расположен Беглик таш!

 8. Станчо каза:

  Марков камък координати 42.125086, 27.152431

 9. Лъчо каза:

  Благодаря за полезната информация!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *