Най-красивите и интересни места в България, които посетих през 2020 година

През декември по традиция съставям списък с онези 10 забележителности в България, които съм посетила през годината и които силно са ме впечатлили. Макар това да беше странна и трудна в много отношения година, включително и за пътешествия, благодарна съм, че успях да видя немалко нови за мен места и да си припомня някои вече познати.

В ретроспекция мога да кажа, че акцент в посещенията тази година бяха планинските върхове – изкачили сме над 10 върха, кой от кой по-обзорен. Логично – в планината дистанция се спазва най-лесно. В редовете по-долу включих само два от тях. Не че другите им отстъпват по гледки, но списъкът би се удължил много. Все пак тези два избрани върха – Драговски камък и Големия камък – се отличават от останалите по това, че по маршрутите към тях могат да се видят водопади.

Ще се радвам, ако тази статия ви вдъхнови да посетите някое интересно и ново за вас място. Също така съм любопитна да ми предложите някое страхотно място, което все още не съм видяла.

Връх Драговски камик и Драговския водопад

Връх Драговски камик в Трънския край е интересен с чудатата си островърха форма, заради която някои го наричат „Трънския Матерхорн“. В допълнение, той е удивително панорамен, с фантастични гледки във всички посоки. Към него има три маркирани туристически маршрута – лек, по-труден и леко екстремен. В подножието му, по един от маршрутите, може да се види и красив водопад – Драговски водопад на река Драговска в Драговското врело. Тези имена идват от близкото село Драговци.

Връх Драговски камик
Връх Драговски камик

Изкачихме върха и изпробвахме всички маркирани пътеки до него в края на февруари.

Водопад Мангъро

Водопад Мангъро се намира над село Скрът и е мой фаворит измежду водопадите в Беласица, които посетихме в първите дни на март. Той е доста висок, с много красив рисунък и дава да се приближиш съвсем до хладните му води. До него води маркирана пътека, а маршрутът не е труден.

Водопад Мангъро над село Скрът в Беласица
Водопад Мангъро над село Скрът в Беласица

Връх Големия камък в Рила

Маршрутът до връх Големия камък в Рила съчетава планинска разходка, водопади и невероятна комбинация от гледки. В допълнение, макар и не толкова дълъг, раздвижването е гарантирано – за скромните си около 3 километра дължина, пътеката е с над 400 метра денивелация. Тази разходка направихме през юни.

Птичи поглед към Овчаренските водопади към връх Големия камък
Птичи поглед към Овчаренските водопади към връх Големия камък

Дупката край Тюленово

Много хора са виждали – реално или виртуално – популярната скална арка в морските води на село Тюленово. Не толкова известни са обаче няколкото свързани помежду си проходни пещери на високия скалист бряг, до които се стига по един тесен улей надолу в скалите. Мястото се намира малко преди Тюленово и се нарича Дупката. За първи път го посетихме преди няколко години заедно с Яйлата и споменатата скална арка.

В началото на лятото бяхме на море в Каварна и ни се прииска отново да се повъртим из пещерите.

Дупката край Тюленово
Дупката край Тюленово

Плаж Болата

Плаж Болата до село Българево също го знаем отпреди години. През този юли плажувахме няколко дни на него. Покарахме и морски каяци. Една вечер отидохме да го видим специално по залез. Е, комарите ни изядоха, но беше красиво.

Плаж Болата
Плаж Болата

Кипиловско кале

Крепост Кипиловско кале – едно от най-интересните места, които посетих през тази странна година. Тя не е от онези, които ти се изпречват на пътя и за жалост е превзета от гъста гора, но е интересна, защото останките от нея са солидни и впечатляващи – като площ и като височина. Наричана е още с имената Хърсовград, Хърсулград и Сайганско кале. За нейната история не се знае много. Посетихме я през юли.

Крепост Кипиловско кале
Крепост Кипиловско кале

Крепост Русокастро

Посетихме крепостта Русокастро в края на август. Беше точно пладне, луда жега, но въпреки това, руините от крепостта и близкото тракийско светилище Русина дупка ми направиха страхотно впечатление – останките бяха масивни, а гледката – красива, надалеч и във всички посоки. Край крепостта на 18 юли 1332 г. се е състояла една от последните големи победи на България през Средновековието – в битката при Русокастро.

Крепост Русокастро
Крепост Русокастро

Плаж Велека

Смея да твърдя, че познавам лично много от плажовете по цялото наше Черноморие, но с плаж Велека се запознах това лято. Той се намира до Синеморец и е на устието на река Велека. Плажната ивица е голяма и пейзажът е красив – съвсем естествен и без бетон. Заливът обаче е доста дълбок още от влизането в морето.

Плаж Велека, Синеморец
Плаж Велека, Синеморец

Светилището край с. Ослен Криводол

Това е новооткрито древно скално тракийско светилище, проучванията на което тепърва започват. Селото се намира близо до Мездра и в него могат да се посетят още две любопитни места – останки от средновековна църква и панорамен връх. Повече информация за светилището и другите забележителности в Ослен Криводол може да прочетете в тази статия.

Ослен Криводол - в центъра на селото
Ослен Криводол – в центъра на селото

Смрадливото езеро в Рила

Смрадливото езеро е едно от многото красиви езера на Рила. То е най-голямото ледниково езеро в България и на Балканския полуостров. Разположено е на височина 2294 метра и почти отвсякъде е заобиколено от върхове. Посетихме го през октомври заедно с Рибните езера и връх Йосифица.

Смрадливото езеро
Смрадливото езеро
Публикувано в крепости, природни забележителности. Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *