Четири места на цар Самуил

Цар Самуил (958 – 1014), живял в трудни и смутни за България времена в почти постоянни борби с Византия, е един от последните владетели на Първото Българско царство. Той е първият владетел от династията на Комитопулите – син е на българския болярин комит Никола, управител на Средец. Царуването му е белязано с две паметни битки между България и Византия. И при двете противниковите войски са предвождани от византийския император Василий II.

Базиликата Свети Ахил на едноименния остров в  
Малкото Преспанско езеро
Базиликата Свети Ахил на едноименния остров в Малкото Преспанско езеро

Първата битка е в прохода Траянови врата и завършва с грандиозна победа за България. При втората – битката при Беласица – Византия побеждава и взема в плен много български воини. Впоследствие Василий II заповядва пленниците да бъдат ослепени и ги връща при Самуил, като на всеки сто души оставя един с едно око за водач.

Тази статия е посветена на 4 знакови места, свързани с царуването на Самуил. Всички тези места някога са били част от България. Хубаво е да си знаем миналото и да посещаваме подобни места, защото те ясно показват, че историята не е нещо отнесено и безвъзвратно отминало, а е свързана с нас не само духом, но си има и физически следи.

Крепост Стенос в прохода Траянови врата

На 17 август 986 година в прохода Траянови врата българските войски начело с цар Самуил нанасят съкрушително поражение на Византия, чиято армия била предвождана от император Василий II. Битката в прохода е предхождана от безуспешна обсада на Сердика, след която Василий отстъпва обратно към владенията си в Тракия.

Крепост Стенос в прохода Траянови врата
Крепост Стенос в прохода Траянови врата

В близост до мястото на някогашната битка се намира крепост Стенос. Намясто може да се види паметна плоча в памет на знаменитата победа.

Как да стигнете? Крепостта е много близо до магистрала Тракия и до тунела с името на прохода – Траянови врата. На отбивката за Костенец (от София) малко след магистралата има голяма обозначителна табела. От тази табела до крепостта са около 6 километра.

Самуиловата крепост до село Ключ

Крепостта се намира на на брега на река Струмешница, на около 16 километра западно от Петрич и много близо до село Ключ. Тя се свързва с известната Беласишка битка (29 юли 1014 г.), при която византийската войска, предвождана от император Василий II, по-известен в нашата история като Българоубиеца, разгромява българската армия и ослепява много от воините ни. Епична и много трагична за нас битка …

Самуиловата крепост до село Ключ
Самуиловата крепост до село Ключ

Мястото е много приятно за разходка, но за съжаление не са останали много автентични руини. Голяма част от съоръженията в крепостта са консервирани и от тях се вижда просто правоъгълна площ, запълнена с чакъл. На централно място в най-високата част, в основите на останки от средновековна кула, е изграден бетонен паметник с 4 огромни пилона.

Самуиловата крепост в Охрид

Охрид е столица на България през периода 992 г. – 1015 г. при управлението на цар Самуил, а след смъртта му през 1014 г. – и на сина му Гаврил-Радомир. Това е много труден за България период, поради постоянните византийски атаки.

Охрид: Самуиловата крепост
Охрид: Самуиловата крепост

Днес Охрид е красив град и важен туристически център в границите на Република Северна Македония. Освен Охридското езеро, една от най-интересните забележителности там е Самуиловата крепост, наричана още Самуилова твърдина. Някога крепостта обграждала столицата на Първото българско царство Охрид. В наши дни туристическата забележителност обхваща част от нея.

Остров Свети Ахил

Най-завладяващо за мен сред четирите места е остров Свети Ахил. На острова, в едноименната базилика, Самуил е бил ръкоположен за български цар. Пак в тази базилика той бил погребан заедно с част от своите ослепени храбри воини. На острова се е намирал средновековният български град Преспа. Някои историци смятат, че за известен период Преспа е била столица на България по Самуилово време.

Остров Свети Ахил и руините на базиликата
Остров Свети Ахил и руините на базиликата

Остров Свети Ахил се издига в централната част на Малкото Преспанско езеро и попада в пределите на Гърция. Той се намира на около 250 километра западно от Солун. До самия остров се стига по дълъг 850 метра понтонен мост.

Публикувано в разни. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

1 Коментар към Четири места на цар Самуил

  1. Temenouzhka каза:

    Ако имаше бутони за споделяне с удоволствие бих го споделила – може да ни улесните 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *