Най-красивите и интересни места, които посетих през 2021 година

Декември е месец за равносметки и планове. Месец, в края на който по традиция съставям списък с онези 10 забележителности в България, които съм посетила през годината и които са ме впечатлили повече от останалите. Ако правите планове за посещения през следващата година, непременно погледнете в списъка по-долу. Със сигурност ще намерите някое интересно място, до което да се разходите.

Скалната гробница Кара ин в Източните Родопи
Скалната гробница Кара ин в Източните Родопи

Местата по-долу съм подредила в реда, в който ги посетихме през годината. Пълна информация за всяко от тях ще намерите в съответната статия – дала съм линкове.

Тектонски гребен Калето

Тектонски гребен до село Реселец е истинско геоложко чудо. Наричан е още Пропадалото, защото представлява срутище от огромни канари в тясна варовикова долина. Страхотно място, уникално по вид и произход с чудновати гигантски каменни форми! В района е обособена екопътека, чийто маршрут освен интересен, е и сравнително лек.

Посетихме го в края на февруари.

Тектонски гребен Калето
Тектонски гребен Калето

Водопад Азовско падало

Водопад Азовско падало в Родопите грабна сърцето (и силите) ми малко преди Първа Пролет. Той е едно от най-потайните и скрити съкровища на рида Алабак. Малко са хората, които са чували за него, а още по-малко са онези, които са видели отблизо неговата красота и са усетили хладните му водни пръски. Маршрутът към водопада е дълъг около 7-8 километра и започва от източните покрайнини на село Голямо Белово.

Водопад Азовско падало в Родопите
Водопад Азовско падало в Родопите

Кашински водопад Скока

Кашинският водопад Скока се лее в най-южните гънки на Пирин планина. Той е висок, широк и изключително мощен. Изсипва щедро водите си край село Кашина, до което за съжаление се стига само по черен път. Добрата новина е, че пътят се поддържа и може да се измине и с лека кола, бавно и внимателно (и ако не ви е много жал за колата ).

Посетихме го в началото на юни.

Водопад Скока до село Кашина
Водопад Скока до село Кашина

Крепост Родостица

Крепост Родостица до Ивайловград беше откритието ми за тази година. Мислех си, че сме видели всичко интересно в района. Но не – през втората половина на този юни научих за нея.

Като цяло, крепостта е слабо позната дори и сред местните хора. Тя се намира на около 3 километра югоизточно по права линия от село Хухла, но подходът към нея е от Ивайловград. Изградена е на хълм, заграден от две реки – Каречница и Балък дере, които при крепостта се сливат и така „хванати за ръка“ заедно се вливат в река Арда.

В крепост Родостица
В крепост Родостица

Скална гробница Кара ин

Едно от многото прекрасно запазени и до днес древни скални светилища в Източните Родопи е Кара ин. Представлява скално-изсечена гробница във висок скален венец. Входът ѝ се пада откъм югозапад. Скалната гробница Кара ин се намира в землището на село Пчелари. От селото няма пътека до нея, подходът е от шосето преди отбивката към селото.

До мястото се разходихме през юни.

Скална гробница Кара ин до село Пчелари
Скална гробница Кара ин до село Пчелари

Светилището до село Небеска

Светилището до село Небеска е древен култов комплекс, който се състои от различни скални форми. Най-голям интерес будят две от най-мащабните скали, по които се наблюдават няколко скално изсечени трапецовидни ниши.

Пейзажът назад е от високо и се разгръща надалеч, за да обхване най-напред шепата каменни къщи в село Небеска, някои от тях полусрутени, в далечината Хасково и Димитровград, а после и близки и по-далечни заоблени родопски хълмове. Далече в ниското се вижда и река Боровица, която разделя Родопите на Източни и Западни.

Светилището над село Небеска
Светилището над село Небеска

Райски изглед

Една от най-красивите гледки, които имах възможност да видя през тази година беше панорамата Райски изглед към онзи емблематичен меандър на Арда, където в нея се влива друга голяма родопска река – Боровица.

Гледката напълно оправдава името си. Сядаш на някоя от пейките, гледаш, гледаш, гледаш и не можеш да се нагледаш на омайващата красота. Трудно се отлепва човек от такава гледка. Съвсем близо до гледката се намира пещера Утробата.

Панорама "Райски изглед"
Панорама „Райски изглед“

Крепост Урвич

Kрепост Кокалянски Урвич е средновековна българска крепост с важно стратегическо значение по време на Второто българско царство при отбраната на София. Свързва се с последните битки на цар Иван Шишман срещу османските нашественици. Крепостта е кацнала на хълм, живописно заобиколен от река Искър. Намира се само на 20 километра югоизточно от центъра на София по пътя за Самоков.

Църква Свети Илия в крепост Кокалянски Урвич
Църква Свети Илия в крепост Кокалянски Урвич

За първи път я видяхме преди 6 години. Този октомври повторихме. Различното беше, че сварихме археолозите на терен. Току-що бяха започнали проучвания на цитаделата в крепостта.

Беловската базилика и Левке

В земите край днешното село Голямо Белово през Късната Античност и Средновековието е имало голям укрепен град с името Левке. Беловската базилика била част от този град. Според проучвания тя била построена в средата на V век и просъществувала, с няколко реконструкции в течение на времето, чак до XVII век, когато била разрушена при потурчването. Базиликата и днес въздейства със своите огромни размери и красивите си арки.

Останките от Левке и Беловската базилика проучихме през ноември.

Беловската базилика отвътре
Беловската базилика отвътре

Медковски водопад Рипалото

Медковският водопад е красив и сравнително висок водопад във Врачанския Балкан. Реката, която го захранва се нарича Медковска река и образува множество водопади в стръмната си скалиста долина, най-висок от които е Рипалото. Маршрутът започва от квартал Медковец във Враца. Не е маркиран и е технически труден.

Медковски водопад
Медковски водопад

Заедно с Медковското Рипало посетихме и близкия нему водопад Женската вода. Това беше един от последните ни преходи за годината.

Публикувано в разни. Постоянна връзка.

Запишете се за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!


Моите книги

Още интересни маршрути и любопитни места в България с красиви фотографии ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте сега чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


2 Коментара към Най-красивите и интересни места, които посетих през 2021 година

  1. Стиляна Окова каза:

    Ели, пишете страхотно, а местата които посещавате са уникални. Не веднъж сме черпили вдъхновение от вас. Продължавайте все така. Успешна нова година!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *