10-те най-интересни места в България, които посетих през 2019 година

В ретроспекция мога да кажа, че изминаващата 2019 година за мен беше особено богата на впечатления – пълна с пътешествия не само в България, но и в чужбина. Това беше годината, в която излезе от печат моята първа книга „52 пътеки за всеки„, благодарение на ИК „Сиела“. Ето защо ми беше доста трудно да подбера за тази традиционна за блога Друми в думи статия само 10 забележителности, но традицията си е традиция.

Връх Мечит и Кайзеровият път
Връх Мечит и Кайзеровият път

Ще се радвам, ако с редовете по-долу ви вдъхновя да посетите някои от тези изключително любопитни според мен места. Също така, ще ви бъда благодарна, ако ми предложите някое много интересно място, което все още не съм видяла. Знам, че има доста такива … и винаги ще има, просто България изобилства от интересни места.

Средновековната църква в с. Чуковец

Средновековната църква Свети Никола Летни в село Чуковец е истинско културно богатство! Въз основа на своята архитектура, църквата е датирана от 16-17 век, като първоначално тя е била с доста по-малки размери от сегашните и е била вкопана в земята, както са били църквите от онова време.

Църквата в с. Чуковец - откритият притвор
Църквата в с. Чуковец – откритият притвор

Посетихме тази българска светиня заедно с още няколко църкви в радомирско през януари, точно на Йордановден.

Исторически парк Градище, Долно Дряново

Макар и в Родопите, това място е малко познато и в същото време изключително интересно. Ландшафтен исторически парк Градище е праисторическо скално светилище, заемащо висок рид, достъпен само от северозапад. Почти отвсякъде скалистото възвишение е оградено с пропасти и красив каньон. Обектът се намира в местността Градище до село Долно Дряново. На място могат да се видят различни природни каменни образувания – оформени почти като човешки глави, костенурки и други животни.

Исторически парк Градище, Долно Дряново
Исторически парк Градище, Долно Дряново

Посетихме Градище в началото на февруари. По-подробна информация за мястото може да намерите в книгата ми „52 екопътеки за всеки„.

Аневско кале

Крепост Аневско кале беше попаднала в плана ми отдавна. В началото на март успяхме да осъществим плана. Крепостта може да се види от Подбалканския път в района на село Анево до Сопот. До останките от твърдината се стига за около 50 минути пеша по стръмна пътека. Изкачването на крепостта си е приключение, защото първата част от маршрута е стръмно изкачване, а втората – тясна пътека с пропаст надолу.

Крепост Аневско кале, кацнала на високия каменен рид
Крепост Аневско кале, кацнала на високия каменен рид

Лакатнишки скали

Лакатнишките скали в Искърското дефиле са много приятен и пълен с гледки маршрут за един следобед. Започва от карстов извор Житолюб и се изкачва отгоре на скалите по обособена пътека.

Лакатнишки скали
Лакатнишки скали

В допълнение, може да се посетят и две пещери – Темната дупка и Ръжишка или по-точно входните им галерии, защото не са облагородени. Бяхме там в края на май.

Водопад Кадемлийско пръскало

Водопад Кадемлийско пръскало е един от най-красивите и добре видими водопади, които изобщо съм посещавала. Порадвахме му се в началото на юни. Той се намира в централна Стара планина и със своите 70 метра височина е един от първенците на Балкана. Преходът до водопада отнема около 4 часа в посока, а началото на маршрута е в покрайнините на село Тъжа. Селото се намира до Подбалканския път на около 30 км северозападно от Казанлък и на около 170 километра източно от София.

Водопад Кадемлийско пръскало
Водопад Кадемлийско пръскало: вижте водното шоу на Балкана

Крепчански скален манастир

В Крепчанския скален манастир са открити най-ранните записи на кирилица по нашите земи. Датиран е от началото на 10-ти век, времето на цар Симеон Велики. Светата обител е разположена в красиво дефиле, близо до село Крепча, на около 19 километра северно от град Попово. Посетихме го през юли.

Крепчански скален манастир
Крепчански скален манастир

Крепост Устра в Източните Родопи

Крепост Устра край село Устрен ме остави без дъх най-вече благодарение на удивителните панорамни гледки към голяма част от Източните Родопи, които се откриват от нея във всички посоки. Посетихме я в началото на август като част от Родопската магистрала. Разходката ни до там беше изключително вълнуваща, не само поради красивите природни пейзажи.

Крепост Устра
Крепост Устра

Връх Мечит в Рила

Следващото топ място в България, което ще откроя, е панорамният връх Мечит в Рила, висок 2567 метра. Изкачихме го в средата на септември в един неделен ден, пълен със слънце. Маршрутът не е кратък и е с голяма денивелация, но пък предлага невероятни гледки към най-високите части на Рила и допир до късче от новата ни история – Кайзеровият път на Фердинад.

Пещера Света Марина в Странджа

Пещера Света Марина е дълбоко впечатляващо място – тайнствено, загадъчно, влажно и много свежо. Намира се в дълбок дол и представлява малка пещера със сводест вход, с лековита вода, капеща от тавана и стените, провиралка в единия край и параклис с аязмо в близост. Мястото някога е било тракийско светилище. Посетихме го по време на вторите септемврийски празници.

Пещера Света Марина в Странджа
Пещера Света Марина в Странджа

Изворът на река Арда

Изворът на река Арда беше също място, което исках да посетя отдавна. То се намира над село Горна Арда в Западните Родопи. Ходили сме няколко пъти преди в този район, но все не оставаше време за извора. Стихнахме до него в средата на октомври по време на тази цветна и топла есен. Останахме очаровани от мястото. Не само стигнахме до него и го видяхме, нещо повече – пихме жадно ледени изворни глътки вода и черпихме от силата на планината. Беше си едно малко приключение.

Извор на река Арда под Ардин връх
Извор на река Арда под Ардин връх
Публикувано в български манастири, водопади, екскурзии и почивки, изкачване на върхове. Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Поръчайте тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


2 Коментара към 10-те най-интересни места в България, които посетих през 2019 година

 1. Дидо Крумов каза:

  Здравей, Ели!
  Прекрасни места, прекрасно предадени с текст и снимки! Но какво друго да се очаква от теб – само най-доброто!
  И аз има с какво да се отчета. Каньонът на река Негованка и водопад Момин скок, Хотнишкият водопад, пещерата Бисерна до Шумен, пещерата Леденика, пещерата Проходна… От манастирите мога да отбележа Горноводенския манастир „Св.св. Кирик и Юлита“, Кукленския манастир „Св.св. Козма и Дамян“, Черепишкия манастир „Успение Богородично“, Аладжа манастир…
  Като най-забележително място, посетено през 2019 г, мога да отбележа обект, който е в Румъния, но е неразривно свързан с нашата история, колкото и румънците да се мъчат да го омаловажат като факт. Това е скалният манастир до Мурфатлар. Обект, който се охранява, и който е посещаван от малко съвременни български историци. Но благата дума на моите приятели, която трябва да си призная искрено – НЕ беше подкрепена със съответна сума, отвори вратите на манастира. Манастир, създаден много скоро след приемането на християнството в България, навсякъде с надписи на кирилица…
  Да си пожелаем нови, още по-интересни обекти и … срещана живо!
  Дидо Крумов

  • Ели Иванова каза:

   Здравей, Дани,

   Много благодаря за хубавите думи! Страхотни места си посетил и ти! За пещера Бисерна изобщо не знаех, за Мурфатлар – също, а явно мястото е много интересно. Благодаря ти за информацията! Двата асеновградски манастира отдавна са ми в списъка, но някак все не стигам до тях. Мислила съм си, че трябва да отделя на Асеновград поне 2-3 дни заради многото църкви и параклиси там.

   Здраве и късмет ти желая през Новата година и още много посетени любопитни места! Ще се радвам да се видим.

   Поздрави,
   Ели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *