10-те най-интересни места в България, които посетих през 2018 година

И тази година спазвам декемврийската традиция на блога Друми в думи да отлича най-интересните забележителности в България, които съм посетила през годината.

Муратово езеро малко от високо

Муратово езеро малко от високо

Арбанаси: църквата Рождество Христово

Църквата Рождество Христово в Арбанаси е изключително интересна със своята архитектура и най-вече със своите стенописи, разположени на обща площ от 2000 кв. м. – общо стени, сводове и тавани. Персонажите в тези стенописи са хиляди.

Изградена е през 16-ти век. Църквата има сложна архитектура, тъй като е достроявана и променяна на няколко пъти.

Арбанаси: Църквата Рождество Христово

Църквата Рождество Христово

Понастоящем, църквата е превърната в музай. Посетихме я в един леден януарски ден.

Водопад Скока край село Калейца

До водопад Скока край с. Калейца в Троянския Балкан ходихме през февруари. Беше много живописен – пълноводен и буен. Водите му падаха в малко езеро, зелено като изумруд.

Водопад Скока до с. Калейца, Троянско

Водопад Скока до с. Калейца, Троянско

Пътеката за водопада започва малко след село Калейца, отбивката е точно след моста над реката. До водопада се върви около 45 минути, не е трудно, но имайте предвид, че за да го видите отблизо, трябва на два пъти да пресечете реката по брод – няма мостче.

Църквата в село Беренде

В края на февруари посетихме малката църква „Св.Петър“ до село Беренде, община Драгоман. Тя е паметник на културата и е съвсем автентична. Била построена в годините на Второто Българско царство. Дали през 13-ти век по времето на цар Иван Асен Втори или през 14-ти век по времето на цар Иван Александър, не е установено със сигурност. Стенописите вътре в църквата са доста добре запазени, имайки предвид тяхната възраст. Те са най-ценното в нея.

Църквата в село Беренде

Църквата в село Беренде

Църквата се намира в покрайнините на с. Беренде и до нея води пътека, голяма част от която е коларски път. Върви се около 15 минути.

Водопад Сувчарско пръскало

Сувчарско пръскало е един от най-високите старопланински водопади с директен пад на водата от 54 метра. Водопадът е много красив, макар да не е кой знае колко открит за наблюдение, защото се намира в гора. Водите му падат от висок скален венец и се разбиват с грохот долу в реката, хвърляйки хладни пръски надалеч.

Водопад Сувчарско пръскало

Водопад Сувчарско пръскало

Пътеката към водопада започва от село Христо Даново. Изминава се пеша за около час и половина.

Дяволската пътека в Родопите

Дяволската пътека е една от най-интересните родопски екопътеки. Маршрутът е кръгов, като има дълъг и по-кратък вариант, съответно Голям кръг – 10,2 км и Малък кръг – 3,8 км. Може да се измине и само отсечката между Борино и Ягодинското ждрело, която включва най-интересните места от пътеката – Дяволският мост, скритите водопади и многото мостчета и стълби.

Дяволската пътека - стръмно надолу

Дяволската пътека – стръмно надолу

Маршрутът на Малкия кръг преминава през красивото ждрело на река Чатак дере и Буйновското ждрело, изкачва високия Тепе баир, от който се открива гледка към панорамната площадка Орлово око. Изминава се за около 3 часа и половина без да се смятат почивките.

Стара Загора: античен форум Августа Траяна

Била съм в Стара Загора неведнъж, за последно бях там през юли. И макар да съм посещавала античният форум Августа Траяна и преди, пак ми беше интересно да го видя. До него води автентична римска улица на повече от 2000 години. По още една такава може да се разходите в Историческия музей.

Стара Загора: Античен форумен комплекс на Августа Траяна

Античен форумен комплекс на Августа Траяна

Остров Света Анастасия

Още едно вълнуващо посещение през юли, този път с привкус на морско приключение, беше остров Света Анастасия в Бургаския залив. До острова се стига за около половин час с корабче.

Остров Света Анастасия в далечината

Остров Света Анастасия в далечината

Света Анастасия е единственият обитаем български черноморски остров. Най-интересното на острова е манастирът Св. Анастасия с двете си сгради – Голяма и Малка, и старинната му църква Света Богородица. Морските гледки са във всички посоки, а в плитчините до брега се открояват загадъчните вкаменени останки от пирабски кораб 🙂 .

Тракийска куполна гробница край Поморие

Запознахме се с Тракийската гробница край Поморие в края на юли. Беше един от горещниците, а там в храма се разхладихме приятно. За тази гробница също важи определението изумителна и загадъчна.

Тракийска куполна гробница край Поморие

Тракийска куполна гробница край Поморие

Датирана е 2-3-ти век – времето на римската епоха по нашите земи. Гробницата представлява голямо кръгло помещение с диаметър около 12 метра и дебела куха колона в средата, до което води дълъг около 22 метра коридор – дромос.

За жалост, в храма и наоколо не са намерени никакви артефакти, които да разбулят нейната история или поне нейното предназначение.

Муратов връх в Пирин

Муратов връх е един от най-панорамните в Пирин. Лично за мен, Муратов връх е не само лично постижение – изкачването му не е лесно, дори бих казала, че е по-труден от първенеца Вихрен. От Муратов връх успях да огледам почти цял Пирин от високо във всички посоки. Невероятни гледки се откриват от там.

Муратов връх

Муратов връх

Маршрутът за изкачване на Муратов връх започва от хижа Вихрен. Следваща опорна точка е едноименното Муратово езеро, в което се оглежда Муратов връх, заедно с Хвойнати връх. Обстановката около езерото е особено живописна. И само защото Муратово езеро е част от гледките по път към Муратов връх, не съм го включила като отделна точка в списъка.

Скално светилище Баджалията

Баджалията е тракийско скално светилище, открито преди повече от 20 години, за което се смята, че е било използвано през дълъг период от време – от ранната Желязна епоха до Късната античност. Намира се край силистренското село Стрелково в суходолието на река Табан.

Тракийско скално светилище Баджалията край с. Стрелково

Тракийско скално светилище Баджалията край с. Стрелково

Земите там в древността били населявани от тракийското племе Гети, които почитали бога Залмоксис и вярвали в безсмъртието на душата и задгробния живот. Затова се смята, че светилището е посветено на него.

Публикувано в водопади, екскурзии и почивки, изкачване на върхове. Постоянна връзка.

Запишете се за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!


Моите книги

Още интересни маршрути и любопитни места в България с красиви фотографии ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте сега чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


6 Коментара към 10-те най-интересни места в България, които посетих през 2018 година

 1. Ilka каза:

  Срамота – не съм била на половината от местата, а всичките изглеждат страхотно, особено църкавата Свети Петър! Това ще ми е листата за 2019-та!

 2. Васил Дамянов каза:

  🔆,прекрасни сте !

 3. Валерия каза:

  Прекрасни места!
  Благодаря за всички хубави идеи и Ви пожелавам здраве и нови приключения през 2019!

 4. Пролетина каза:

  На повечето места съм била, но Ви благодаря за изчерпателните обяснения за това как и от къде и до къде да се стигне!Радвам се , че Ви има!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *