Отново в Странджа: Марков камък и долменът Змеюва дупка в местността Корубата

Тази година имах късмета да посетя мистичната Странджа на два пъти. За предишното ни посещение там, което беше в разгара на лятото, вече ви разказах подробно. Сега ще ви разкажа за 4 интересни места, до които отскочихме и разгледахме за един слънчев септемврийски следобед.

Марков камък
Марков камък

Църквата Рождество на Пресвета Богородица в с. Долно Ябълково

Първото място, което посетихме беше църквата Рождество Богородично в село Долно Ябълково. Селото се намира на около 30 километра южно от общинския център – град Средец.

Църквата Рождество Богородично в Долно Ябълково
Църквата Рождество Богородично в Долно Ябълково

За да стигнете до Долно Ябълково, от Средец трябва да поемете по пътя за Елхово и след около 18 километра да се отбиете вляво (южно) към с. Факия. Минавате през Факия и продължавате в същата посока към следващото село, което е именно Долно Ябълково. Влизате в селото и поемате по улицата надолу към реката. Църквата се намира точно след моста над реката.

Като споменах за село Факия, някак не мога да не ви споделя какво научих за селото – там са живели няколко поколения от прочутия Бимбелов род, за който се смята, че произлиза от Момчил войводацар на Родопите, безстрашен хайдутин и любим народен герой.

Връщам се към основната тема, за да ви кажа, че до църквата може да се стигне с лека кола, но все пак, трябва да се кара внимателно, тъй като пътищата в района са много разбити.

Църквата Рождество Богородично в Долно Ябълково: камбанарията
Църквата Рождество Богородично в Долно Ябълково: камбанарията

Църквата Рождество на Пресвета Богородица е построена през 1892 г. с дарения, а през 2004 година е реставрирана. Църквата е много красива и има интересна възрожденска архитектура. Строена е от габровски майстори, построили и други църкви в района с подобна архитектура. Иконостасът е пищен и освен основния ред с царски икони, съдържа първи ред икони със сцени от Стария завет и ред икони, изобразяващи св. Апостоли. Царските двери са красиво изписани, като основния орнамент са розите, характерни за споменатата група габровски майстори.

Вътре в църквата Рождество Богородично
Вътре в църквата Рождество Богородично

Марков камък

Марков камък, известен още с името Големият камък, е тракийско светилище и представлява един огромен камък, висок 8 метра, закрепен върху други две скали.

Марков камък
Марков камък

На върха на Големия камък има две ямки, които се пълнят с вода, за която се смята, че е лековита и помага при безплодие и проблеми с очите.

Марков камък: ямките
Марков камък: ямките

Под камъка има Провирало – тесен процеп, за който има поверие, че онези, които минат три пъти през Провиралото ще оздравеят и ще им се изпълнят желанията.

Марков камък: Провиралото
Марков камък: Провиралото

Човек може да се изкачи до върха на камъка по метална стълба и там горе да разгледа двете ямки и да погледне околността от високо.

Как се стига до Марков камък?

Отправна точка е църквата Рождество Богородично в Долно Ябълково (вижте по-горе как се стига до нея). Ако сте с лека кола, ще трябва да оставите колата около църквата, защото пътят към Големия камък може да се измине или пеша, или с високо проходим автомобил.

Маршрутът за Марков камък започва в дясно от църквата, като се поема по черния път. На места пътят се разклонява, но вие трябва да следвате главния черен път – той е най-утъпкан и на места има жълта маркировка. Разстоянието от църквата до Марков камък е около 3 километра. Ние бяхме група и ни возиха с джипове. С тях от църквата до камъка стигнахме за по-малко от 10 минути.

Легенди за Големия камък

За Марков камък има няколко легенди, като една от тях е свързана с юнака Крали Марко, който като минавал през района на път за Истанбул, взел камъче и го метнал зад гърба си.

Според друга легенда, камъкът е изпуснат от света Богородица, за да помогне на император Константин в изграждането на крепостната стена на Константинопол.

Марков камък е добре познат на жителите в близките села. В миналото те се събирали на голям събор около камъка и давали курбан.

Марков камък
Марков камък

Долменът Змеюва дупка в местността Корубата

Това е един от най-добре запазените долмени в Странджа. Намира се на около 3,5 километра югозападно от село Кирово. Местността се нарича Корубата.

Долменът Змеюва дупка в местността Корубата
Долменът Змеюва дупка в местността Корубата

Как се стига до долмена

За да стигнете до долмена от село Кирово поемате по шосето за село Белеврен. На около 3 километра след Кирово се оглеждайте вдясно от пътя за черен път, който се отделя от шосето. Преди имаше голяма метална порта на това място и трябваше да се премине през нея. Според информация от читателка на блога (Ангелина, благодаря!) такава порта вече няма. От отбивката продължавате пеша съвсем малко по черния път.

Към долмена: портата
Към долмена: портата, която имаше

Долменът се намира от ляво на черния път. До него води тясна и много кратка пътечка.

Към долмена: пътечката
Към долмена: пътечката

Преди време споменатата порта беше заключена с катинар, но бяхме с водачи, които имаха грижата за катинара. Аз ви съветвам, ако ходите натам, най-напред да се свържете с туристическия център в град Средец, където ще ви обяснят как да влезете – това, все пак е частен имот.

Другото, което може да ви притесни са пасящите крави, но те не са агресивни животни.

Ориентировъчни координати на:

 • отбивката: 42.1400038, 27.16681;
 • долмена: 42.139178, 27.159405.

За информация, между Марков камък и долмена Змеюва дупка има път, който в началото е черен и след това се включва в шосето Белеврен-Кирово. След като се стигне шосето, се завива наляво и малко след това се вижда гореспоменатата метална порта, която този път ви се пада в ляво от шосето.

С какво е интересен долменът

Знае се, че долмените са мегалитни съоръжения, изградени от няколко отвесно положени каменни плочи, образуващи камера и покрити с друга каменна плоча. Тези съоръжения са свързани с религиозни обреди и погребения на траките.

Долменът в местността Корубата не прави изключение. Той се състои от камера – най-вътрешната му част, която е покрита, предкамера и дромос, които са отхлупени. При проучвания в него са открити 7 погребения.

Долмените в Странджа са наречени от местните змейови дупки или къщи, тъй като според легендите били обитавани от змейове в човешки образ, които крадяли хубави моми от близките села.

Голямобуковски манастир Св. Животоприемен източник

Голямобуковският манастир си го бях набелязала в списъка за посещения още при предишното ни идване в Странджа, поради две причини:

 1. той е единственият действащ манастир в Странджа;
 2. в него има чудодеен извор, а оброчищата и чудодейните извори са измежду символите на Странджанския край.

Е, не успяхме да го видим през лятото, но сега, през септември, закономерно дойде и неговият ред.

Голямобуковски манастир Св. Животоприемен източник: църквата
Голямобуковски манастир Св. Животоприемен източник: църквата

Голямобуковският манастир се намира на около 4,5 километра югоизточно от село Голямо Буково. До него води асфалтов път, който на места е много лош. Разстоянието се изминава за около 15-20 минути с кола и около час пеша.

Да ви кажа, много бях доволна, че стигнахме до манастира, макар и леко да се бях разочаровала от неговото текущо състояние. Манастирът не е малък, но главната му сграда, която е доста стара, е в руини. По-съвременните сгради също изглеждат леко мрачни. Дворът на манастира е интересен с няколко неща:

 • макета на странджанска къща;
 • езерцето с водните лилии;
 • големите кактуси;
 • доброто кученце;
 • горделивия петел.

Най-голям интерес буди манастирският храм с чудотворен извор точно пред него. В храма могат да се видят интересни старинни икони и кичозни стенописи от по-ново време, които леко дразнят окото. Въпреки това, Голямобуковският манастир си има своя чар, мястото е хубаво и навярно ще дойде момент, в който да бъде възстановена старата му сграда (ако не е съвсем паднала дотогава).

Голямобуковски манастир Св. Животоприемен източник: изворът
Голямобуковски манастир Св. Животоприемен източник: изворът

И още

Ако си търсите приятно място за настаняване в района на гореописаните места, мога да ви препоръчам комплекс Вили Буково, който се намира в село Голямо Буково. Комплексът се състои от малки вили с обща леглова база за 46 места, барбекюта, басейн, езеро за риболов. В двора може да видите зайчета, кът с птици и друг – със семейство сърни. Много приятно място. Цената за нощувка е 20 лв. на човек. За повече информация, може да разгледате сайта на комплекса.

Вили Буково: езерото
Вили Буково: езерото

В настоящата статия ви представих 4 забележителни места в Странджа на територията на община Средец. Опитах се да бъда максимално точна в описанията на достъпа до тях и защо да ги посетите. Все пак, ако има нещо не дотам ясно или пък друго, което ви притеснява, съветвам ви да потърсите по-подробна информация за маршрутите от община Средец. Хората от общината не само ще ви упътят, но и при заявено от вас желание ще ви организират транспорт с джип.

Ние използвахме транспорт с джипове и успяхме да обиколим описаните места за около 3-4 часа.

Публикувано в екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


18 Коментара към Отново в Странджа: Марков камък и долменът Змеюва дупка в местността Корубата

 1. Костадин Димов каза:

  Чудесен пътепис на Ели Иванова. Само ще добавя, че това не само е балансиран камък, а цяла мегалитна комбинация Бик-Змия. Същата има на Бегликташ. Тази древна сценография описваме тук. https://www.facebook.com/kedimov/media_set?set=a.10154765218328051.1073742015.716938050&type=3

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за хубавите думи и допълнението!

  • Николай Бельов каза:

   Чудесно отбелязване на странджанските забележителности!Ще ги посетя при първи удобен случай!

 2. Иван Василев каза:

  Струва ми се че Ели Иванова изобщо не е ходила до Марков камък! Пътят до там е около 70минути.

 3. Илия Сотиров каза:

  Eли не е ходила, а вероятно летяла. Днес се убедих, а ходенето ни отне по 1 час във всяка посока. Но може би ние ходим твърде бавно. Очаквам повече достоверност в други нейни пътеписи, на които може да попадна.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Илия,

   И през провирачката прелетях 🙂 .

   Щом сте отишъл до там, значи предоставената от мен информация Ви е била полезна. Забележете, че блогът е некомерсиален, никой не ми плаща, за да пиша. Точно обратното – отнема ми доста време и средства, за да го поддържам. Не очаквам да се хареса на абсолютно всички, но многото получени позитивни отзиви и думи на благодарност за идеите и точността на описанията на маршрутите в блога, ме карат да мисля, че е полезен на широк кръг от хора.

   Поздрави,
   Елена

   • Катя Иванова каза:

    Има една дума в българския език -доверие. Нямам ви доверие. За пореден път български блогер ме излъга. Километрите до Марков камък са 4,700 . Мерихме ги Пътят от селото е точно час. Ние обикновено вървим по 20 км на ден. Не беше проблем. Но не е коректно да подвеждате хората. Пътят е много добре маркиран. Ако сте отишла с джип не е грях, кажете го на читателите си. Жалко, досега вярвах единствено на Друми в думи.

    • Ели Иванова каза:

     Здравейте, благодарна съм за всяка конструктивна забележка в блога, уточняваща или допълваща информацията в съответната статия. Е, Вашата не попадна точно в тази категория 🙂 , но здраве да е! Поздрави, все пак!

 4. Венцислава каза:

  ЗДравейте, дали може да споделите места ба нощувка в Странджа, където сте били-основно къщи за гости ме интересуват. Защото се каня този уикенд да се разходя с дъщеря ми там, но трудно намирам къща, в която да ми предложат само една стая да ползвам, а не да плащам цялата къща. Благодаря!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, в района на Малко Търново бяхме отседнали в хотел Козият рог и бяхме доволни. Мога да препоръчам и Вили Буково, споменати по-горе.

 5. Димитър Тонин каза:

  Достъпът до Марков камък е възможен поне по два маршрута (коментирам тези, по които реално съм минавал):
  1. От село Кирово: разстоянието от църквата Кирово по асфалтовия път за Белеврен до разклона за Марков камък е точно 5,8 км.
  От там се тръгва надясно на запад по горски път, като разстоянието от асфалта до самия Марков камък е 2,9 км., по пътя на 1,2 км от шосето непосредствено до пътя (вдясно) е могилата с разрушеният долмен Лозенски дол. На шосето няма пояснителна табела, за да не пропуснете разклона (леко разширение вдясно, т.е. на запад), следите разстоянието от църквата в Кирово.
  Кгато ходих последния път по този маршрут миналата пролет, бариерата за долмена Корубата я нямаше (разстоянието от шосето до долмен Корубата е 860 м.)
  2. От село Долно Ябълково: от църквата на Долно Ябълково до Марков камък е 4,4 км.

  Ново удобно място за нощувки има в село Факия (от декември 2017)
  https://www.booking.com/hotel/bg/guest-house-fakia.bg.html

  • Ели Иванова каза:

   Много благодаря за споделената информация – чудесно допълнение към статията!

 6. Лиляна Пеевска каза:

  Благодаря за точната и ясна информация. ренесохте ме в тия обичани от мен български места.

 7. Алена каза:

  Не правильно стоит метка на карте… По той метке расположен Беглик таш!

 8. Станчо каза:

  Марков камък координати 42.125086, 27.152431

 9. Лъчо каза:

  Благодаря за полезната информация!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *