Маршрути на Витоша: алеята от Златните мостове до Владая

Ако ви е поомръзнал близкият парк за традиционната уикенд разходка и търсите по-интересно, но все така леко като преход място, то алеята от Златните мостове до Владая ще ви свърши добра работа, особено в по-горещите летни дни. Алеята е широка, добре оформена и поддържана, без голяма денивелация и се муши под дърветата покрай Владайската река.

По Владайската река

По Владайската река

Мястото е съвсем наблизо, преходът е лесен и приятен и човек може да намери там добра отмора. Пътеката е широка, добре поддържана и маркирана (въпреки че няма как да се объркате). Началото е преди последния голям завой на Златните, отбива се вдясно и надолу от шосето.

По пътеката

По пътеката

Като времетраене, разходката отнема около час и половина, а може и по-малко, ако ходите по-бързо.

По алеята няма някакви невероятни панорамни гледки, но затова пък Владайската река предлага интересни речни пейзажи – мини езерца, водоскоци, интересни камъни. Следват няколко снимки на най-интересните местенца по реката, на които се натъкнахме.

По алеята от Златните мостове до Владая

По алеята от Златните мостове до Владая – езерце

По алеята от Златните мостове до Владая

По алеята от Златните мостове до Владая

По алеята от Златните мостове до Владая

По алеята от Златните мостове до Владая – водоскоци

По алеята от Златните мостове до Владая

По алеята от Златните мостове до Владая – водопадче

В зависимост от сезона човек може да се полюбува на различни видове цветя, билки и насекоми.

Цветни наблюдения

Цветни наблюдения

Още цветни наблюдения

Още цветни наблюдения

Цветя и насекоми

Цветя и насекоми

И щурчета

И щурчета

Възможностите да се доберете с градски транспорт до Златните мостове са две:

  • маршрутна линия номер 12, циркулираща в почивните дни от Руски паметник до Златните мостове и обратно с цена на билета 2, 50 лв. Това, че има маршрутка до Златните е добре, но лошото е, че по линията се движи само една кола, при това без разписание. Дори шофьорът на маршрутката не е наясно по кое време ще тръгне от началната или крайната точка на маршрута – всичко зависело от това колко чакащи хора има.
  • автобусна линия номер 63. Отскоро през почивните дни част от автобусите по линията се движат до Златните мостове на цената на градско билетче от 1 лв. Началната спирка е бул. „Цар Борис Трети“ – срещу централата на СиБанк, а автобусите за Златните тръгват от там през около 40 минути. За по-точна информация може да се направи справка в сайта на Центъра за градска мобилност. От Владая за София може да се ползват автобус номер 59 (на 30-35 минути през почивните дни) и маршрутка номер 22.
Публикувано в на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към Маршрути на Витоша: алеята от Златните мостове до Владая

  1. Христо каза:

    Днес изпробвах маршрута и много ми хареса. Бях обаче доста подведен от описанието на Ели. Денивелацията е абсолютно сериозна – проверих около 550м. Представете си при дистанция 4,5 км. Ние тръгнахме от Владая към Златните и да си призная доста се поизпотихме. Иначе е много приятно, красиво и не е пренаселено.

    • Ели Иванова каза:

      Здравей, Христо, много благодаря за споделените впечатления. Ние „взехме“ пътеката точно на обратно – от Златните до Владая и ни се стори доста лека, ама си беше „надолнище“ 🙂 . И да, наистина, пътеката е много приятна и бих казала дори живописна на места. Едно чудесно място за разходка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *