Маршрути в Стара планина в района на Габрово: Етъра – Соколски манастир

Ако решите да посетите най-известния и най-стария в България етнографски комплекс – Етъра в Габрово, оставете си някой и друг час в повече, за да отидете и до красивия Соколски манастир „Успение Богородично“. Той се намира недалеч от Етъра, на около 3-4 километра, и до него може да стигнете с кола. Но аз бих ви препоръчала нещо по-интересно – приятна пешеходна разходка до манастира, включваща малко изкачване, малко ходене, малко религия, малко култура и малко история.

Соколският манастир

Соколският манастир

Соколският манастир е един от любимите ми български манастири. Посещавала съм го неведнъж. Едно от онези места, които не омръзват.

Соклският манастир е познат с още няколко имена – Габровски манастир, Соколовски манастир, Габровско-Соколски манастир.

Маршрутът Етъра – Соколски манастир

Туристическата пътека от Етъра до Соколския манастир започва точно срещу паркинга пред главния вход на етнографския комплекс (това е всъщност по-далечния паркинг, а не този пред хотела).

Маршрутът може да се раздели на два етапа:

  • етап 1: в началото се върви стръмно нагоре през горичката над Етъра по планинска пътека,
  • етап 2: след това маршрутът продължава по асфалтов път до самия манастир.

Цялата разходка от Етъра до Соколския манастир отнема около час, разпределен долу-горе по равно между двата участъка от пътеката.

Началото на пътеката от Етъра до Соколския манастир

Началото на пътеката от Етъра до Соколския манастир

Пътеката е добре обозначена – има си указателни стрелки и туристическа бяло-зелена маркировка. В първия участък през гората пътеката е доста стръмна и затова по нея се върви сравнително бавно.

По пътеката от Етъра до Соколския манастир - през горичката

По пътеката от Етъра до Соколския манастир – през горичката

След като се мине през горичката, горе на хълма се откриват хубави панорамни гледки към околните хълмове.

По пътеката от Етъра до Соколския манастир

По пътеката от Етъра до Соколския манастир

Вторият участък от пътеката е равен, в по-голямата си част по асфалт и лесен за ходене.

По пътеката от Етъра до Соколския манастир - гледки

По пътеката от Етъра до Соколския манастир – гледки

Насладете се на престоя си в Соколския манастир, заслужава си! Мястото е много приятно – красиво, добре поддържано и тихо, като цяло. От манастира се откриват красиви гледки. Самият манастир – неговият двор, чешмата и църквата са изключително притегателни. Не му се тръгва на човек.

Да продължа с маршрута …

На връщане от Соколския манастир за разнообразие може да се върнете изцяло по асфалтовия път за колите. Не отнема кой знае колко повече време, минава се през две махали и е малко по-различно от пътеката нагоре.

Повече информация за Соколски манастир „Успение Богородично“

Соколският манастир „Успение Богородично“ е разположен в местността Соколова пещера. Освен красивите гледки, които се откриват там, в него могат да се видят интересни културно-исторически ценности – там се съхраняват икони, изографисани от Захарий Зограф. Също така в двора на манастира има каменна чешма с осем чучура, изградена навремето от Кольо Фичето.

Панорамна гледка от Соколския манастир

Панорамна гледка от Соколския манастир

В тази част ще се опитам да изложа в хронологичен ред най-важните събития в историята на Соколския манастир.

Предполага се, че на това място е имало скален манастир още по времето на Второто българско царство. Сегашният манастир е основан през 1833 година от архимандрит Йосиф Соколски, който дошъл от Троянския манастир с йеромонах Агапий. Те построили дървена църква до входа на пещерата до сегашната църква. На следващата година дървената църква била съборена, а на нейно място била изградена голяма каменна църква от известния първомайстор Константин от Пещера, който на следващата година построил храма на Троянския манастир, а след него – и този на Батошевския манастир Успение Богородично. В строежа на новата църква помагали и хората от съседните села Етъра и Нова махала.

В архитектурно отношение църквата е едноабсидна, еднокорабна, еднокуполна сграда с две конхи и открит голям притвор. Смята се за забележителен паметник на българската възрожденска архитектура.

Соколският манастир - църквата

Соколският манастир – църквата

През 1836 г. в Соколския манастир било е открито килийно училище, което се превръща във важен за района образователен център. В училището за известно време преподава Неофит Бозвели, познат още като Неофит Хилендарец. Неофит Бозвели, родом от Котел, е един от големите национални просветители по време на Българското възраждане.

На 31 юли 1856 г. в манастира се установява четата на Никола Филиповски, известен български революционер, по-познат като капитан дядо Никола. Четата се вдига на бунт срещу турците и тръгва в поход от Петропавловския манастир край Лясковец към Габровския Балкан, следвана от 300 души турска потеря. В последвалата битка в района на днешния Шиваров мост в Габрово, четниците са разбити. Оцелелите тръгват към Трявна. Самият капитан дядо Никола загинал на 2 август край тревненското село Дончовци.

През 1862 година била изографисана църквата на Соколския манастир. Изографисването било дело на поп Павел Зограф и синът му Никола от село Шипка, Казанлъшко.

През 1865 година в двора на манастира била построена уникалната белокаменна чешма с осем чучура със соколи от майстор Колю Фичето.

Соколски манастир - чешмата на Колю Фичето

Соколски манастир – чешмата на Кольо Фичето

В ляво от църквата, в дъното на площадката, има проход в скалите под манастира, който е използван като път за бягство от турците по време на Робството. Легендата разказва, че и Апостолът Левски е използвал скалния проход. В горната част на този проход (на тавана) се виждат останки от метални халки. На тези халки, турците са обесвали хайдутите, попаднали в плен.

На 1 май 1876 г., в дните на Априлското въстание, в светата обител била сформирана четата на Цанко Дюстабанов, местен български национал революционер, племенник на Васил Априлов – основателят на първото българско светско училище.

В първата половина на 20-ти век в Соколския манастир избухват няколко пожара, които унищожават част от сградите му. Те са възстановени в началото на 80-те години на миналия век.

Църквата и двора на Соколския манастир „Успение Богородично“ са много добре поддържани и приятни за окото. В дясно от църквата има естествена пещера с доста просторна входна галерия. Навремето, когато бях дете, там се влизаше без проблем. Сега обаче достъпът до пещерата е препречен с решетка поради опасност от падащи камъни.

Соколският манастир - входът на пещерата вдясно от църквата

Соколският манастир – входът на пещерата вдясно от църквата

Още места наблизо

Районът на Габрово е богат на забележителности. Наред с топ местата, добре познати от едно време – Етъра, Шипка и Бузлуджа, препоръчвам ви също да посетите красивите Иваниловски водопади, Батошевските манастири и крепост Хоталич край Севлиево.

Етъра привечер
Етъра привечер
Публикувано в български манастири, екопътеки и маршрути с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към Маршрути в Стара планина в района на Габрово: Етъра – Соколски манастир

  1. Виктория каза:

    Много полезна информация, не само туристическа, а и историческа. Благодаря!

  2. Юлия Ангелова каза:

    Пътеката е обрасла с къпини и други храсти, няма следа от табели и маркировка, поне не и в началото. Затова и се отказахме от нея. 27.06.2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *